ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναμένει Γκουτέρες για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό η Λευκωσία

Αναμένει Γκουτέρες για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό η Λευκωσία

Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς να αναγνωρίσουν τα νόμιμα δικαιώματα τα οποία 50 χρόνια καταπατώνται σε αυτό το νησί, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, μετά την τέλεση του μνημοσύνου των ηρώων της Κάτω Πάφου, και ερωτηθείς τι αναμένει η Κυβέρνηση μετά την υποβολή της έκθεσης της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ κας Μαρίας Άνχελα Ολγκίν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κα Ολγκίν, όπως είναι γνωστό, παρέδωσε την έκθεση της στον ΓΓ των ΗΕ, αυτό που αναμένουμε τώρα είναι ο ίδιος ο ΓΓ να αξιολογήσει, να μελετήσει την έκθεση και τις συστάσεις της κας Ολγκίν και το αμέσως επόμενο στάδιο είναι να ενημερώσει για το ποια είναι τα επόμενα βήματα που θεωρεί ότι μπορούν να ληφθούν στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Εμείς, για ακόμα μια φορά, δημόσια δηλώνουμε την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε ακόμη περισσότερο θετικά σε αυτή την προσπάθεια για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Σε ερώτηση αν υπάρχει ένδειξη για το πότε θα αποφασίσει ο ΓΓ των ΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αναμένουμε από τον ΓΓ, ήδη, προχθές Εκπρόσωπος των ΗΕ δήλωσε ότι ο ΓΓ θα ενημερώσει το συντομότερο δυνατόν. Εμείς ελπίζουμε να είναι σύντομα και σύντομα να υπάρξουν εκείνες οι εξελίξεις που να επαναρχίσουν οι συνομιλίες».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις κομμάτων σε σχέση με το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που εμείς θα σημειώνουμε με κάθε ευκαιρία, αυτό το οποίο σημειώνουμε μετά από την κάθε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου είναι ότι στο Κυπριακό και ιδιαίτερα το Κυπριακό επιβάλλεται και επιτάσσεται να υπάρχει ενότητα. Και αυτή η ενότητα είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση, μάς το έχει διδάξει η Ιστορία μας.

Διαφωνίες είναι θεμιτό να υπάρχουν, διαφορετικές προσεγγίσεις είναι απόλυτα λογικό να υπάρχουν. Εκείνο, όμως, που πρέπει να υπάρχει είναι μια κοινή πορεία, μια κοινή κατεύθυνση όλων των πολιτικών δυνάμεων, όλου του εσωτερικού, σε αυτή την κοινή προσπάθεια, για επανένωση της πατρίδας μας.

Είναι κάτι το οποίο οφείλουμε να πούμε ότι, εντός του Εθνικού Συμβουλίου παρατηρείται αυτή η νηφάλια προσέγγιση, αυτή η κοινή ανησυχία όλων των πολιτικών δυνάμεων στον κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από την οριστική και τη βιώσιμη επίλυση του κυπριακού προβλήματος εντός του συμφωνημένου πλαισίου».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στις εκδηλώσεις στα κατεχόμενα για την εισβολή θα παρευρίσκεται, εκτός από τον Τούρκο Πρόεδρο, και ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης, «κάτι που δεν βλέπουμε να συμβαίνει και στη δική μας περίπτωση», ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η φετινή 20η Ιουλίου είναι μια υπόμνηση της τραγικότητας που βιώνει το νησί μας εδώ και 50 χρόνια.

Για πρώτη φορά θα βρίσκεται στο νησί μας, στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κατόπιν πρόσκλησης που έχει λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να στείλει το μήνυμα ότι Αθήνα και Λευκωσία, Λευκωσία και Αθήνα, είναι συμπαραταγμένες, παραμένουν συντονισμένες ως προς την επίλυση του Κυπριακού, για να καταστεί η Κύπρος ένα κανονικό κράτος, να μπορέσουν οι Κύπριοι πολίτες, όλοι οι Κύπριοι πολίτες να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες σε όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρώπης και σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Αυτό είναι το μήνυμα που θα στείλουμε στις 20 Ιουλίου.

