ΥΓΕΙΑ

Γιατί η ζέστη μας κόβει την όρεξη; Ανακαλύψτε την έξυπνη διατροφή στα 40αρια

Γιατί η ζέστη μας κόβει την όρεξη; Ανακαλύψτε την έξυπνη διατροφή στα 40αρια

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και διανύουμε ήδη μερικές από τις πιο ζεστές ημέρες του χρόνου. Οι θερμοκρασίες ρεκόρ πλήττουν διάφορα μέρη του κόσμου, με την υπερβολική ζέστη να προκαλεί δυσφορία, ενισχύοντας την ανησυχία για σοβαρούς κινδύνους υγείας. Η ακραία ζέστη, άλλωστε, είναι η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες και μπορεί να οδηγήσει σε θερμική εξάντληση, θερμοπληξία και πρόσθετη επιβάρυνση της καρδιάς και των νεφρών. Πέρα, όμως, από τις ορατές επιδράσεις της υψηλής θερμοκρασίας, υπάρχει κι άλλος ένας, αφανής παράγοντας που επηρεάζεται σημαντικά από τον υδράργυρο: Η όρεξή μας. Καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται, η επιθυμία για φαγητό μειώνεται αισθητά.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι ερευνητές έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν τους λόγους που εξηγούν το φαινόμενο.

Σύμφωνα με την δρα Allison Childress, διαιτολόγο – διατροφολόγο και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Texas Tech University, η πέψη της τροφής και η αποθήκευση των θρεπτικών συστατικών της παράγουν θερμότητα, η οποία καταναλώνει ενέργεια. «Υπάρχουν σαφείς διαφορές στην πρόσληψη θερμίδων σε κρύο και ζεστό καιρό», εξηγεί. Σε ψυχρότερο περιβάλλον, το σώμα χρειάζεται να κάψει περισσότερες θερμίδες για να παράγει θερμότητα, ενώ σε θερμότερο περιβάλλον ισχύει το αντίθετο – η υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων θερμαίνει το σώμα, οδηγώντας σε μειωμένη όρεξη.

Οι μηχανισμοί που συνδέουν τη θερμοκρασία και την όρεξη δεν είναι πλήρως κατανοητοί, αλλά η έρευνα σε ζώα δείχνει ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος μειώνουν την παραγωγή της γκρελίνης, μιας ορμόνης του εντέρου, που διεγείρει την πείνα. Ο δρ. Gordon Fisher από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα προσθέτει ότι η επικοινωνία μεταξύ των θερμορυθμιστικών διαδικασιών στον εγκέφαλο και το στομάχι μπορεί να παίζει ρόλο στη ρύθμιση της πρόσληψης τροφής, αν και ο ακριβής μηχανισμός δεν έχει εξηγηθεί πλήρως.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Παραδοχή ΠτΔ: «Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»

Παραδοχή ΠτΔ: «Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»

Στην παραδοχή ότι η Πολιτεία διαχρονικά δεν έχει κάνει αρκετά για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, προέβη απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, δίνοντας την υπόσχεση ότι η Πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας υποδομών για τους Κύπριους αθλητές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top