ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διευθυντής Τμ. Αρχαιοτήτων: «Η αρχαιολογική ανακάλυψη στην Ερήμη αναβαθμίζει τις γνώσεις μας»

Διευθυντής Τμ. Αρχαιοτήτων: «Η αρχαιολογική ανακάλυψη στην Ερήμη αναβαθμίζει τις γνώσεις μας»

Η ανακάλυψη που έγινε στην Ερήμη αναβαθμίζει τη γνώση μας για την κοινωνία της Εποχής του Χαλκού στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Δρ Γιώργος Γεωργίου.

Ερωτηθείς σε σχέση με την αρχαιολογική ανακάλυψη ιερού χώρου στην Ερήμη, στην οποία προέβη η αποστολή του Πανεπιστημίου της Σιένα, ο κ. Γεωργίου εξήγησε στο ΚΥΠΕ ότι η εν λόγω αποστολή εργάζεται στην Ερήμη εδώ και περίπου 15 χρόνια, με την άδεια του Τμήματος Αρχαιοτήτων και σε πλήρη συντονισμό και συνεργασία με αυτό.

Αναφερόμενος στα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων είπε ότι είναι σημαντικά, έτσι όπως εξελίσσεται η ανασκαφή τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας ότι αφορούν τις εξελίξεις στην Αρχαία Κύπρο κατά την περίοδο, η οποία συμβατικά ονομάζεται Εποχή του Χαλκού και για την Κύπρο εκτείνεται από το 2500 μέχρι το 1000 π.Χ.

Στη συγκεκριμένη περίοδο, είπε ο κ. Γεωργίου, σημειώνονται ριζοσπαστικές αλλαγές στην οργάνωση της κοινωνίας της Κύπρου. «Η ανασκαφή για την οποία μιλάμε έχει προσθέσει αρκετά νέα στοιχεία στη συζήτηση που γίνεται για τη μετάβαση της κοινωνίας από τα χωριά στα πρώτα αστικά κέντρα», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «η συγκεκριμένη ανασκαφή έχει φέρει ευρήματα που χρονολογικά ανάγονται περίπου στη μέση της Εποχής του Χαλκού, άρα τα ευρήματα αντιμετωπίζονται ως μια μετάβαση από την οργάνωση σε χωριά στην οργάνωση στα πρώτα αστικά κέντρα».

«Τα νέα στοιχεία που έφερε στο φως αυτή η ανασκαφή, σε συνδυασμό με άλλες ανασκαφές σε άλλες περιοχές της Κύπρου, αναβαθμίζουν τη γνώση μας γι’ αυτό το επιστημονικό ζήτημα», επεσήμανε ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι η περιοχή της Ερήμης που ανασκάπτεται από την ιταλική αποστολή εκτείνεται χρονικά από το 2000 μέχρι το 1600 π.Χ.

Μιλώντας για τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην κοινωνία της Εποχής του Χαλκού, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι η πολεοδομία του οικισμού, ο αριθμός του πληθυσμού και η κοινωνική διαστρωμάτωση άλλαξαν. «Η μετάβαση στην αστικοποίηση είναι ένας σημαντικός σταθμός στην ανθρώπινη ιστορία και στην ιστορία της Κύπρου», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στον όρο «ναός», που χρησιμοποιήθηκε σε δημοσιεύματα σχετικά με την ανακάλυψη στην Ερήμη, ο Γιώργος Γεωργίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο όρος «ναός» είναι αδόκιμος για την Εποχή του Χαλκού, προσθέτοντας ότι ο όρος «ιερός χώρος» είναι λιγότερο επισφαλής και ο όρος «χώρος τελετουργιών» είναι ακόμα καλύτερος.

Μιλώντας για τον όρο «γυναικοκτονία», ο οποίος επίσης χρησιμοποιήθηκε σε δημοσιεύματα, ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων είπε ότι αποτελεί μια πρώτη ερμηνεία του ανασκαφέα που θα τύχει συζήτησης στην αρχαιολογική κοινότητα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μίμης Πλέσσας: Δέκα τραγούδια που έγραψαν ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο - Δείτε βίντεο

• Άγριος καυγάς στο ΓΝ Λευκωσίας - Πολίτης επιτέθηκε σε γιατρό και νοσηλευτές

• Στο νοσοκομείο παιδάκι μετά από φωτιά στη Λάρνακα - Εκκενώθηκε πολυκατοικία

• Μετεωρολογικός Λειτουργός στο «Τ»: Τι μας φέρνει ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα - Θα δούμε βροχές;

• Ψάχνεις δουλειά; Μάθε πώς μπορείς να γίνεις επαγγελματίας οδηγός ταξί

• Πότε μια επιχείρηση δικαιούται να απασχολήσει προσωπικό από τρίτες χώρες - Το ποσοστό μακροχρόνιων Κυπρίων ανέργων

• Χριστίνα Παυλίδου: Ραγίζει καρδιές η ανάρτηση της για τη μητέρα της



Το Ισραήλ ετοιμάζεται για επίθεση στο Ιράν τις επόμενες ώρες - Διάγγελμα Νετανιάχου

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για επίθεση στο Ιράν τις επόμενες ώρες - Διάγγελμα Νετανιάχου

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top