Την ίδια στιγμή, θα είναι ένα διαφορετικό κλίμα, δυστυχώς, στις κατεχόμενες περιοχές μας. Για ακόμη μια χρονιά, από ό,τι έχουμε ενημερωθεί, από ό,τι βλέπει το φως της δημοσιότητας, θα συνοδεύουν τον κ. Ερντογάν και άλλα μέλη της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας.

Αυτό που εμείς θέλουμε, αυτό που επιθυμούμε, είναι να υπάρξει εκείνη η υπεύθυνη στάση, μια αναγνώριση ότι η Κύπρος πρέπει και οφείλει στην Ιστορία και στο μέλλον της και στους κατοίκους της να συμβαδίσει μαζί με το διεθνές δίκαιο. Και καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς να αναγνωρίσουν αυτά τα νόμιμα δικαιώματα, τα νόμιμα δικαιώματα τα οποία 50 χρόνια καταπατώνται σε αυτό το νησί».

Ερωτηθείς πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει η «ανοικτή γραμμή» μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εμείς έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η βελτίωση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας είναι κάτι το οποίο πρέπει να προσεγγίσουμε και το προσεγγίζουμε ως μια θετική εξέλιξη. Είναι, βεβαίως, αυτονόητο, όπως το έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός ότι, σε αυτές τις σχέσεις σημαντικός παράγοντας, σημαντική παράμετρος είναι και το Κυπριακό. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνούν μέσα από το Κυπριακό και το Κυπριακό βεβαίως επηρεάζει αυτές τις σχέσεις.

Εμείς θεωρούμε ότι η βελτίωση αυτών των σχέσεων μπορεί να έχει θετική επίδραση στις προσπάθειες μας για επίλυση του Κυπριακού και ως τέτοιο εμείς το προσεγγίζουμε θετικά. Άλλωστε, ο συντονισμός και η επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό είναι και συνεχής και αδιάλειπτη». 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πόθεν Έσχες: Δείτε τα περιουσιακά στοιχεία όλων των βουλευτών

Ιδού ο σταυρός που «μυρόβλυζε» στη Μονή Αββακούμ – Πού βρίσκεται σήμερα και πώς εξαπατούσαν τους πιστούς – Δείτε φωτογραφία

Πόθεν Έσχες Αννίτας: Η περιουσία της, οι καταθέσεις και… τα πολλά χρέη

Υπόθεση Metamax: Διαφήμιζαν κέρδη μέχρι και 3 χιλιάδες ευρώ την ημέρα - Πραγματοποιούσαν σεμινάρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Κύπριος σημαίνει...κυβερνητικός: Έσπασε κάθε ρεκόρ ο αριθμός των Δημόσιων Υπαλλήλων

Αυτή είναι η Ελληνίδα ηθοποιός που συνελήφθη για τον ξυλοδαρμό του συζύγου της



Οδυσσέας Μιχαηλίδης: «Ανέκαθεν σεβασμός της ΕΥ στον θεσμό Γενικού Εισαγγελέα» - Πότε θα συνεχιστεί η διαδικασία

Οδυσσέας Μιχαηλίδης: «Ανέκαθεν σεβασμός της ΕΥ στον θεσμό Γενικού Εισαγγελέα» - Πότε θα συνεχιστεί η διαδικασία

Αν υπήρχε θεσμός τον οποίο η Ελεγκτική Υπηρεσία αντιμετώπιζε με περισσό σεβασμό είναι αυτός του Γενικού Εισαγγελέα, ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, κατά την τελευταία μέρα της αντεξέτασής του ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου την Τρίτη, σχετικά με την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη για απόλυσή του.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top