ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρίχνουν «στάχτη» στα μάτια καταναλωτών και τους πωλούν διαμάντια «μαϊμού» - Πώς τους ξεγελούν και τι να προσέξετε

Ρίχνουν «στάχτη» στα μάτια καταναλωτών και τους πωλούν διαμάντια «μαϊμού» - Πώς τους ξεγελούν και τι να προσέξετε

Καταγγελίες αναφορικά με την πώληση τεχνητών διαμαντιών αντί για φυσικών έχει ενώπιον του ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών.

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Νομική Σύμβουλος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρήστου ανέφερε ότι οι περιπτώσεις παραπλάνησης αφορούν αγορές τόσο από το διαδίκτυο όσο και από εταιρείες στα κατεχόμενα.

«Δεν είναι αρκετές βέβαια, είναι μερικές αναφορές καταναλωτών οι οποίοι προχωρούσαν σε αγορά μέσω των κατεχομένων ή μέσω διαδικτύου ή αγορές από την μαύρη αγορά. Μιλώντας με τον Σύνδεσμο Χρυσοχόων μας είπαν ότι υπήρξαν κάποια παράπονα αλλά δεν προσδιόρισαν τον αριθμό, υπήρξαν και αναφορές στην Αστυνομία ενώ από δικής μας πλευράς είναι λίγες οι περιπτώσεις που μας έγιναν καταγγελίες. Ωστόσο να τονίσω ότι δεν υπάρχουν καταγγελίες για κυπριακές εταιρείες», εξήγησε.

Πώς τους ξεγελούν και τι να προσέξετε

Σύμφωνα με την κα. Χρήστου, η εξαπάτηση γίνεται μέσω αγορών από το διαδίκτυο και τα κατεχόμενα, όπου πολίτες νομίζουν ότι αγόραζαν φυσικά διαμάντια ωστόσο, μετά την αγορά, αντιλαμβάνονταν ότι ήταν τεχνικά.

«Κάποιοι από τους πολίτες είχαν επισκεφθεί κυπριακά χρυσοχοεία και διαπίστωσαν εκεί ότι δεν είναι φυσικά τα διαμάντια αλλά τεχνητά. Οι καταγγελίες αφορούν μόνο διαμάντια», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή η κα. Χρήστου αναφέρθηκε σε όσα πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές ώστε να μην τους ξεγελάσουν.

«Με τις αγορές στο διαδίκτυο πρέπει να είσαι προσεκτικός γιατί δεν είναι λογικό η τιμή ενός φυσικού διαμαντιού η να βλέπει την οποιαδήποτε έκπτωση, ειδικά ύψους 70-80%. Μιλάμε για προϊόντα αξίας, επομένως αν βλέπουμε διαδικτυακά μια εταιρεία να πωλεί ένα προϊόν με έκπτωση 70-80% ειδικά σε σπάνιους λίθους εκατομμυρίων χρόνων, τότε θα πρέπει να είμαστε πιο υποψιασμένοι. Με τις αγορές στα κατεχόμενα είναι άλλη υπόθεση. Χωρίς να λάβει ο καταναλωτής μια νόμιμη απόδειξη αγοράς με κάποια πιστοποίηση που να βεβαιώνει ότι μιλούμε για φυσικό διαμάντι, δεν μπορεί να αποδειχτεί», σημείωσε.

Καταληκτικά, επεσήμανε ότι αν η αγορά γίνει από πλατφόρμα εταιρείας που έχει την έδρα της σε τρίτη χώρα, όπου εκεί έχουν εντοπιστεί κάποιες παραβάσεις, το Ευρωπαϊκό δίκαιο δεν εφαρμόζεται, άρα ο καταναλωτές δεν θα μπορεί να πάρουν τα χρήματα του πίσω και δεύτερο κατά πάσα πιθανότητα θα σβήσουν τον λογαριασμό, όταν αποσπάσουν τα χρήματα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τα αποτελέσματα ανά κόμμα στη Γαλλία - Πώς κατανέμονται οι έδρες

Τα αποτελέσματα ανά κόμμα στη Γαλλία - Πώς κατανέμονται οι έδρες

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του κάθε κόμματος μετά το κλείσιμο της κάλπης στη Γαλλία βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top