ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Υγείας: Ζήτησε πρωτοβουλίες και πιέσεις σε Τουρκία από ΕΕ - διεθνή κοινότητα για Κυπριακό

Υπ. Υγείας: Ζήτησε πρωτοβουλίες και πιέσεις σε Τουρκία από ΕΕ - διεθνή κοινότητα για Κυπριακό

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα, ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε η Κύπρος να πάψει να αποτελεί το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος που τελεί υπό καθεστώς κατοχής, είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός την Παρασκευή σε ομιλία του σε αντικατοχική εκδήλωση της Πολιτιστικής Κίνησης Ξυλοτύμπου για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

Καλούμε, τόνισε ο κ. Δαμιανός, την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα, «να εντείνουν και να συντονίσουν τις πιέσεις προς την Τουρκία προκειμένου να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Τους κάλεσε ακόμα, «να χρησιμοποιήσουν την πολιτική και διπλωματική τους επιρροή προς την Τουρκία, ώστε να τερματίσει τις παράνομες μεθοδεύσεις της και την προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με στόχο μια διαρκή συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ολόκληρου του κυπριακού λαού Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων».

Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι βασικότερη προτεραιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη από την έναρξη της διακυβέρνησής του παραμένει η προώθηση της επίλυσης του Κυπριακού και η επανένωση της Κύπρου.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πολλές φορές την ετοιμότητά του να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας πως η μόνη λύση στο κυπριακό πρόβλημα είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο κ. Δαμιανός, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε έμπρακτα μέτρα προς την κατεύθυνση δημιουργίας ευνοϊκού κλίματος για επιστροφή στις συνομιλίες και οι προσπάθειες του ιδίου και της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζουν παρά την άτεγκτη στάση της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς, οι οποίες θέτουν όρους για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προωθούν το απαράδεκτο αίτημα για κυριαρχική ισότητα, η οποία είναι, επί της ουσίας, ένα και το αυτό με την επιδίωξη λύσης των δυο κρατών».

Η διαίρεση και η διχοτόμηση της πατρίδας μας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, τόνισε περαιτέρω. Σημειώνοντας ότι οφείλουμε να διατηρήσουμε άσβεστη την μνήμη και να ενδυναμώσουμε τη βούλησή μας -λαού και πολιτείας- για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

Ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι η φετινή τραγική επέτειος των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, συμπίπτει  με την συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να τονίσει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει την προάσπιση των δικαίων του λαού μας αλλά και την κρατική της υπόσταση».

Όπως είπε, η χώρα μας  ως πλήρες και ισότιμο μέλος της ΕΕ αποτελεί ένα δημιουργικό εταίρο με ενεργό εμπλοκή, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποδείξει εμπράκτως στη διεθνή κοινότητα ότι αν και μικρή μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην επίλυση διεθνών προβλημάτων, με πρόσφατο παράδειγμα τη δημιουργία ανθρωπιστικής γέφυρας παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα», τόνισε.

Ο κ. Δαμιανού σε άλλο σημείο της ομιλίας του εξήρε τη στάση της κοινότητας Ξυλοτύμπου, που φιλοξένησε πρόσφυγες το 1974, σημειώνοντας ότι η κοινότητα της Ξυλοτύμπου, η οποία στάθηκε βράχος δίπλα στους ξεριζωμένους, δυστυχώς μετρά κι εκείνη τις δικές της ανθρώπινες απώλειες κατά περίοδο του 1974. Οι δέκα ήρωες της Ξυλοτύμπου, Ζαχαρίας Σπύρου, Αδάμος Αδάμου, Ανδρέας Σεργίου, Αντώνης Πολυδώρου, Γεώργιος Δημητρίου, Μιχάλης Μιχαήλ, Παύλος Γεωργίου Παύλου, Παύλος Κυριάκου Παύλου, Σωτήρης Γεωργίου και Χρίστος Πέτρου θα παραμένουν για πάντα στη μνήμη μας, να μας θυμίζουν το βαρύ χρέος που έχουμε στην πατρίδα μας, η οποία πλέον μετρά μισό αιώνα διαιρεμένη, είπε τέλος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Παραδοχή ΠτΔ: «Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»

Παραδοχή ΠτΔ: «Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»

Στην παραδοχή ότι η Πολιτεία διαχρονικά δεν έχει κάνει αρκετά για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, προέβη απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, δίνοντας την υπόσχεση ότι η Πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας υποδομών για τους Κύπριους αθλητές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top