ΔΙΕΘΝΗ

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Πού κινείται η έρευνα για τον δράστη - Τα αναπάντητα ερωτήματα των Αρχών

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Πού κινείται η έρευνα για τον δράστη - Τα αναπάντητα ερωτήματα των Αρχών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επείγουσα έρευνα για την απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με τις Αρχές να αναζητούν το κίνητρο του δράστη, του οποίου το παρελθόν έχουν κάνει φύλλο και φτερό.

Το FBI ταυτοποίησε τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια ως δράστη της απόπειρας δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Εκρηκτικοί μηχανισμοί φέρονται να βρέθηκαν μέσα στο αυτοκίνητο του Κρουκς, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για την έρευνα μιλώντας στη Wall Street Journal. Το πρακτορείο αναφέρει ότι το αυτοκίνητο βρέθηκε κοντά στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια.

Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, υπάρχουν δύο σκέλη στην έρευνα. Το πρώτο αφορά το FBI και τους ντετέκτιβ της αστυνομίας.
 
Έχοντας εξακριβώσει την ταυτότητα του δράστη, οι ντετέκτιβ πρέπει να διερευνήσουν το κίνητρό του, τις πρόσφατες κινήσεις του, τους ανθρώπους με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή.

Εξίσου σημαντικό είναι να μάθουν αν είχε συνεργούς, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, καθώς και να απαντήσουν στο ερώτημα αν ενεργούσε για κάποιο είδος ομάδας ή οργάνωσης, ειδικά για κάποια στο εξωτερικό.

Θα διερευνήσουν όλο τον τεχνολογικό εξοπλισμό που είχε στην κατοχή, τον οποίο βρήκαν στη διεύθυνσή του, ψάχνοντας το ψηφιακό ιστορικό του για να δουν ποιους ιστότοπους επισκεπτόταν, σε ποιες ομάδες συνομιλίας ανήκε, με ποιους είχε επαφή.

Έπειτα, υπάρχει το κρίσιμο ερώτημα πώς επετράπη να συμβεί αυτό το τεράστιο σφάλμα με τα κενά ασφάλειας.

Η κύρια δουλειά της Μυστικής Υπηρεσίας των 7.000 ατόμων είναι να προστατεύει τους προέδρους των ΗΠΑ, τόσο εν ενεργεία όσο και πρώην.

Τα όπλα είναι εύκολο να τα βρει κάποιος στην Αμερική - υπάρχουν περίπου τρία για κάθε μέλος του πληθυσμού - αλλά το ερώτημα είναι πώς μπόρεσε ο σκοπευτής να συρθεί κατά μήκος μιας ταράτσας, οπλισμένος με ένα τουφέκι, για να φτάσει σε απόσταση 130 μέτρων από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Επιπλέον, γιατί οι προειδοποιήσεις από το κοινό αγνοήθηκαν ή δεν εφαρμόστηκαν; Και γιατί, θα ρωτήσει ο κόσμος, όταν οι προεδρικές εκλογές με τεράστιο διακύβευμα είναι μόλις τέσσερις μήνες μακριά, η Μυστική Υπηρεσία δεν έκανε καλύτερη δουλειά για να προστατεύσει τον άνθρωπο που πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Αμερικής;

Ήδη η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ κάλεσε τη διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ Κίμπερλι Τσιτλ να καταθέσει σε ακρόαση που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιουλίου.

«Οι Αμερικανοί ζητούν απαντήσεις για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Τραμπ», τόνισε η επιτροπή σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αν και οι πληροφορίες για το περιστατικό παραμένουν συγκεχυμένες, τουλάχιστον ένας άνθρωπος που μίλησε στο BBC δήλωσε ότι προσπάθησε μάταια να ενημερώσει την αστυνομία και τη Μυστική Υπηρεσία για έναν πιθανό ελεύθερο σκοπευτή που ανέβηκε σε στέγη κτιρίου έξω από την περίμετρο ασφαλείας που είχε δημιουργηθεί γύρω από τον χώρο που διεξαγόταν η προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια.

Αρκετοί αναλυτές στέκονται στο γεγονός του πώς δεν έγινε σωστή αυτοψία του χώρου και δεν σφραγίστηκε το σημείο από όπου έπεσαν οι πυροβολισμοί παρότι ήταν πολύ κοντά στο χώρο της συγκέντρωσης.

Το επιχείρημα λογικό όχι μόνο γιατί ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς κατάφερε να ρίξει πέντε πυροβολισμούς, τραυματίζοντας το Τραμπ και άλλα δύο άτομα, ενώ ένα άλλο έπεσε νεκρό, προτού εξουδετερωθεί από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή. Η εξέλιξη θα μπορούσε να είναι τελείως διαφορετική αν ο Κρουκς είχε συνεργό ή συνεργούς που θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πυροβολούν κατά του Τραμπ σκοτώνοντάς τον.

Ποιος ήταν ο δράστης

Ο Κρουκς ζούσε περίπου σε απόσταση μιας ώρας από το σημείο που έγινε η επίθεση στο Μπάτλερ.

Όταν ο Κρουκς ήταν 17 ετών έκανε μία δωρεά 15 δολαρίων στην επιτροπή πολιτικής δράσης ActBlue που συγκεντρώνει χρήματα για πολιτικούς αριστερής απόκλισης, αλλά και Δημοκρατικούς πολιτικούς, σύμφωνα με τα αρχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής του 2021.

Η δωρεά έγινε υπέρ της εθνικής πολιτικής οργάνωσης Progressive Turnout Project, που δραστηριοποιείται προκειμένου να κινητοποιηθούν οι Δημοκρατικοί και να ψηφίσουν. Οι δύο πολιτικοί φορείς δεν ανταποκρίθηκαν σε ένα αίτημα σχολιασμού του Reuters.

Ο πατέρας του Κρουκς, ο 53χρονος Μάθιου Κρουκς δήλωσε στο CNN ότι προσπαθεί να καταλάβει τι συνέβη, ενώ θα περιμένει μέχρι να μιλήσει με τις αρχές ασφάλειας, πριν μιλήσει για το γιο του.

Ο Τόμας Κρουκς αποφοίτησε το 2022 από το Λύκειο του Μπέθελ Παρκ σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα Pittsburgh Tribune-Review, ενώ έλαβε βραβείο 500 δολαρίων από την Εθνική Πρωτοβουλία Μαθηματικών κι Επιστήμης, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα.

Ένα βίντεο από την τελετή αποφοίτησης του 2022 που επικαλείται η εφημερίδα the New York Times δείχνει τον Κρουκς να παραλαμβάνει το απολυτήριο του εν μέσω επευφημιών.

Ένα βίντεο από την ίδια τελετή που αναρτήθηκε διαδικτυακά δείχνει τον Κρουκς με γυαλιά να φοράει τη μαύρη τήβεννο της αποφοίτησης και να ποζάρει με έναν αξιωματούχο του Λυκείου. Το Reuters δεν στάθηκε δυνατό να πιστοποιήσει άμεσα τη γνησιότητα του βίντεο.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν σήμερα ότι ο Κρουκς δεν είχε μαζί του τα στοιχεία της ταυτότητάς του, στο σημείο της επίθεσης, ενώ θα πρέπει να ταυτοποιηθεί με τη χρήση άλλων μεθόδων.

«Τώρα, αναλύουμε φωτογραφίες και προσπαθούμε να εξετάσουμε το DNA του και να λάβουμε βιομετρική επιβεβαίωση», δήλωσε στη διάρκεια μιας ενημέρωσης του Τύπου, ο Κέβιν Ρότζεκ, υπεύθυνος ειδικός πράκτορας του FBI.

Έχουν περικυκλώσει το σπίτι του δράστη

H USA Today ανέφερε ότι δεκάδες οχήματα των υπηρεσιών ασφαλείας βρίσκονται έξω από τη διεύθυνση κατοικίας του Κρουκς, όπως αυτή αναφέρεται στο εκλογικό μητρώο του.

Πράκτορες των υπηρεσιών κατά του αλκοολισμού, του καπνίσματος, της οπλοκατοχής, αλλά και των εκρηκτικών, βρίσκονται στο σημείο, ενώ μία ομάδα εξουδετέρωσης βομβών έχει αναπτυχθεί στην κατοικία, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της USA Today.

Η περίμετρος της κατοικίας του υπόπτου έχει αποκλειστεί με το ειδικό κίτρινο κορδόνι των αστυνομικών ερευνών, ενώ έξω από αυτήν έχει παρκάρει ένα περιπολικό της τοπικής αστυνομίας.

«Είναι παραφροσύνη ότι κάποιος θα έκανε κάτι τέτοιο», δήλωσε στην USA Today ο 30χρονος κάτοικος της περιοχής Νταν Μαλόνι.

Το Reuters δεν στάθηκε δυνατό να εντοπίσει άμεσα λογαριασμούς του Κρουκς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή άλλες αναρτήσεις του.

Η Meta, μητρική εταιρία του Facebook και του Instagram, δεν απάντησε άμεσα σε ερωτήσεις για το αν οι δύο πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν αποσύρει οποιουσδήποτε λογαριασμούς που σχετίζονται με τον ύποπτο.

ΠΗΓΗ: CNN.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πόθεν Έσχες: Δείτε τα περιουσιακά στοιχεία όλων των βουλευτών

Ιδού ο σταυρός που «μυρόβλυζε» στη Μονή Αββακούμ – Πού βρίσκεται σήμερα και πώς εξαπατούσαν τους πιστούς – Δείτε φωτογραφία

Πόθεν Έσχες Αννίτας: Η περιουσία της, οι καταθέσεις και… τα πολλά χρέη

Υπόθεση Metamax: Διαφήμιζαν κέρδη μέχρι και 3 χιλιάδες ευρώ την ημέρα - Πραγματοποιούσαν σεμινάρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Κύπριος σημαίνει...κυβερνητικός: Έσπασε κάθε ρεκόρ ο αριθμός των Δημόσιων Υπαλλήλων

Αυτή είναι η Ελληνίδα ηθοποιός που συνελήφθη για τον ξυλοδαρμό του συζύγου της



Πόθεν Έσχες: Δείτε τα περιουσιακά στοιχεία όλων των βουλευτών

Πόθεν Έσχες: Δείτε τα περιουσιακά στοιχεία όλων των βουλευτών

Ο λόγος περί του «Πόθεν Έσχες». Όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία έδωσαν στη δημοσιότητα οι υφιστάμενοι βουλευτές

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top