Ελάχιστη η πρόοδος στις συνομιλίες για το Κυπριακό λέει ο Σιζόπουλος
«Ελάχιστη» πρόοδο στις συνομιλίες λύσης του Κυπριακού διαπιστώνει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σύμφωνα με όσα είπε σε ομιλία του ενώπιον ακροατηρίου που απάρτιζαν μέλη της ομογένειας της βρετανικής πρωτεύουσας το βράδυ της Παρασκευής.
Από το οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας, στο βόρειο Λονδίνο, ο κ. Σιζόπουλος απαρίθμησε μια σειρά ιστορικών γεγονότων και αρχειακών εγγράφων που όπως κατέληξε συνιστούν την απόδειξη ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία αποτελεί νατοϊκής έμπνευσης σχέδιο που προωθείται από τη δεκαετία του 1950, σε συνεργασία με την Τουρκία, τις επιδιώξεις της οποίας εξυπηρετεί.
Επιδίωξη της Τουρκίας με την «επιβολή» της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, είπε ο κ Σιζόπουλος, είναι η εδραίωση του πολιτικού και στρατιωτικού ελέγχου της Κύπρου μέχρι την τελική ενσωμάτωσή της στην τουρκική επικράτεια.
Με βάση τις ιστορικές αναφορές, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου ήταν αποτέλεσμα μίας «τουλάχιστον δεκαετούς συνωμοσίας από τους νατοϊκούς κύκλους, που αξιοποίησαν τις υποτελείς ελληνικές κυβερνήσεις και τους συνεργούς τους στην Κύπρο».
Αναφερόμενος στον Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η ανάδειξή του στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων «μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει θετική εξέλιξη». Προειδοποίησε ωστόσο κατά της υπερφίαλης αισιοδοξίας που εγκυμονεί τον κίνδυνο να επωμιστεί η ελληνοκυπριακή πλευρά το σύνολο των ευθυνών μιας ενδεχόμενης αποτυχίας.
Παρατήρησε ότι εσχάτως ο κ. Ακιντζί έχει σκληρύνει τη στάση του σε όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν το Κυπριακό και προβάλλει τις πάγιες τουρκικές θέσεις. Παρέθεσε ως παράδειγμα αναφορά του Τουρκοκύπριου ηγέτη στον κίνδυνο «πολεμικής σύγκρουσης» αν δεν υπάρξει «σωστή διαχείριση και κατανομή των πόρων του φυσικού αερίου», την «επιμονή» του για γεωγραφικό διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων με εγγυημένη πλειοψηφία πληθυσμού και περιουσίας σε κάθε περιοχή, καθώς και την αδυναμία του να παραχωρήσει άδεια για την αναζήτηση αγνοουμένων στις 35 στρατιωτικές περιοχές των κατεχομένων. «Άρα χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αλλιώς θα είμαστε με τον επιεικέστερο χαρακτηρισμό αφελείς», είπε ο κ. Σιζόπουλος.
Εκτίμησε ότι, παρά τις δημόσιες δηλώσεις, «ελάχιστη πρόοδος» έχει σημειωθεί στις συνομιλίες και αυτή «μόνο στα σημεία όπου έχουν υπάρξει πρόσθετες παραχωρήσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά». Επέκρινε μεταξύ άλλων τις πρόνοιες περί της σύνθεσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου και της αναγνώρισης δικαιωμάτων στο χρήστη ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. «Από την άλλη πλευρά είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει κάνει καμία παραχώρηση στις δικές της θέσεις και ακόμα δεν έχουμε συζητήσει το εδαφικό, την επιστροφή και τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου και τον τρόπο λήψης αποφάσεων», συμπλήρωσε ο κ. Σιζόπουλος.
Υπερασπίστηκε τη στάση της ΕΔΕΚ λέγοντας ότι θεωρεί ύβρη να λέγεται ότι το κόμμα δεν θέλει τη λύση, την ώρα που αγωνίζεται για μια λύση η οποία δεν θα επιτρέψει την επανάληψη του παρελθόντος. «Δεν πρόκειται για απορριπτισμό, όπως κάποιοι επιχειρούν να μας αποδώσουν, αλλά για πατριωτική υπευθυνότητα», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος. Χαρακτήρισε εξάλλου «επικίνδυνα ανεπαρκείς» όσους είχαν διαβάσει και παρόλα αυτά υποστήριξαν το σχέδιο Ανάν.
Στη συνέχεια της ομιλίας του στάθηκε ιδιαίτερα σε πρόνοιες της επιδιωκόμενης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που, κατά τη γνώμη έγκριτων συνταγματολόγων και νομικών, όπως είπε, συνάδουν με λύση συνομοσπονδίας. «Εμείς δεν θα γίνουμε μέρος της εξαπάτησης του λαού», είπε ο κ. Σιζόπουλους εξηγώντας γιατί η ΕΔΕΚ απέρριψε την ονομασία της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Εμείς θέλουμε η ονομασία να συνάδει με το περιεχόμενο, γιατί διαφορετικά είναι ένας πολιτικός ερμαφροδιτισμός ή τερατογένεση», συμπλήρωσε.
Οι πρόνοιες τις οποίες ανέφερε ο κ Σιζόπουλος ήταν μεταξύ άλλων η ίδρυση ενός νέου συνεταιριστικού κράτους που θα προέρχεται από δύο συνιστώντα κρατίδια, κάτι που όπως σημείωσε καταγράφεται στο κοινό ανακοινωθέν της 23ης Μαΐου 2008 μεταξύ Χριστόφια-Ταλάτ, η αποδοχή του γεωγραφικού διαχωρισμού σε εθνοτική βάση, η εγγυημένη πλειοψηφία εδάφους και πληθυσμού καθώς και η παραμονή του κατάλοιπου εξουσίας στα κρατίδια και όχι στην κεντρική κυβέρνηση.
«Στη δημοκρατική λύση αυτό που θα πρέπει να διασφαλίσουμε δεν είναι η πολιτική ισότητα των δύο συνιστώντων τμημάτων, κρατών ή πολιτειών, αλλά η πολιτική ισότητα μεταξύ των πολιτών ανεξάρτητα από θρησκευτική ή εθνοτική προέλευση», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, προσθέτοντας ότι «ουσιαστικά συζητιέται η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η παρθενογένεση».
Κατηγόρησε όσους στηρίζουν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ότι δίνουν διαπιστευτήρια καλής συμπεριφοράς σε άλλους. Πρόσθεσε ότι τα όσα συζητούνται αποτελούν τις προτάσεις που είχε υποβάλει για την Κύπρο η Τουρκία το 1965 στον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών Γκάλο Πλάζα, ο οποίος τις είχε απορρίψει ως «διχοτομικές».
Απαντώντας σε ερωτήσεις από το πολυπληθές ακροατήριο, ο κ. Σιζόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να γίνει απογραφή του πληθυσμού των κατεχομένων και ότι αυτό πρέπει να ζητηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση, ότι θέση της ΕΔΕΚ είναι πως αφετηρία των συνομιλιών πρέπει να αποτελεί η αξίωση για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και ότι το κόμμα του πιστεύει πως δεν πρέπει να αναγνωριστεί δικαίωμα στον χρήστη προσφυγικής περιουσίας.
Εκτίμησε επίσης ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ, αλλά για την απόκτηση ενός ειδικού καθεστώτος που θα της επιτρέπει να ωφελείται από τη συμμετοχή της στην ένωση, χωρίς όμως την υποχρέωση πλήρους εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ συνόδευε ο Ευρωβουλευτής του κόμματος Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως άλλο είναι να κλείσει το Κυπριακό και άλλο να εξασφαλιστεί μία ουσιαστική και βιώσιμη λύση. Εξήρε επίσης την ενότητα δράσης των Κυπρίων Ευρωβουλευτών, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις