ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθά στο Κυπριακό, κλειδί η επανέναρξη του διαλόγου»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθά στο Κυπριακό, κλειδί η επανέναρξη του διαλόγου»

Η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθάει τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «Καθημερινή».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τονίζει, παράλληλα, ότι το «κλειδί» είναι η επανέναρξη του διαλόγου και υπογραμμίζει ότι αν αυτό συμβεί «μπορούμε να επιτύχουμε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους». Αναφορικά με τα επόμενα βήματα ο κ. Χριστοδουλίδης δηλώνει πεπεισμένος ότι «με μια νέα προσέγγιση και μεγαλύτερη έμφαση στη γεωπολιτική διάσταση του Κυπριακού» μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, με αφορμή τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την εισβολή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υποστηρίζει ότι «ούτε εμείς ούτε οι Τουρκοκύπριοι αγαπήσαμε την Κυπριακή Δημοκρατία το 1960, καθώς την προσεγγίσαμε ως ένα μεταβατικό στάδιο και πρόσθεσε ότι για χρόνια «συζητούσαμε για μια ομοσπονδιακή δομή της Κύπρου και καταλήξαμε σήμερα να συζητούμε τη συγκεκριμένη μορφή».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος τάσσεται υπέρ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου και επισημαίνει τη μεγάλη γεωπολιτική, πολιτική και ενεργειακή αξία του έργου, εκφράζοντας την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία σε ό,τι αφορά την οικονομική πτυχή του έργου.

«Δυστυχώς, 50 χρόνια μετά, τα τετελεσμένα είναι πολύ πιο δύσκολα. Νέα θέματα ανακύπτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να θεωρηθεί λύση του Κυπριακού», τονίζει αναφερόμενος στο σημείο στο οποίο βρίσκονται οι προσπάθειες λύσης. «Η πάροδος του χρόνου δημιουργεί περισσότερα τετελεσμένα και μειώνει τις πιθανότητες για μια λύση αποδεκτή από τους Ελληνοκύπριους. Για αυτό επικεντρωνόμαστε σε έναν και μοναδικό στόχο, την επανέναρξη των συνομιλιών», σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογραμμίζει ότι η βελτίωση που σημειώνεται είναι σε θετική κατεύθυνση. «Πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Πρέπει να σημειώσω ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό. Αλλά ένα θετικό κλίμα ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα αναπόφευκτα βοηθά και στις δικές μας προσπάθειες», σημειώνει και προσθέτει ότι υπάρχει πλήρης ειλικρίνεια ανάμεσα σε Λευκωσία και Αθήνα. «Υπάρχουν θέματα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις ή διαφορετική ανάγνωση, αλλά η ειλικρίνεια με την οποία συζητάμε μας βοηθά στο τέλος της ημέρας να καταλήγουμε σε κοινές προσεγγίσεις».

Τέλος, αναφερόμενος στον στρατηγικό διάλογο Κύπρου-ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τονίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιθυμούσε την αγορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού και σημειώνει ότι συζητιέται η χρονική επέκταση της άρσης του εμπάργκο, καθώς η ετήσια ανανέωση δεν επιτρέπει μακροχρόνιο προγραμματισμό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα κίτρινη προειδοποίηση: Μετά τις καταιγίδες έρχονται υψηλές θερμοκρασίες - Πότε θα τεθεί σε ισχύ

Το αντιφατικό προφίλ του παραλίγο δολοφόνου του Τραμπ: Άθλιος σκοπευτής αλλά με βολή επαγγελματία και αριστερός που ψήφιζε συντηρητικούς

Βρήκαν στην κατοχή τους μαχαίρια και 14 κινητά - Πιάστηλαν να χρησιμοποιούν πλαστές πιστωτικές σε περίπτερο

Εξαφανίστηκε 25χρονος Αγγλοκύπριος στη Σαρδηνία - Τον ψάχνουν τρεις μέρες - Δραματική έκκληση από τη μητέρα του

«Μίλησε» η νεκροτομή του 25χρονου που παρασύρθηκε από όχημα στον αυτοκινητόδρομο – Έτσι έχασε τη ζωή του



Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Μέτσολα - «Κοινός στόχος να τερματίσουμε τη διαίρεση της Κύπρου»

Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Μέτσολα - «Κοινός στόχος να τερματίσουμε τη διαίρεση της Κύπρου»

Τα συγχαρητήρια του στην Ρομπέρτα Μέτσολα για την επανεκλογή της ως Πρόεδρος στη 10η κοινοβουλευτική θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top