ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεώρηση βίζας για ταξίδια στις ΗΠΑ - Στην επόμενη Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο - «Επείγον να προχωρήσει»

Θεώρηση βίζας για ταξίδια στις ΗΠΑ - Στην επόμενη Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο - «Επείγον να προχωρήσει»

Στην Ολομέλεια αυτής της εβδομάδας οδηγείται το νομοσχέδιο για τη συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για συνεργασία σχετικά με τη χρήση ταξιδιωτικών πληροφοριών.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, ανέφερε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών ότι αν ψηφιστεί έγκαιρα το νομοσχέδιο, ενδεχομένως τέλη του 2024, «σίγουρα εντός του 2025, θα μπορούμε πλέον να μιλούμε για την απελευθέρωση σε σχέση με τη θεώρηση».

Κατά τη συνεδρία, ο κ. Χαρτσιώτης ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής σχετικά με τον κυρωτικό Νόμο του 2024 περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για συνεργασία σχετικά με τη χρήση ταξιδιωτικών πληροφοριών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο οδηγείται στην ολομέλεια αυτής της εβδομάδας όπου θα τοποθετηθούν όλα τα κόμματα επί αυτού, σημειώνοντας ότι το μήνυμα που έλαβε από την εκτελεστική εξουσία είναι ότι το ζήτημα επείγει.

Ο κ. Χαρτσιώτης είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα από τα τελευταία τρία κράτη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο – μαζί με τη Βουλγαρία και Ρουμανία - που δεν έχουν συνάψει τέτοια συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Είναι ένα ευαίσθητο θέμα, ανέφερε, και την ίδια ώρα είναι «επείγον να προχωρήσει», σημειώνοντας ότι είναι μέρος των ευρύτερων σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ, και ότι η συμφωνία έχει να κάνει με το πρόγραμμα απαλλαγής από βίζα (Visa Waiver Program).

Σημείωσε ακόμη ότι είναι κάτι που περιμένει και το κοινωνικό σύνολο αφού, όσοι θέλουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν μια δύσκολη διαδικασία.

Επί πρακτικού επιπέδου, ανέφερε, ο ταξιδιώτης στην Αμερική για περίοδο μέχρι 90 μέρες θα συμπληρώνει ηλεκτρονικά μια αίτηση και σε σύντομο χρονικό διάστημα, και με ελάχιστο κόστος, θα έρχεται μια απάντηση αφού περάσουν από το σύστημα τα στοιχεία τους.

Είπε ότι η Επιτροπή έχει ενώπιόν της, το νομοσχέδιο που αφορά τη συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της ΚΔ και των ΗΠΑ σχετικά με χρήση ταξιδιωτικών πληροφοριών και ότι το κείμενο έχει ήδη ελεγχθεί νομοτεχνικά. Ανέφερε ο κ. Χαρτσιώτης ότι η συμφωνία είναι μια εκ των προϋποθέσεων της ένταξης της ΚΔ στο πρόγραμμα απαλλαγής από βίζα και περιλαμβάνει τη διαβίβαση ταξιδιωτικών πληροφοριών μεταξύ δυο πλευρών σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, και την υποχρέωση οι δύο πλευρές να τηρούν τις πληροφορίες απόλυτα εμπιστευτικές και να τις χρησιμοποιούν μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς, για ταυτοποίηση προσώπων που να αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των συμβαλλόμενων χωρών, η για σκοπούς επιβολής του νόμου.

