ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ετοιμάζεται για Τσουνάμι η Λάρνακα - Το σύστημα προειδοποίησης και το σχέδιο εκκένωσης - «Υπαρκτός κίνδυνος»

Ετοιμάζεται για Τσουνάμι η Λάρνακα - Το σύστημα προειδοποίησης και το σχέδιο εκκένωσης - «Υπαρκτός κίνδυνος»

«Tsunami-Ready» μέχρι το 2026 αναμένεται να είναι η Λάρνακα, η οποία έχει επιλεχθεί για συμμετοχή στο πρόγραμμα CoastWAVE, το οποίο συντονίζει και χρηματοδοτεί η IOC-UNESCO (Διακυβερνητική Ωκεανoγραφική Επιτροπή της Unesco) με τοπικό συντονιστή το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.

Η Λάρνακα θα είναι η πρώτη παραθαλάσσια πόλη της Κύπρου, η οποία θα αποκτήσει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και σχέδιο εκκένωσης για τσουνάμι.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ.Συλβάνα Πηλείδου - Ανώτερη Γεωλογική Λειτουργός του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, στην εκπομπή «Alpha Ενημέρωση» η Κύπρος έχει πληγεί στο παρελθόν από τσουνάμι και είναι ένα φαινόμενο που θα συνεχίσει να επαναλαμβάνεται καθώς στατιστικά στοιχεία δίνουν κατά μέσο όρο ένα καταστροφικό τσουνάμι κάθε μερικές εκατοντάδες χρόνια. Όπως πριν από 800 χρόνια, με δύο καταστροφικά τσουνάμι το 1202 (από υποθαλάσσια κατολίσθηση) και το 1222 (από τοπικό σεισμό), δηλαδή σε διάστημα 20 ετών.

Οπως αναφέρει η κ.Πηλείδου είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο να ζήσει η Κύπρος ένα καταστροφικό τσουνάμι.

Ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε η Λάρνακα, είναι το χαμηλό υψόμετρο και επίπεδη τοπογραφία, παρότι η Πάφος και η Λεμεσός είναι «Οι πιο Sos περιοχές από πλευράς της έντασης του κύματος που περιμένουμε είναι η Πάφος και Λεμεσός». Όπως εξήγησε η κ.Πηλείδου, εάν ένα κύμα πέσει πάνω σε γκρεμό δεν θα έχει τόσες επιπτώσεις σε ανθρώπινη ζωή σε αντίθεση εάν ένα κύμα πέσει σε επίπεδη επιφάνεια (χαμηλό υψόμετρο) όπως είναι η Λάρνακα.

Ήδη ξεκίνησε να ετοιμάζεται ένα σχέδιο δράσης, η χαρτογράφηση της ζώνης κινδύνου, χάρτες εκκένωσης ενώ άρχισε η εγκατάσταση σημάνσεων δρόμους, για ενημέρωση για το φαινόμενο και για το σχέδιο εκκένωσης κάθε περιοχής.

Θα χρειαστούν αρκετούς μήνες, να ολοκληρωθούν οι υποδομές και να ενημερωθεί ο κόσμος, όπως και να γίνει η εγκατάσταση για το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης (σειρήνες κτλ).

Σύμφωνα με την κ.Πηλείδου, η Κύπρος κινδυνεύει από σεισμούς ωστόσο οι πολίτες έχουν την ανάλογη παιδεία για αντιμετώπιση. Σε αντίθεση με το τσουνάμι, το όποιο «είναι κάτι που ο κόσμος υποτιμά, είναι όμως υπαρκτός κίνδυνος»

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Σοβαρό τροχαίο: Όχημα παρέσυρε και τραυμάτισε 15χρονο - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

• Άγριος καβγάς στη Λεμεσό: Βρέθηκαν για να λύσουν τις διαφορές τους και πιάστηκαν στα χέρια - Στο νοσοκομείο δυο πρόσωπα

• Ταξίδια στη Βρετανία: Τι πρέπει να προσέξουν οι επισκέπτες - Πόσο θα επηρεάσει τους Κύπριους

• «Πάμε εξπρές»: Επεκτείνεται το ωράριο αργά το βράδυ - Όλες οι λεπτομέρειες

• Καιρός: Πάρτε ομπρέλες γιατί έρχονται βροχές - Πού και πότε θα σημειωθούν

• Τζόκερ: Στην Κύπρο το τυχερό δελτίο - Πόσα κέρδισε και πού παίχτηκε

• Ντόναλντ Τραμπ: Έκανε τον Έλον Μασκ υπουργό Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ



Κυπριακό: Μπαίνει στις ράγες, ξανά - Ο συντονισμός και η διαδικασία «εξπρές» - Πριν το τέλος του έτους, η πενταμερής

Κυπριακό: Μπαίνει στις ράγες, ξανά - Ο συντονισμός και η διαδικασία «εξπρές» - Πριν το τέλος του έτους, η πενταμερής

Με διαδικασίες εξπρές φαίνεται πως θα κινηθεί η προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου για το κυπριακό. Μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να τα είπαν στο «πόδι» στο περιθώριο της Συνόδου για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Αντόνιο Γκουτέρες ήταν πως τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα της διαδικασίας που θα ξεκινήσει.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top