ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καμπανάκι» από Καθηγητή Λοϊζου στη Βουλή για σοβαρές επιπτώσεις ατμίσματος στα παιδιά

«Καμπανάκι» από Καθηγητή Λοϊζου στη Βουλή για σοβαρές επιπτώσεις ατμίσματος στα παιδιά

Την πρόθεσή τους να δράσουν άμεσα για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της αλόγιστης χρήσης και πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων - ατμιστών σε ανήλικους εξέφρασαν ο Πρόεδρος, Ευθύμιος Διπλαρος, και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας μετά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής κατά την οποία υπήρξαν ανησυχητικές αναφορές από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ελπίδα Καθηγητή Λοΐζο Λοΐζου σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις ακόμα και στο IQ, όπως είπε, από τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων – ατμιστών ιδιαίτερα από άτομα νεαρής ηλικίας.

«Μας έχει χτυπήσει καμπανάκι και πρέπει να δράσουμε άμεσα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευθύμιος Δίπλαρος, ενώ ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός κάλεσε τους αρμόδιους φορείς, εντός και εκτός Υπουργείου Υγείας, «να καταθέσουν τις θέσεις τους έτσι ώστε να δούμε πως προχωρούμε με το θέμα αυτό».

Συγκεκριμένα, ο Καθηγητής Λοΐζου, στο πλαίσιο της συζήτησης για επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Καρκίνου και της ανάγκης για δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, ανέφερε ότι, παρά τη σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια των καπνιστών «παραδοσιακών» καπνικών προϊόντων, εκείνο που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη στην Κύπρο, «είναι η μάστιγα του ατμίσματος η οποία έχει εισβάλει στα Δημοτικά (Σχολεία) και στους νέους μας».

Και αυτό, όπως πρόσθεσε, καθώς «τα νέα αυτά ατμιστικά προϊόντα είναι πάρα πολύ ελκυστικά, έχουν αρώματα, φρούτα, έχουν μπει στα δημοτικά σχολεία, δεν μυρίζουν (όπως τα τσιγάρα)».

«Η νικοτίνη που περιέχουν είναι τοξική για τον εγκέφαλο, μειώνει το IQ των παιδιών, προκαλεί πολλές βλάβες στον οργανισμό, θα μεγαλώσουμε μια γενιά παιδιών αρρώστων», προειδοποίησε, και κάλεσε τους Βουλευτές να λάβουν επειγόντως μέτρα.

Ανέφερε ακόμη ότι τα παιδιά μπορούν αυτή τη στιγμή να αγοράζουν αυτά τα προϊόντα ατμίσματος και από το διαδίκτυο. «Είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα και πιστεύω πως ως Βουλή πρέπει να λάβετε μέτρα νομοθέτησης, απαγόρευσης πώλησής τους, αν είναι δυνατό μόνο με συνταγή (γιατρού)» είπε στους βουλευτές ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ελπίδα, προειδοποιώντας πως αν δεν ληφθούν μέτρα «θα έχουμε μεγάλη καταιγίδα».

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας προχωρά με ανιχνευτικά προγράμματα εντός τους έτους και πως ο καρκίνος είναι σε έξαρση παγκοσμίως και πρέπει να καταφέρουμε να τον προλάβουμε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει στα σκαριά κάποιο νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά το κάπνισμα ή/και το άτμισμα, με δεδομένο ότι ο Καθηγητής Λοΐζου ήταν κατηγορηματικός ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το άτμισμα, ο κ. Δαμιανός είπε ότι το θέμα αυτό είναι πιο πολύπλοκο και θα πρέπει πρώτα να κατατεθούν προτάσεις.

«Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί από τη μια μέρα στην άλλη να καταργηθεί το κάπνισμα σε μια χώρα», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Καθηγητή Λοΐζου σχετικά με το ότι το άτμισμα έχει «εισέλθει» στα δημοτικά (σχολεία) και ερωτηθείς αν υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων (ατμιστών) σε ανήλικους ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «η νικοτίνη και το άτμισμα φαίνεται να είναι δύο διαφορετικά πράγματα» και πως οι αρμόδιοι για τα συγκεκριμένα θέματα τόσο στο Υπουργείο Υγείας όσο και εκτός Υπουργείου πρέπει να καταθέσουν τις θέσεις τους, έτσι ώστε να δούμε πως προχωρούμε με το θέμα αυτό.