Οι ΗΠΑ, σημείωσε, θα παραχωρήσουν δωρεάν στην ΚΔ το λογισμικό σύστημα ATSG για συλλογή και ανάλυση των στοιχείων των επιβατών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των Βουλευτών σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών σε σχέση και με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες, ο κ. Χαρτσιώτης είπε ότι, η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αναφέρει σε επιστολή της ότι αναφέρει ότι το αρχικό κείμενο της συμφωνίας είχε υποβληθεί σε μορφή μνημονίου και ότι κατόπιν υπόδειξή της, διαμορφώθηκε σε δεσμευτική συμφωνία. «Ακριβώς αυτό το γεγονός της απόφασης της Επιτρόπου, που ήταν και ιδιαίτερα έντονη, ήταν για να καθησυχάσει όλες αυτές τις ανησυχίες που εκφράστηκαν κατά καιρούς», είπε ο κ. Χαρτσιώτης. Πρόσθεσε ότι, ακριβώς, ήθελε η Επίτροπος να άρει αυτές τις επιφυλάξεις με αυτή τη δεσμευτική συμφωνία που πιστεύει ότι καλύπτει στον απόλυτο δυνατό βαθμό την ντόπια και ευρωπαϊκή νομοθεσία όσον αφορά στην προστασία προσωπικών δεδομένων.

Ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε ακόμη ότι η ΚΔ έχει τεράστια ανάγκη από αυτό το πληροφοριακό υλικό και ότι το σύστημα δουλεύει αμοιβαία, και ότι οι αρχές της χώρας θα ενημερώνονται για το παραμικρό ή τον όποιο ύποπτο ταξιδεύει στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι μια τέτοια πληροφορία θα τυγχάνει του απαραίτητου ελέγχου και φιλτραρίσματος γιατί κάποια άτομα τα οποία στην Αμερική θεωρούνται τρομοκράτες, «για εμάς, ενδεχόμενα, να μην είναι έτσι».

Διαδικαστικά, είπε ότι το επόμενο βήμα, είναι ότι οι ΗΠΑ περιμένουν την επικύρωση αυτής της συμφωνίας για να προχωρήσουν στα υπόλοιπα βήματα.

Αν όλα πάνε καλά και ψηφιστεί έγκαιρα το νομοσχέδιο, είπε ο Υπουργός, «ενδεχόμενα τέλος του χρόνου, αρχές, σίγουρα εντός του 2025, θα μπορούμε πλέον να μιλούμε για την απελευθέρωση σε σχέση με τη θεώρηση» της βίζας.

Ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε ακόμη ότι θα είναι «τεράστιο όφελος» που αφορά στην περαιτέρω ασφάλεια του Κράτους έναντι όλων των κινδύνων, είτε από οργανωμένο έγκλημα, ναρκωτικά, τρομοκρατία κλπ. Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια ανταλλαγή τεχνογνωσίας, και ότι η ΚΔ θα έχει στη διάθεσή της «ένα από τα τελειότερα ίσως συστήματα ανταλλαγής» αυτών των πληροφοριών, και «μια ακόμη τεράστια ασπίδα προστασίας της κρατικής ασφάλειας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θεολόγος στο «Τ»: Γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο για φάγωμα Ησαΐα - Δεν θα τεθεί θέμα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου

Α. Δημητρίου για Metamax: «Ξεκάθαρα θύμα της απάτης ο 48χρονος συλληφθείς» - Έχασε περίπου 20 χιλ. ευρώ

Ορεινά θέρετρα: Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζουν – Τι συμβαίνει με τις κρατήσεις Αυγούστου

Power of Love: Ο νέος παίκτης έχει εξοργίσει το Twitter: «Καλέ, αυτός είναι χειρότερος από τον Νίκο»

Μετεωρολογικός Λειτουργός στο «Τ»: Ετοιμαστείτε για άνοδο της θερμοκρασίας – Πότε να περιμένουμε μείωση και πότε κίτρινες προειδοποιήσεις

Πόθεν Έσχες: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι βουλευτές - Επιχειρηματίες, γαιοκτήμονες και… καταχρεωμένοι

Έφυγε αναπάντεχα από την ζωή ο 15χρονος Αντώνης - Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός των οπαδών της Ομόνοιας



ΠτΔ: «Οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων να έχουν άμεση πρόσβαση στις Υπηρεσίες του κράτους»

ΠτΔ: «Οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων να έχουν άμεση πρόσβαση στις Υπηρεσίες του κράτους»

Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, απευθυνόμενος στα μέλη του Σώματος ανέφερε τα ακόλουθα:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top