ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, την Παρασκευή συζητά και για Κυπριακό με ΓΓ ΟΗΕ

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, την Παρασκευή συζητά και για Κυπριακό με ΓΓ ΟΗΕ

Με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συνάντηση την Τετάρτη ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον, μετά από ξαφνικό αίτημα της τουρκικής πλευράς, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όπου αναμένεται να τεθεί και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η διμερής συνάντηση, που δεν περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα των δύο ηγετών, θα πραγματοποιηθεί στις 16.00 το απόγευμα (ώρα Αμερικής). Τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου, Άννα-Μαρία Μπούρα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα είναι μια σύντομη συνάντηση στο πλαίσιο του ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας και των επαφών που διατηρούν οι δύο πλευρές μετά τη υπογραφή της διακήρυξης των Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2023.

Η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν γίνεται δέκα ημέρες πριν από την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, όπου αναμένεται να δώσει το παρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις εκδηλώσεις καταδίκης στη μεγαλόνησο.

Mετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή στις 11.15 το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν. Όσον αφορά στο Κυπριακό ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα τονίσει την ανάγκη ο Διεθνής Οργανισμός να παραμείνει το πλαίσιο που καθορίστηκε με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 10 Ιουλίου, η προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό αναμένεται να παραδώσει την έκθεση της στον Γενικό Γραμματέα, ενώ την Πέμπτη 11 Ιουλίου, ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ θα ενημερώσει σε κλειστή συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θεολόγος στο «Τ»: Γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο για φάγωμα Ησαΐα - Δεν θα τεθεί θέμα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου

Τρελάθηκε ο καιρός: Πάνω από 40 βαθμούς η θερμοκρασία - Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο βροχής - Δείτε αναλυτικά

Ορεινά θέρετρα: Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζουν – Τι συμβαίνει με τις κρατήσεις Αυγούστου

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν καλεί να απαγορευθεί ο τύπος του τουφεκιού που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Τραμπ



Το Κυπριακό στο πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ - Συνέρχεται τις επόμενες ημέρες

Το Κυπριακό στο πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ - Συνέρχεται τις επόμενες ημέρες

Σε μία ανάλυση για το κυπριακό αναμένεται να προβεί το επόμενο διάστημα -ίσως στις αρχές Αυγούστου- ο ΔΗΣΥ, σε μία περίοδο η οποία θεωρείται κρίσιμη για το εθνικό μας θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top