ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Τρία ύποπτα κρούσματα της γρίπης των πτηνών H5 σε ανθρώπους

ΗΠΑ: Τρία ύποπτα κρούσματα της γρίπης των πτηνών H5 σε ανθρώπους

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ότι οι αρχές στην πολιτεία Κολοράντο τους ανέφεραν τρία φερόμενα κρούσματα της γρίπης των πτηνών H5N1 σε εργαζόμενους σε πτηνοτροφική μονάδα.

Ευρύτερα πάντως, σύμφωνα με τον κυριότερο ομοσπονδιακό φορέα δημόσιας υγείας των ΗΠΑ, «δεν καταγράφονται ενδείξεις απρόσμενης αύξησης» των κρουσμάτων γρίπης στο Κολοράντο «ή άλλες πολιτείες που πλήττονται από ξεσπάσματα της H5 σε αγελάδες και πτηνά», όπως υπογράμμισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Και οι τρεις άνθρωποι που μολύνθηκαν παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, καθησύχασαν τα CDC. Οι εργαζόμενοι χειρίζονταν τη σφαγή εκτρεφόμενων πτηνών που είχαν μολυνθεί σε εγκατάσταση που αντιμετώπιζε ξέσπασμα της H5N1, εξήγησαν.

Πάντα κατά τα CDC, ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός. Η υπηρεσία πάντως στέλνει ομάδα στο Κολοράντο για να υποστηρίξει έρευνα που διενεργείται.

Παγκοσμίως, καταγράφεται έξαρση της γρίπης των πτηνών, που εξαπλώνεται σε άγρια πουλιά, εκτρεφόμενα πτηνά και διάφορα είδη θηλαστικών. Καταγράφεται ξέσπασμα της H5N1 σε φάρμες εκτροφής αγελάδων στις ΗΠΑ.

Οι προκαταρκτικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν στο Κολοράντο έδειξαν πως οι τρεις εργαζόμενοι μολύνθηκαν από «νέο» τύπο του ιού. Στάλθηκαν δείγματα στα CDC για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.

Αν επιβεβαιωθούν, τα κρούσματα της H5N1 σε ανθρώπους θα αυξηθούν σε 4 στο Κολοράντο και 7 στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος.

Τα CDC εξήγησαν πως παρακολουθούν στενά τη νόσο αυτή εξαιτίας της πιθανότητας να προκαλέσει πανδημία, πάντως δεν έχουν διαπιστώσει σε αυτό το στάδιο μεταλλάξεις του ιού που θα έκαναν ευκολότερη τη μετάδοσή της από άνθρωπο σε άνθρωπο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα κίτρινη προειδοποίηση: Μετά τις καταιγίδες έρχονται υψηλές θερμοκρασίες - Πότε θα τεθεί σε ισχύ

Το αντιφατικό προφίλ του παραλίγο δολοφόνου του Τραμπ: Άθλιος σκοπευτής αλλά με βολή επαγγελματία και αριστερός που ψήφιζε συντηρητικούς

Βρήκαν στην κατοχή τους μαχαίρια και 14 κινητά - Πιάστηλαν να χρησιμοποιούν πλαστές πιστωτικές σε περίπτερο

Εξαφανίστηκε 25χρονος Αγγλοκύπριος στη Σαρδηνία - Τον ψάχνουν τρεις μέρες - Δραματική έκκληση από τη μητέρα του

«Μίλησε» η νεκροτομή του 25χρονου που παρασύρθηκε από όχημα στον αυτοκινητόδρομο – Έτσι έχασε τη ζωή του



Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Μέτσολα - «Κοινός στόχος να τερματίσουμε τη διαίρεση της Κύπρου»

Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Μέτσολα - «Κοινός στόχος να τερματίσουμε τη διαίρεση της Κύπρου»

Τα συγχαρητήρια του στην Ρομπέρτα Μέτσολα για την επανεκλογή της ως Πρόεδρος στη 10η κοινοβουλευτική θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top