ΥΓΕΙΑ

Γρίπη των πτηνών: Επαγρύπνηση ζητά το ECDC – Να εξετάζονται όλα τα περιστατικά γρίπης

Γρίπη των πτηνών: Επαγρύπνηση ζητά το ECDC – Να εξετάζονται όλα τα περιστατικά γρίπης

Οι ιοί της γρίπης των πτηνών εξακολουθούν να κυκλοφορούν, αν και σε χαμηλά επίπεδα, μεταξύ των πληθυσμών άγριων πτηνών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ/ΕΟΧ), αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Eυρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) καλώντας παράλληλα τις εθνικές αρχές αλλά και τους επαγγελματίες υγείας σε επαγρύπνηση, μετά και το τέταρτο κρούσμα γρίπης των πτηνών σε αγρότη στις ΗΠΑ μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες.

Ενώ η μετάδοση από μολυσμένα ζώα στον άνθρωπο παραμένει σπάνιο γεγονός, οι ιοί της γρίπης των πτηνών μπορούν να μεταδοθούν σε άγρια, αγροτικά και οικόσιτα ζώα, οδηγώντας σε μόλυνση και επιδημίες στα πουλερικά και περιστασιακά σε θηλαστικά, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Καθώς παρακολουθούμε στενά την τρέχουσα κατάσταση σχετικά με τη γρίπη των πτηνών, τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως, υπάρχει λόγος για αυξημένη ευαισθητοποίηση αλλά όχι για αυξημένη ανησυχία. Το ECDC παραμένει προσηλωμένο στην υποστήριξή του στις δράσεις που αναλαμβάνουν οι εθνικές αρχές στα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτή η απειλή για την ανθρώπινη υγεία δεν πρέπει να υποτιμάται και είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να είμαστε προληπτικοί στην κοινή μας συνεργασία» αναφέρει η διευθύντρια του ECDC, Pamela Rendi-Wagner.

Παρόλο που επί του παρόντος δεν έχει καταγραφεί καμία μόλυνση από τον ιό της γρίπης των πτηνών A(H5N1) σε ανθρώπους στην ΕΕ/ΕΟΧ, το ECDC συμβουλεύει για τη σημασία της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας, τόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας όσο και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, όσον αφορά την πιθανότητα αντιμετώπισης κρουσμάτων μόλυνσης στον άνθρωπο.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης δέσμευσής του για τη δημόσια υγεία, το ECDC εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την έγκαιρη ανίχνευση και τον περιορισμό πιθανών κρουσμάτων σε ανθρώπους στην ΕΕ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι επί του παρόντος ο κίνδυνος παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και χαμηλός έως μέτριος για τα άτομα που εκτίθενται επαγγελματικά ή με άλλο τρόπο.

Το ECDC έχει αναλάβει πολυάριθμες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της δυνητικής απειλής της γρίπης των πτηνών για την ανθρώπινη υγεία και έχει εκπονήσει τους τελευταίους μήνες σχέδια και εκθέσεις σχετικά με τον έλεγχο των εκτεθειμένων ατόμων, την επιτήρηση, τη διερεύνηση της επιδημίας και τις επιλογές της δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση.

Στις πρόσφατα επικαιροποιημένες οδηγίες επιτήρησης για την καλοκαιρινή περίοδο, το ECDC συνιστά επίσης να εξετάζονται για γρίπη όλα τα περιστατικά που νοσηλεύονται λόγω συμπτωμάτων συμβατών με γρίπη των πτηνών και να διερευνηθούν περαιτέρω τα θετικά για γρίπη Α δείγματα που είναι αρνητικά για τον ιό της εποχικής γρίπης. Τα μέτρα βιοασφάλειας και ατομικής προστασίας που εφαρμόζονται σε χώρους εργασίας και αναψυχής με αυξημένο κίνδυνο γρίπης των πτηνών παραμένουν ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου διάχυσης στον άνθρωπο. Ζητεί αυτά τα μέτρα προστασίας να τηρούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Επιπλέον, το ECDC ενίσχυσε την υποστήριξή του προς τις χώρες της ΕΕ όσον αφορά τις εργαστηριακές δραστηριότητες για τη ζωονοσογόνο γρίπη των πτηνών, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της εργαστηριακής ετοιμότητας για την ανίχνευση και τον χαρακτηρισμό των ιών της ζωονοσογόνου γρίπης. Προσφέρει επίσης στην ΕΕ κεντρικές δοκιμές και περαιτέρω χαρακτηρισμό ανθρώπινων δειγμάτων για τα οποία είναι γνωστό ή υπάρχει υποψία ότι περιέχουν ιό της γρίπης των πτηνών.

Εκτός από τους εθνικούς εταίρους του στην ΕΕ και τον ΕΟΧ, το ECDC συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τη γρίπη των πτηνών στην ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο μαζί με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και σε στενή συνεργασία με άλλους σχετικούς οργανισμούς της ΕΕ, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU OSHA), καθώς και με διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΠΟΥ.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Όλο και περισσότεροι «κόβουν» το Netflix - Δεν θα πιστέψετε τον λόγο

• Άννα Βίσση: Η αφιέρωση στον Μίμη Πλέσσα στη συναυλία της λίγες ώρες μετά τον θάνατό του

• Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ ο άτυχος Μηνάς - Θλίψη του Υπουργείου για το θάνατο του

• Τραγωδία στη Λεμεσό: Υπέκυψε στα τραύματα του μετά από τροχαίο ο Μηνάς Χατζημιχαήλ

• Ανησυχία εθελοντικών ομάδων: «Πλέον φαντάζει αδύνατον να καταφέρουμε να βοηθήσουμε όποιο έχει ανάγκη»

• «Εγκατάλειψη» σπιτιού: Πότε φεύγουν οι Κύπριοι από το πατρικό τους – Τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης



LIVE:  Το μήνυμα του Ισραηλινού προέδρου  σε Λιβανέζους και Ιρανούς - Νεκρός σε ισραηλινή επιδρομή διοικητής της Χεζμπολάχ

LIVE: Το μήνυμα του Ισραηλινού προέδρου σε Λιβανέζους και Ιρανούς - Νεκρός σε ισραηλινή επιδρομή διοικητής της Χεζμπολάχ

Το θάνατο του διοικητή της Χεζμπολάχ στο χωριό Kafr Kila του νότιου Λιβάνου, Χάντερ Αλί Ταουίλ σε αεροπορική επιδρομή ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, την στιγμή που το Ιράν είναι έτοιμο να απαντήσει σε πιθανή ισραηλινή επίθεση, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top