ΔΙΕΘΝΗ

Politico: «Ο Μπάιντεν τελείωσε» - Σε πανικό οι Δημοκρατικοί για το ενδεχόμενο μεγάλης ήττας

Politico: «Ο Μπάιντεν τελείωσε» - Σε πανικό οι Δημοκρατικοί για το ενδεχόμενο μεγάλης ήττας

Με την ιδέα μίας συντριπτικής ήττας το Νοέμβριο έχουν αρχίσει να συμφιλιώνονται οι Δημοκρατικοί, καθώς η στήριξη προς τον Τζο Μπάιντεν φθίνει μέρα με την ημέρα.

Αυτό γιατί όπως αναφέρει το Politico οι Δημοκρατικοί δεν θα χάσουν μόνο το Λευκό Οίκο από τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Αυτό γιατί η κατάσταση είναι επείγουσα. Οι Δημοκρατικοί συνειδητοποιούν ότι ο δρόμος του Μπάιντεν προς τη νίκη στενεύει. Οι πιθανότητές του σε κρίσιμες πολιτείες όπως η Αριζόνα και η Νεβάδα μειώνονται, ενώ σε πολιτείες που θεωρούνταν ότι τις είχε στο τσεπάκι του όπως στο Νιου Χάμσαϊρ τα δεδομένα αλλάζουν.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό ότι ορισμένοι μεγάλοι χρηματοδότες της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου απειλούν να παγώσουν τις δωρεές για να πιέσουν τον Μπάιντεν να αποχωρήσει και να επιβραβεύσουν τους νομοθέτες που παροτρύνουν τον πρόεδρο να αφήσει κάποιον άλλο να πάρει τη θέση του προκαλεί πονοκέφαλο.

Όλες αυτές οι εξελίξεις τροφοδοτούν έναν πανικό στο εσωτερικό του κόμματος ότι η κατάρρευση του Μπάιντεν θα μπορούσε να εκτοξεύσει τους Ρεπουμπλικάνους σε μια τριπλή αναμέτρηση στην Ουάσινγκτον. Κάποιοι ανησυχούν ότι ο Μπάιντεν θα μπορούσε να παρασύρει το υπόλοιπο ψηφοδέλτιο τόσο πολύ, ώστε όχι μόνο να μην καταφέρουν να κερδίσουν πίσω τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν να λάβουν αρκετά μεγάλες πλειοψηφίες και στα δύο σώματα.

«Είναι νευρικοί για τις επερχόμενες εκλογές», δήλωσε ο Γερουσιαστής Εμάνιουελ Κλίβερ για τους Δημοκρατικούς συναδέλφους του που ζητούν από τον Μπάιντεν να αποχωρήσει από το ψηφοδέλτιο. «Αν κάποιος σας πει ότι δεν είναι, λέει ψέματα», πρόσθεσε.

«Αν επρόκειτο για οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο των Δημοκρατικών, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για το πόσο τρομερός είναι ο καταδικασμένος για 34 εγκλήματα, αλλά είμαστε σε αυτή τη συζήτηση για την ηλικία του Μπάιντεν», δήλωσε ένας νομοθέτης της πολιτείας του Μίσιγκαν, που μίλησε με την προϋπόθεση ότι θα διαστηρήσει την ανωνυμία του.

Μέσα στο Καπιτώλιο, οι Δημοκρατικοί που φοβούνται ότι ο Μπάιντεν δεν μπορεί να κερδίσει αποτελούν την πλειοψηφία του κόμματος και ένας αυξανόμενος αριθμός είναι πρόθυμος να το πει δημόσια.

«Τελείωσε», λένε οι Δημοκρατικοί
«Τελείωσε», δήλωσε χαρακτηριστικά σύμβουλος ενός Δημοκρατικού πολιτικού.

Κανείς δεν θα πει δυνατά ότι τα ανώτερα κλιμάκια της ηγεσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων θέλουν ο Μπάιντεν να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του. Αλλά οι νομοθέτες και οι ανώτεροι σύμβουλοι λένε ότι τα δύο άτομα που θα μπορούσαν να δώσουν τέλος - ο ηγέτης της μειοψηφίας Χακίμ Τζέφρις και η πρώην πρόεδρος Νάνσι Πελόζι - έχουν επιλέξει επιδεικτικά να μην το κάνουν. Σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με ορισμένους συναδέλφους της Δημοκρατικούς, η Πελόζι άφησε να εννοηθεί ότι θέλει να εγκαταλείψει την κούρσα

Σε ιδιωτικές τους συζητήσεις, οι ηγέτες των Δημοκρατικών γνωρίζουν ότι όσο περισσότερο διαρκεί αυτό, τόσο χειρότερα είναι για το κόμμα. Η ομάδα του Τζέφρις είχε ενθαρρύνει τους νομοθέτες ότι αν σκόπευαν να μιλήσουν, να το κάνουν νωρίτερα παρά αργότερα.

