ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση στην Κύπρο; Οι αλλαγές που έρχονται και οι ποινές που ορίζει η νομοθεσία

Είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση στην Κύπρο; Οι αλλαγές που έρχονται και οι ποινές που ορίζει η νομοθεσία

Η εκπαίδευση από τα παλαιότερα χρόνια ήταν η δύναμη των ανθρώπων στην πνευματική ανάπτυξη και κριτικη σκέψη.

Πλεόν αποτελεί θεσμό της πολιτείας με συγκεκριμένους μαθησιακούς στόχους και περιεχόμενο που έχουν ως σκοπό την επίδραση με συγκεκριμένο τρόπο στη σκέψη, στο χαρακτήρα και γενικότερα στην αγωγή του ατόμου, ακόμα και στην σωματική.

Η εκπαίδευση ως θεσμός έχει καθορισμένη χρονική διάρκεια μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο διαιρείται στην προσχολική εκπαίδευση (ηλικίες 3-6), πρωτοβάθμια εκπαίδευση (ηλικίες 6-12), δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ηλικίες 12-18) και ανώτατη εκπαίδευση (ηλικίες 18+). 

Είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση;

Σύμφωνα με τους Περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση και Παροχή Δωρεάν Παιδείας) Νόμους του 1993 και 2004 [Ν. 24(Ι)/1993, Ν. 220(Ι)/2004] η φοίτηση είναι υποχρεωτική, από την σχολική χρονιά (πλέον) που ο μαθητής τον Σεπτέμβριο, κατά την έναρξη έχει συμπληρώσει 4 χρόνια και 6 μήνες σε ηλικία.

Με απλά λόγια «υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση» σημαίνει την υποχρεωτική φοίτηση παιδιού στο νηπιαγωγείο, η οποία περιλαμβάνει και την προδημοτική τάξη από την ηλικία των 4 και 6 μηνών. Τονίζεται οτι η υποχρεωτική φοίτηση είναι δωρεάν.

Υπάρχει ποινή εάν ένας κηδεμόνας/γονέας παραλείψει να γράψει το παιδί του στο νηπιαγωγείο;

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, όποιος έχει την επιμέλεια του παιδιού και παραλείπει την εγγραφή του ή την εποπτεία του ως προς την φοίτησή του, διαπράττει ποινικό αδίκημα.

Όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του μαθητή και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 3, διαπράττει αδίκημα τιμωρούμενο με ποινή φυλάκισης μέχρι τρεις μήνες ή με χρηματική ποινή μέχρι 1.000 ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές.

Ερχονται αλλαγές στις ηλικίες τις Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης

Αρχικά το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής φοίτησης στην προδημοτική εκπαίδευση.

Εν συνεχεία το Μάρτιο του 2024, η Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο με βάση το οποίο επεκτείνεται το όριο ηλικίας εισδοχής στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση και τα παιδιά θα φοιτούν από την ηλικία των τεσσάρων ετών αντί από την ηλικία των τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών που ισχύει σήμερα.

Η επέκταση της φοίτησης παιδιών στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση θα γίνει σταδιακά ώστε να ολοκληρωθεί τη σχολική χρονιά 2031-2032, οπότε η φοίτηση των παιδιών θα αρχίζει από την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Αυτό αποτελεί ένα έργο του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, το οποίο όπως ανέφερε η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου έχει μεγάλη παιδαγωγική αξία, καθώς όλα τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία διετούς δωρεάν φοίτησης στην προδημοτική εκπαίδευση, αφού το όριο ηλικίας επεκτείνεται και κατεβαίνει στα 4 έτη. Πέραν της παιδαγωγικής αξίας του έργου, επιτυγχάνεται και κοινωνικό όφελος, αφού δίνεται η δυνατότητα στους γονείς/κηδεμόνες να ενταχθούν/επανενταχθούν ομαλότερα στην αγορά εργασίας, καθώς ενισχύει την συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Πως θα γίνει η σταδιακή επέκταση της φοίτησης παιδιών στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση

 

Σύμφωνα με τον περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση και Παροχή Δωρεάν Παιδείας) από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του Νόμου του 2024, ισχύουν τα ακόλουθα:

(α) Τη σχολική χρονιά 2024-2025 στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση, φοιτούν παιδιά που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών και έξι (6) μηνών πριν από την 1η Σεπτεμβρίου
2024.

(β) Τη σχολική χρονιά 2025-2026 στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση, φοιτούν παιδιά που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών και πέντε (5) μηνών πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2025.

(γ) Τη σχολική χρονιά 2026-2027 στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση, φοιτούν παιδιά που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών και τεσσάρων (4) μηνών πριν από την 1η
Σεπτεμβρίου 2026.

(δ) Τη σχολική χρονιά 2028-2029 στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση, φοιτούν παιδιά που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών και τριών (3) μηνών πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2028.

(ε) Τη σχολική χρονιά 2029-2030 στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση, φοιτούν παιδιά που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών και δύο (2) μηνών πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2029.

(στ) Τη σχολική χρονιά 2030-2031 στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση, φοιτούν παιδιά που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών και ενός (1) μηνός πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2030.

(ζ) Τη σχολική χρονιά 2031-2032 στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση, φοιτούν παιδιά που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2031.».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Παραδοχή ΠτΔ: «Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»

Παραδοχή ΠτΔ: «Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»

Στην παραδοχή ότι η Πολιτεία διαχρονικά δεν έχει κάνει αρκετά για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, προέβη απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, δίνοντας την υπόσχεση ότι η Πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας υποδομών για τους Κύπριους αθλητές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top