ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρικλί: «Να μετατραπεί σε βάση των τουρκικών κρατών το λιμάνι Αμμοχώστου»

Αρικλί: «Να μετατραπεί σε βάση των τουρκικών κρατών το λιμάνι Αμμοχώστου»

Βάση των χωρών μελών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών θέεουν να γίνει το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου, το οποίο «είναι το πιο οχυρωμένο μέρος στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο «υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών», Ερχάν Αρικλί σε δηλώσεις στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι ο κ. Αρικλί υποστήριξε ότι περιμένουν το αποτέλεσμα της σχετικής αίτησης που έκαναν πριν από ένα χρόνο – όπως είπε – στον OΤΚ. «Θέλουμε το λιμάνι της Αμμοχώστου, που είναι το πιο οχυρωμένο μέρος στην Ανατολική Μεσόγειο, να είναι βάση των τουρκικών κρατών. Το Αζερμπαϊτζάν, η Κιργισία, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν που θέλουν να συμμετέχουν στο παγκόσμιο εμπόριο, θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αμμοχώστου σαν να ήταν δικό τους λιμάνι. Ως τδβκ, θέλουμε τόσο να έχουμε μερίδιο στο αυξανόμενο θαλάσσιο εμπόριο στον κόσμο όσο και να επωφεληθούμε πολιτικά από τη χώρα μας» είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Το θέμα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα, ανέφερε, στην πρόσφατη άτυπη σύνοδο στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν.

Υπάρχουν, συνέχισε, συνολικά 8 λιμάνια στο πρόγραμμα "Αδελφοί Λιμένες" του ΟΤΚ, εκ των οποίων τα δύο από την Τουρκία, και καταβάλλουν προσπάθειες για να καταστεί η κατεχόμενη Αμμόχωστος το ένατο λιμάνι του προγράμματος.

Επεσήμανε ότι το μερίδιο των θαλάσσιων μεταφορών στον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και δήλωσε ότι η ένταξη του λιμανιού της Αμμοχώστου στο πρόγραμμα θα ωφελήσει τόσο τα άλλα μέλη του ΟΤΚ όσο και το κατοχικό καθεστώς.

Ο κ. Αρικλί ανέφερε ότι ελπίζουν ότι θα γίνει δεκτή η αίτησή τους προς τη Γραμματεία του ΟΤΚ, προσθέτοντας ότι αναμένουν την υποστήριξη της Τουρκίας, όπως πάντα.

Υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξη των πολιτικών, πολιτιστικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των μελών του ΟΤΚ θα συμβάλει στην παγκόσμια σταθερότητα, ο κ. Αρικλί κατέληξε λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη απόφαση εμπάργκο της ΕΕ για τα κατεχόμενα κυπριακά λιμάνια και ότι αυτό το έχουν συμπεριλάβει στην επιστολή τους προς τον ΟΤΚ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θεολόγος στο «Τ»: Γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο για φάγωμα Ησαΐα - Δεν θα τεθεί θέμα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου

Α. Δημητρίου για Metamax: «Ξεκάθαρα θύμα της απάτης ο 48χρονος συλληφθείς» - Έχασε περίπου 20 χιλ. ευρώ

Ορεινά θέρετρα: Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζουν – Τι συμβαίνει με τις κρατήσεις Αυγούστου

Power of Love: Ο νέος παίκτης έχει εξοργίσει το Twitter: «Καλέ, αυτός είναι χειρότερος από τον Νίκο»

Μετεωρολογικός Λειτουργός στο «Τ»: Ετοιμαστείτε για άνοδο της θερμοκρασίας – Πότε να περιμένουμε μείωση και πότε κίτρινες προειδοποιήσεις

Πόθεν Έσχες: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι βουλευτές - Επιχειρηματίες, γαιοκτήμονες και… καταχρεωμένοι

Έφυγε αναπάντεχα από την ζωή ο 15χρονος Αντώνης - Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός των οπαδών της Ομόνοιας



ΠτΔ: «Οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων να έχουν άμεση πρόσβαση στις Υπηρεσίες του κράτους»

ΠτΔ: «Οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων να έχουν άμεση πρόσβαση στις Υπηρεσίες του κράτους»

Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, απευθυνόμενος στα μέλη του Σώματος ανέφερε τα ακόλουθα:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top