Οι Δημοκρατικοί, εκτιμώντας ότι τα περιθώρι για τη νίκη στενεύουν, αρχίζουν να πιστεύουν ότι τα προσωπικά τους πολιτικά συμφέροντα τίθενται σε κίνδυνο μαζί με εκείνα του προέδρου.

«Προφανώς όλα είναι πιθανά και έχουμε πολλές εβδομάδες μπροστά μας. Αλλά πρέπει να είμαστε τέλειοι και δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε λάθη, και δεν νομίζω ότι αυτό βλέπουμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά σύμβουλος στρατηγικής των Δημοκρατικών.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί λένε τώρα ανοιχτά ότι πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα κερδίσει τις εκλογές, ώστε να μπορέσουν να τοποθετηθούν ως ανάχωμα στην εξουσία του.

Η στρατηγική του Τραμπ
Η αναφορά του Μπάιντεν στον «αντιπρόεδρο Τραμπ» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, ενώ εννοούσε την Καμάλα Χάρις δεν αφέθηκε χωρίς σχολιασμό από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μέσα σε λίγα λεπτά, ο Ντόναλντ Τραμπ διακωμώδησε την γκάφα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, Truth Social, με ένα συνοδευτικό κλιπ. «Σπουδαία δουλειά, Τζο!», έγραψε.

Ήταν το είδος της αντίδρασης που οι ψηφοφόροι έχουν συνηθίσει να περιμένουν από τον Τραμπ, ο οποίος έχει περάσει χρόνια προσβάλλοντας τον πρόεδρο, 81 ετών.

Και όμως, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς ο Μπάιντεν πάλευε για την πολιτική του επιβίωση ο Τραμπ παρέμεινε αχαρακτήριστα σιωπηλός, αφήνοντας τους Δημοκρατικούς να διαφωνούν μεταξύ τους.

Η σχετική σιωπή, όπως αναφέρει το BBC οφείλεται στo νέο πιο πειθαρχημένο Τραμπ μια αλλαγή σε σχέση με τις εκστρατείες του 2016 και του 2020.

«Το έπαιξε έξοχα με το να μην λέει πολλά για την κρίση των Δημοκρατικών», δήλωσε ο Ρον Μπόντζιν, Ρεπουμπλικανός στρατηγικός σύμβουλος και πρώην ανώτερος σύμβουλος της ηγεσίας της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Γιατί να πάρει το φτυάρι μακριά όταν σκάβουν το δικό τους λάκκο;».

Ο 78χρονος Τραμπ δεν έχει σιωπήσει εντελώς. Όμως σε σύγκριση με το παρελθόν ήτανήταν συγκρατημένος. Ορισμένοι έχουν προτείνει ότι το στρατόπεδο του Τραμπ μπορεί ακόμη και να καθυστερεί την επιλογή του για αντιπρόεδρο για να μην κλέψει την προσοχή από τα προβλήματα του κ. Μπάιντεν.

«Αν συγκρίνετε τη στρατηγική και την εκτέλεση σε αυτή την εκστρατεία με το 2016 και το 2020, είναι πολύ πιο στρατηγική, πολύ πιο πειθαρχημένη», δήλωσε ο Κέβιν Μάντεν, ειδικός σε θέματα επικοινωνίας των Ρεπουμπλικανών, ο οποίος εργάστηκε στις προεδρικές υποψηφιότητες του Μιτ Ρόμνεϊ.

Το ίδιος πιστεύει και ο Κόρεϊ Λεβαντόφσκι, διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ το 2016, ο οποίος δήλωσε ότι η προσέγγιση που ακολούθησε ο Τραμπ μετά το ντιμπέιτ ήταν αποτελεσματική.

«Η εκστρατεία του Τραμπ έκανε εξαιρετική δουλειά επιτρέποντας στην εκστρατεία του Μπάιντεν να αυτοκαταστραφεί», δήλωσε.

ΠΗΓΗ: CNN.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Παραδοχή ΠτΔ: «Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»

Παραδοχή ΠτΔ: «Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»

Στην παραδοχή ότι η Πολιτεία διαχρονικά δεν έχει κάνει αρκετά για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, προέβη απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, δίνοντας την υπόσχεση ότι η Πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας υποδομών για τους Κύπριους αθλητές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top