Η Κολομβία απώλεσε 792.560 στρέμματα δασικών εκτάσεων το 2023, επιφάνεια ίση με αυτήν της πόλης της Νέας Υόρκης, πάντως μειωμένη κατά πολύ από τα 1.235.170 στρέμματα που χάθηκαν το 2022, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η κυβέρνηση.
«Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό ως προς την αποψίλωση δασικών εκτάσεων τα τελευταία 23 χρόνια», τόνισε ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο μέσω X.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποψίλωση μειώθηκε στο τμήμα της κολομβιανής επικράτειας που διασχίζει ο Αμαζόνιος (νοτιοανατολικά), όπου η αποψίλωση δασικών εκτάσεων έφθασε τα 442.740 στρέμματα, δηλαδή μειώθηκε κατά 38% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
«Πρέπει να φθάσουμε στο μηδέν για να διατηρήσουμε τον πνεύμονα του κόσμου», πρόσθεσε.
Σε εθνική κλίμακα, η αποψίλωση δασικών εκτάσεων μειώθηκε κατά 36%. Το 2022 είχε μειωθεί ήδη κατά 29% σε σύγκριση με το 2021.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, η συνεχιζόμενη μείωση της αποψίλωσης δασών εν μέρει οφείλεται σε πρόγραμμα του δημοσίου που αποζημιώνει τους αγρότες σε αντάλλαγμα για την προστασία της φύσης.
Η αποψίλωση μειώθηκε πιο θεαματικά στους νομούς Ναρίνιο (–65%), Κάουκα (–75%) και Πουτουμάγιο (–52%).
Στους νομούς αυτούς δρουν ένοπλες οργανώσεις, με τις οποίες η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη προέδρου Πέτρο διεξάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις από τα τέλη του 2023.
«Διαπιστώσαμε πως υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην ειρήνη και το αποτέλεσμα όσον αφορά την αποψίλωση, οι συνθήκες ειρήνης φέρνουν μείωση» του φαινομένου, σημείωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Σουσάνα Μουχάμαντ σε ανακοίνωσή της.
Τον Απρίλιο, η υπουργός προειδοποιούσε εναντίον της αύξησης κατά 40% της αποψίλωσης δασικών εκτάσεων τους πρώτους μήνες της χρονιάς, όταν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πέρασαν κρίση.
Ειδικοί θεωρούν ότι μια από τις ένοπλες οργανώσεις, το Κεντρικό Γενικό Επιτελείο (EMC), το οποίο σχημάτισαν διαφωνούντες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, ελέγχει τον ρυθμό της αποψίλωσης των δασών για να πιέζει την κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, πρακτικές όπως η «εντατική κτηνοτροφία», η δημιουργία «αυθαίρετων συγκοινωνιακών υποδομών» (δρόμων που διανοίγονται παράνομα), οι «παράνομες καλλιέργειες», η «παράνομη εξόρυξη μεταλλευμάτων» και η «παράνομη υλοτομία» είναι ανάμεσα στα «βασικά αίτια της αποψίλωσης των δασών στην Κολομβία».
Η χώρα θα φιλοξενήσει τον Οκτώβριο την COP16 για τη βιοποικιλότητα στην πόλη Κάλι (νοτιοδυτικά).
Στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής το 2021, η Κολομβία υποσχέθηκε να μηδενίσει ως το 2030 την καταστροφή δασικών εκτάσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις