ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα κατεχόμενα ο Ίαν Σμιθ για να προωθήσει απευθείας πτήσεις με το ΗΒ

Στα κατεχόμενα ο Ίαν Σμιθ για να προωθήσει απευθείας πτήσεις με το ΗΒ

Υποστηρίζει τις απευθείας πτήσεις από την Βρετανία στο ψευδοκράτος ο επανεκλεγείς Βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ δηλώνοντας μετά από συνάντησή του στα κατεχόμενα με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ ότι πρόκειται για ένα «ανθρωπιστικό ζήτημα» και πως έχουν δικαίωμα οι Βρετανοί πολίτες να έχουν «άμεση πρόσβαση στις οικογένειές τους».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Σμιθ και η αντιπροσωπεία του, είχε συνάντηση με τον κ. Τατάρ, τον οποίο αποκάλεσε «πρόεδρο». «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, για ανθρωπιστικούς λόγους, οι Βρετανοί πολίτες να έχουν πρόσβαση στις οικογένειές τους με το πιο εύκολα δυνατό τρόπο. Αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που είμαστε εδώ» είπε.

Στην ερώτηση εάν θα απασχολήσει το θέμα αυτό το κόμμα του, ο κ. Σμιθ είπε ότι την επιστολή που κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας συνέταξε την υπέγραψαν άτομα απ’ όλα τα κόμματα και πρώην Υπουργοί, όπως ο Τζακ Στρόου κι άλλοι από το Εργατικό κόμμα «δεν είναι ένα κομματικό θέμα, είναι ένα θέμα κοινής λογικής και ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος».

Ας αφήσουμε τα επιχειρήματα για όλα τα φοβερά γεγονότα που έγιναν στο παρελθόν, την δεκαετία του ’60, συνέχισε, το κύριο ζήτημα εδώ είναι ν’ αντιμετωπίζουμε ένα θέμα κάθε φορά, είπε. Και το θέμα εδώ είναι ότι δεν φαίνεται λογικό να μην έχουν απευθείας πρόσβαση στις οικογένειές τους Βρετανοί πολίτες, συνέχισε. Πολλοί άνθρωποι από διάφορες χώρες του κόσμου έρχονται στην Βρετανία, γίνονται Βρετανοί πολίτες και συμβάλλουν τα μέγιστα στην βρετανική οικονομία, σημείωσε, όπως κάνει και η η τ/κ κοινότητα. Θεωρούμε πολύ φυσιολογικό να μπορούν αυτοί να επισκεφθούν τις οικογένειές τους και τις ρίζες τους «σαν ελεύθεροι Βρετανοί πολίτες» κι αυτό είναι κάτι για το οποίο προσπαθώ να πείσω, δήλωσε ο Βρετανός Βουλευτής.

Στην ερώτηση ποιο είναι το εμπόδιο σε αυτό, ο κ. Σμιθ είπε ότι υπάρχουν πολλά μέρη που εμπλέκονται, αλλά υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει μια κίνηση σε αυτό το θέμα κι έχει ιδία πείρα, λόγω της μετάβασης του χθες από το Λονδίνο στα κατεχόμενα, πόσο δύσκολο είναι αυτό το ταξίδι, ειδικά αν ταξιδεύει κάποιος οικογενειακώς με παιδιά.

Στην ερώτηση εάν ήρθε μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, απάντησε «ήρθα αργά ναι, από το Στάνστεντ».

Ο Ερσίν Τατάρ ευχαρίστησε τον κ. Σμιθ για την επίσκεψή του στο ψευδοκράτος και την «προεδρία» λέγοντας ότι είναι ένας «μακροχρόνιος φίλος» και ένα μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου «με μεγάλη επιρροή» που κατάφερε να επανεκλεγεί με το κόμμα των Συντηρητικών κάτι για το οποίο τον συνεχάρη.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Σμιθ έχει πολύ καλές σχέσεις με την τ/κ κοινότητα στο Λονδίνο και εκτιμούν πολύ το ενδιαφέρον του για την τ/κ κοινότητα που είναι «ένα επιτυχημένο συμβαλλόμενο μέρος στην βρετανική κοινωνία». Υπάρχουν, είπε, επιτυχημένοι Τ/κ επιχειρηματίες στο ΗΒ που έχουν όχι μόνο καλές σχέσεις με την Βρετανία αλλά συμβάλλουν και στις σχέσεις της Βρετανίας με την Τουρκία.

Πολλοί Τ/κ επιχειρηματίες από το ΗΒ, συνέχισε, έχουν κάνει επενδύσεις στο «βορρά» - όπως αναφέρθηκε στα κατεχόμενα - ενώ πολλοί Βρετανοί πολίτες διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο.  Είναι πολύ σημαντική η πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων και απευθείας επαφών με το ΗΒ για την οικονομία του ψευδοκράτους, την ευημερία, τις κοινωνικές σχέσεις, ανέφερε. Δίνουν, συνέχισε, μεγάλη σημασία στις σχέσεις τους με την Βρετανία, λέγοντας ότι ένας πολύ σημαντικός αριθμός Τ/κ που διαβιούν στο Λονδίνο, που είναι σχεδόν όσοι μένουν στα κατεχόμενα. «Κάποιοι λένε ότι είναι περίπου 300.000 (Τ/κ στο Λονδίνο). Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός αριθμός» είπε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Τατάρ είπε ότι όλοι θέλουν να διευθετηθεί και πως γι’ αυτούς είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί με δίκαιο, βιώσιμο και πρακτικό τρόπο. Για πολλά χρόνια, δήλωσε, οι Τ/κ, με την στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, προσπάθησαν με καλή πρόθεση για την εξεύρεση λύσης και το απέδειξαν αυτό στο σχέδιο Ανάν, αλλά και στο Κραν Μοντανά, όπως ανέφερε.

Τα ΗΕ, το ΗΒ, ξέρουν πολύ καλά ότι οι Τ/κ θέλουν, με καλή πρόθεση, την διευθέτηση του προβλήματος  συνέχισε, αλλά «δυστυχώς οι φίλοι μας στο νότο, εκπροσωπούν  - άδικα προς εμάς – όλη την ΚΔ και – άδικα για εμάς πάλι – εντάχθηκαν μονομερώς στην ΕΕ». Και παρέπεμψε σε δηλώσεις του πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Τζακ Στροου ότι αυτό ήταν ένα «σημαντικό λάθος». Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι οι Τ/κ βρίσκονται από τότε κάτω από «εμπάργκο» και «απομόνωση» και τυγχάνουν άδικης αντιμετώπισης. «Δεν μπορούμε να παίξουμε ούτε ποδόσφαιρο με φίλους στο ΗΒ ή την Τουρκία». Τα «εμπάργκο» αυτά διαρκούν εδώ και 50 χρόνια, υποστήριξε.

Ανέφερε ότι σε λίγες μέρες θα γιορτάσουν την 50η επέτειο από την «ειρηνευτική επιχείρηση» της Τουρκίας στην Κύπρο - όπως αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή - που, όπως ισχυρίστηκε, έγινε για να προστατεύσουν τους Τ/κ, αλλιώς, θα είχαν εξαφανιστεί και η Κύπρος θα γινόταν ελληνικό νησί, κατά την έκφρασή του. «Όλοι το ξέρουν αυτό. Είναι ένα ιστορικό γεγονός» συνέχισε.

Όμως, η ζωή συνεχίζεται, δήλωσε ο κ. Τατάρ. «Το χρωστάμε στην κοινότητά μας, στην νεολαία μας και τις επόμενες γενιές να κάνουμε το καλύτερο». Μίλησε δε για «σωστή διευθέτηση στη βάση της ισότητας, της κυριαρχικής ισότητας». Μέχρι τότε, είπε, αναμένει από την διεθνή κοινότητα και «φίλους όπως εσάς» απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο και να αρθούν τα «εμπάργκο» στον αθλητισμό κι αλλού, όπως τους είχαν υποσχεθεί 20 χρόνια πριν, στο σχέδιο Ανάν, αλλά κανείς δεν τήρησε εκείνες τις υποσχέσεις.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top