Μπορεί η νομοθεσία Τερματισμού Απασχολήσεως να έχει σκοπό την προστασία των εργοδοτουμένων σε περίπτωση απόλυσης, ωστόσο προστατεύει και τους εργοδότες σε περίπτωση παραίτησης εργοδοτούμενου.
Ενας εργαζόμενος πέρα από δικαιώματα έχει και υποχρεώσεις έναντι του εργοδότη, δυο σημαντικές ηθικές αρχές τις οποίες οφείλει να γνωρίζει.
Σημειώνεται ότι με βάση την ισχύουσα Νομοθεσία πρέπει να δίνονται γραπτοί όροι απασχόλησης σε κάθε εργαζόμενο και να υπάρχει γραπτή σύμβαση εργασίας.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί Τερματισμού της Απασχόλησης κάθε εργοδότης και κάθε εργοδοτούμενος οφείλει να δώσει γραπτή προειδοποίηση τερματισμού της σχέσης εργασίας, ανάλογη με τον χρόνο απασχόλησης του.
Εργοδοτούμενος, που προτίθεται να τερματίσει την απασχόλησή του, πρέπει να δώσει
στον εργοδότη ελάχιστη περίοδο προειδοποίησης, ανάλογα με τη διάρκεια της υπηρεσίας του, όπως φαίνεται πιο κάτω:
Αξίζει να αναφερθεί ότι το δικαίωμα του εργοδότη σε μακρότερη περίοδο προειδοποίησης, αν έχει τέτοιο δικαίωμα με βάση έθιμο, συλλογική σύμβαση ή ειδική συμφωνία, κατοχυρώνεται από τη νομοθεσία.
Μπορεί εργοδοτούμενος ο οποίος βρίσκεται σε δοκιμαστική περίοδο να απολυθεί ή να αποχωρήσει χωρίς προειδοποίηση;
Σύμφωνα με την νομοθεσία κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής περιόδου μπορεί ο εργοδοτούμενος να απολυθεί ή να παραιτηθεί χωρίς να πρέπει να δοθεί από τον εργοδότη ή από τον ίδιο προειδοποίηση.
Τέλος διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που θα δοθεί προειδοποίηση τερματισμού της απασχόλησης είτε από τον εργοδότη είτε από τον εργοδοτούμενο, στην περίοδο της προειδοποίησης περιλαμβάνονται και τα σαββατοκύριακα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις