ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απορρίπτει «ισχυρισμούς περί δήθεν συγκάλυψης» ο Επίτροπος Διαφάνειας

Απορρίπτει «ισχυρισμούς περί δήθεν συγκάλυψης» ο Επίτροπος Διαφάνειας

Απορρίπτει όλους τους ισχυρισμούς και υπονοούμενα περί δήθεν συγκάλυψης, αναφέρει ο Επίτροπος Διαφάνειας, Χάρης Πογιατζής, σε επιστολή του προς τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη, εις απάντηση δικής του επιστολής η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα. Αναφέρει ακόμη ότι ο νέος Λειτουργός Επιθεώρησης της Αρχής κατά της Διαφθοράς, Δημήτρης Γεωργιάδης, τυγχάνει της πλήρους στήριξης της Αρχής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πογιατζής αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Χριστοφίδη, ότι «παρά τις συνεχείς δημόσιες αμφισβητήσεις τις οποίες εκφράζατε ως προς το έργο της, η Αρχή ουδέποτε είχε τοποθετηθεί δημόσια ούτως ώστε να καταγραφούν οι δικές της θέσεις». «Όμως μετά την Επιστολή σας ημερομ. 1ης Ιουλίου, προς εμένα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, είμαι υπόχρεος να πράξω το ίδιο», σημειώνει.

Ο κ. Πογιατζής σημειώνει ότι ο κ. Χριστοφίδης αναφέρεται σε καθυστέρηση δύο ετών στην εξέταση της καταγγελίας του και στο γεγονός ότι η καθυστέρηση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τον εκφυλισμό της διαδικασίας. «Η Καταγγελία σας είχε γίνει μέσω 3 Επιστολών μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, 2022, προτού καν θεσπιστούν οι Κανονισμοί Λειτουργίας της Αρχής οι οποίοι καθορίζουν το πλαίσιο εξέτασης των καταγγελιών», αναφέρει ο κ. Πογιατζής.

Σημειώνει ότι ο κ. Χριστοφίδης παραβλέπει «εντελώς» το γεγονός ότι, μετά τη θέσπιση των Κανονισμών έπρεπε να γίνουν διαδικασίες για να δημιουργηθεί ο Κατάλογος των Λειτουργών Επιθεώρησης κάτι για το οποίο απαιτείτο κάποιο χρονικό διάστημα. Η έναρξη της Έρευνας με το διορισμό των αρχικών δύο λειτουργών Επιθεώρησης, έγινε τον Αύγουστο, 2023, προσθέτει.

«Είναι γεγονός ότι, κατά την Έρευνα διαπιστώθηκαν κάποια διαδικαστικά λάθη και παραλείψεις οι οποίες προκάλεσαν καθυστέρηση και για τις οποίες η Αρχή ανέλαβε την ευθύνη με δημόσιες δηλώσεις μου», είπε, προσθέτοντας ότι αυτές οφείλονταν σε κάποιο βαθμό και στο γεγονός ότι η εν λόγω Έρευνα ήταν η πρώτη την οποία διεξήγαγε η Αρχή και δεν υπήρχε ακόμη ξεκάθαρη διαδικασία έρευνας.

«Η προσπάθεια όμως ήταν, πάντοτε, η συνεχής βελτίωση της αποδοτικότητας της Έρευνας και απορρίπτω όλους τους ισχυρισμούς σας και υπονοούμενα περί δήθεν συγκάλυψης», αναφέρει στην επιστολή ο κ. Πογιατζής.

Υπενθύμισε ότι, στην καταγγελία του κ. Χριστοφίδη περιλαμβάνονταν και ισχυρισμοί που αφορούσαν στις συνθήκες εξασφάλισης διαβατηρίων στα πλαίσια του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ). Επειδή όμως για το ΚΕΠ υπήρχαν και άλλες καταγγελίες και η Αρχή σκόπευε να αρχίσει μεγάλη έρευνα στο θέμα αυτό, προσθέτει, αναφέρει ότι ο κ. Χριστοφίδης κλήθηκε ενώπιον της Αρχής και συναίνεσε «όπως το μέρος αυτό της Καταγγελίας σας παραμείνει προς εξέταση στα πλαίσια της άλλης Έρευνας».

Αναφέρει ακόμη ότι, έχοντας αναγνωρίσει τις αδυναμίες που παρουσίαζε η Έρευνα και μετά την υποβολή της παραίτησης των δύο αρχικών Λειτουργών Επιθεώρησης, η Αρχή αποφάσισε όπως διορίσει νέα τριμελή ομάδα Λειτουργών Επιθεώρησης η οποία θα συνεχίσει την έρευνα με την επαναξιολόγηση του μαρτυρικού υλικού που είχε ήδη περισυλλεγεί και με νέο προγραμματισμό της Έρευνας.

Σημειώνει ότι οι τρεις νέοι Λειτουργοί Επιθεώρησης είναι η Λεμονιά Καουντζάνη, πρώην Δικαστής, ο Δημήτρης Γεωργιάδης, Οικονομολόγος και Chartered Accountant, ο Δημήτρης Τσολακίδης, Δικηγόρος, με πείρα στο χειρισμό ποινικώνυποθέσεων.

Επαναλαμβάνοντας τη μέθοδο που ακολουθεί η Αρχή για το διορισμό Λειτουργών Επιθεώρησης, σημειώνει ότι, με το διορισμό τους υπογράφουν δήλωση για “Μη Ύπαρξη Συμφέροντος” η οποία καλύπτει τόσο τη στιγμή του διορισμού τους, αλλά και μελλοντική σύγκρουση η οποία τυχόν να προκύψει κατά τη διάρκεια της Έρευνας.

«Η εν λόγω αυστηρή διαδικασία τηρήθηκε και για τον κ. Δ. Γεωργιάδη και διαπιστώθηκε ότι είναι πλήρως κατάλληλος για τη διεξαγωγή της Έρευνας», είπε, σημειώνοντας ότι τα προσόντα του θα υποβοηθήσουν και στην οικονομική πτυχή, την οποία εμπεριέχει η Καταγγελία του κ. Χριστοφίδη.

«Είναι γεγονός ότι, για την περίοδο 2014-2021, ο κ. Γεωργιάδης είχε διατελέσει Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου κατόπιν διορισμού του από το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την Προεδρία του κ. Νίκου Αναστασιάδη», αναφέρει ο κ. Πογιατζής σημειώνοντας ότι αυτό συνεκτιμήθηκε πριν το διορισμό του κ. Γεωργιάδη ως Λειτουργού Επιθεώρησης και δεν θεωρήθηκε ως εμπόδιο στο διορισμό του. «Επαναλαμβάνω ότι ο κ. Γεωργιάδης τυγχάνει της πλήρους στήριξης της Αρχής», αναφέρει.

Εξάλλου, σημειώνει ο κ. Πογιατζής, η καταγγελία του κ. Χριστοφίδη την οποία ο Βουλευτής ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα, δεν αναφέρει τον κ. Αναστασιάδη ως καταγγελλόμενο. «Εφόσον δε οι συνθήκες εξασφάλισης “χρυσών διαβατηρίων” έχουν εξαιρεθεί απ’ αυτή την Έρευνα», αναφέρει, ο κ. Αναστασιάδης δεν θα ερευνηθεί επί του παρόντος, για τις δικές του ενέργειες σε εκείνες τις διαδικασίες, καταλήγει η επιστολή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έξαρση κρουσμάτων Covid: Ποια ηλικία έχει την υψηλότερη αθροιστική επίπτωση; Aπαντά ο Καραγιάννης

Βρετανίδα κατάγγειλε τον βιασμό της στην Αγία Νάπα - Οι ισχυρισμοί της 18χρονης και η κατάθεση του υπόπτου

Ζητά ονόματα από την Αννίτα ο Κρις Τριανταφυλλίδης - Ποιοι εργάστηκαν εναντίον του ΔΗΣΥ

Παραίτηση: Πόσο χρόνο προειδοποίησης οφείλει να δώσει ο εργοδοτούμενος στον εργοδότη;

Αυτά τα watersports έχουμε στην Κύπρο – Το ηλικιακό όριο, η επικινδυνότητα και τα…«άσπρα πρόβατα»

Θρήνος για τον 22χρονο μουσικό Σήφη Γιανναράκη που απανθρακώθηκε στα Χανιά - Δείτε φωτογραφίες από το καμένο όχημά του



Συνεχίζουν τις ετοιμασίες για τον Κρατικό Προϋπολογισμό - Παίρνουν σειρά τα άλλα Υπουργεία

Συνεχίζουν τις ετοιμασίες για τον Κρατικό Προϋπολογισμό - Παίρνουν σειρά τα άλλα Υπουργεία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top