Από την πλευρά του,ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευθύμιος Δίπλαρος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν προτάσεις για προώθηση της μείωσης του καπνίσματος, είπε ότι τα όσα ακούστηκαν σήμερα ενώπιον την Επιτροπής έχουν ανησυχήσει και έχουν προβληματίσει όλους. «Όλοι έχουμε παιδιά, γνωρίζουμε πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση σε καπνικά προϊόντα. Ίσως θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ομάδα πρωτοβουλίας από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και να έρθουμε σε επαφή με όλους τους αρμόδιους, να δούμε αυτή τη νομοθεσία» ανέφερε, προσθέτοντας πως ίσως εντός των επόμενων ημερών και ο ίδιος προβεί στις δέουσες ενέργειες για σύσταση μιας ad hoc Επιτροπής από την Επιτροπή Υγείας για να εξετάσει το θέμα.

«Ξέρουμε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις αλλά πάνω απ’ όλα προέχει η υγεία των παιδιών μας και των ασθενών», σημείωσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι με βάση τα όσα ανέφεραν εντός της Επιτροπής γιατροί, θα πρέπει άμεσα να αναληφθεί πρωτοβουλία, ειδικά για το θέμα που ατμίσματος, το οποίο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Καθηγητής Λοΐζου, επηρεάζει ακόμα και τη νοημοσύνη (IQ) των παιδιών, ο κ. Δίπλαρος είπε ότι όταν αυτή η επισήμανση έρχεται από επιστήμονες είναι άκρως ανησυχητική, «και ναι μας έχει χτυπήσει καμπανάκι και πρέπει να δράσουμε άμεσα».

«Είναι η πρώτη φορά που ακούμε για το άτμισμα ότι έχει μπει και στα δημοτικά σχολεία και το κυριότερο είναι ότι ίσως λόγω και της συσκευασίας λόγω και του αρώματος ξεγελούνται τα παιδιά και το χρησιμοποιούν», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια το ηλεκτρονικό τισγάρο έχει μπει στις ζωές πολλών ανθρώπων και ιδιαίτερα νέων ανθρώπων. «Τα βλέπουμε στις σχολικές μονάδες, τα παιδιά στα διαλείμματα με το ηλεκτρονικό τσιγάρο με το πρόσχημα ότι δεν καπνίζουν αλλά ατμίζουν», ανέφερε, εξηγώντας πως λόγω ασάφειας στη νομοθεσία, η οποία απαγορεύει την πώληση σε ανήλικους μόνο προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη, οι μαθητές χρησιμοποιούν τους ατμιστές και οι πωλητές τους πουλούν χωρίς ενδοιασμό στα παιδιά.

«Εμείς πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες έτσι ώστε να διαμορφώσουμε τροπολογίες οι οποίες να απαγορεύουν τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανοιχτή επιστολή Ολγκίν: «Οι ηγέτες πρέπει να δείξουν αποφασιστικότητα» - Τι αναφέρει η Λευκωσία

Επαναφέρει τη «σκιώδη κυβέρνηση» ο ΔΗΣΥ: Θωρακίζεται η Αννίτα με συμβούλους - Οι προσωπικές ατζέντες στελεχών

Μαυρίκιος – Ιλάειρα: Γεννητούρια για το αγαπημένο ζεύγος – Ήρθε στον κόσμο η Ιωάννα Μελωδία – Δείτε φωτογραφία

Θες να πάρεις το σκυλάκι σου για μπάνιο; Αυτές είναι οι 7 dog-friendly παραλίες - Οι σοβαρές ελλείψεις και οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών

Έκρηξη σε ισόγειο χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στη Λεμεσό – Τι δείχνουν οι πρώτες εξετάσεις

«Τσάκωσαν» δύο 17χρονους να κόβουν βόλτες με μοτοσικλέτα - Τους μετέφεραν στο τμήμα



Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας σε παραλία στη Λάρνακα - Τι ερευνά η Αστυνομία 

Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας σε παραλία στη Λάρνακα - Τι ερευνά η Αστυνομία 

Άντρας, αγνώστων στοιχείων μέχρι στιγμής, εντοπίστηκε νεκρός σε παραλία της Λάρνακας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top