ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέναλτι 12% στις συντάξεις: Διευκρινίσεις θα ζητήσουν την Τρίτη οι συντεχνίες - Αναλογιστική μελέτη ενώπιον Συμβουλίου ΤΚΑ

Πέναλτι 12% στις συντάξεις: Διευκρινίσεις θα ζητήσουν την Τρίτη οι συντεχνίες - Αναλογιστική μελέτη ενώπιον Συμβουλίου ΤΚΑ

Τεχνικές πληροφορίες αναμένεται να παρουσιαστούν αύριο, Τρίτη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχετικά με την πρόταση που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, σχετικά με την αναλογιστική μείωση του 12% σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης.

Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ήδη διαμορφώσει μία πρώτη εικόνα, όμως αναμένεται να ζητηθούν περαιτέρω διευκρινίσεις για πτυχές της πρότασης και της μελέτης η οποία οδήγησε στον καταρτισμό της, όπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Πανίκος Αργυρίδης, και η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αργυρίδης, ο οποίος σημείωσε ότι στην αυριανή συνάντηση αναμένεται να υπάρξει μία προσέγγιση σε τεχνοκρατικό επίπεδο, θα ζητηθούν από την ΣΕΚ διευκρινίσεις σχετικά με τη μελέτη στην οποία βασίστηκε η πρόταση του Υπουργού.

Σε ερώτηση εάν για τη ΣΕΚ η πρόταση αυτή μπορεί να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης, απάντησε ότι η ΣΕΚ διαφωνεί με τη φιλοσοφία της πρότασης, σημειώνοντας ότι αυτή δεν καλύπτει όλους τους επηρεαζόμενους και δημιουργεί διαχωρισμούς μεταξύ συνταξιούχων.

Ενδεικτικά, ο κ. Αργυρίδης ανέφερε ότι η πρόταση δημιουργεί διακρίσεις φύλου, λόγω του ότι είναι αυξημένος ο αριθμός των γυναικών συνταξιούχων που δεν καλύπτονται από την πρόταση. Πρόσθεσε, δε, ότι μόνο 3% από τους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα καλύπτονται από την πρόταση αυτή, ενώ είπε ότι είναι ανυπόστατη η εικόνα που δημιουργήθηκε ότι με την πρόταση αυτή καλύπτονται οι εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Σημείωσε, ακόμα, ότι 3000 από τους περίπου 11000 συνταξιούχους που καλύπτονται από την πρόταση του Υπουργού, είναι δημόσιοι υπάλληλοι και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να δοθούν διευκρινίσεις για το ζήτημα αυτό.

Εκ μέρους της ΠΕΟ, η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι υπάρχουν σειρά ερωτημάτων που θα υποβληθούν προς το Υπουργείο στην αυριανή συνεδρίαση, επισημαίνοντας ότι και αυτή και η προηγούμενη πρόταση είναι μακριά από αυτά που είχε στοχεύσει η συντεχνία.

Σημείωσε ότι με την πρόταση αυτή δεν αντιμετωπίζονται με επάρκεια τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με το πέναλτι του 12%, αλλά δεν αντιμετωπίζεται ούτε το πρόβλημα των εργαζομένων που αναγκάζονται σε πρόωρη συνταξιοδότηση, λόγω της φύσης της εργασίας τους. Εξάλλου, ανέφερε ότι δημιουργούνται και άλλα προβλήματα, λόγω ανισοτήτων που προκύπτουν σε βάρος συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ των οποίων όσοι εργάζονταν σε κατασκευές, που είχαν πληγεί από μακρά περίοδο ανεργίας, καθώς και οι εποχιακοί εργαζόμενοι.

Η κ. Χαραλάμπους αντέκρουσε το επιχείρημα ότι οι συντεχνίες κρατούν «αιχμάλωτους» τους εργαζόμενους με τις ενστάσεις που εκφράζουν και εξέφρασε την άποψη ότι από τις δημόσιες τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών δημιουργείται μία «εκβιαστική πίεση» προς τις συντεχνίες για να συναινέσουν στην πρόταση. Η ΓΓ της ΠΕΟ κατέληξε υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μία ολοκληρωμένη λύση για όλους τους συνταξιούχους.

Θετική ήταν μετά την παρουσίαση της πρότασης η στάση της ΔΕΟΚ, όπως ανέφερε και σε ανακοίνωσή της η συντεχνία, κρίνοντας ότι αυτή θα είναι επωφελής για τους επηρεαζόμενους. Η ΔΕΟΚ σημείωσε ότι το προφίλ των ατόμων που επωφελούνται από την πρόταση του Υπουργού, «είναι άτομα τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν μπει από νεαρή ηλικία στην αγορά εργασίας, ασχολούνται κυρίως με χειρωνακτικές εργασίες και εργασίας χαμηλής ειδίκευσης και μισθολογικά βρίσκονται στις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις της κοινωνίας μας».

Αναλογιστική μελέτη ενώπιον Συμβουλίου ΤΚΑ με στόχο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση

Η παρουσίαση της αναλογιστικής μελέτης του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στην συνεδρίαση, την Τρίτη, του Συμβουλίου του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων «θα συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια για την διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης και για την συνέχιση της συζήτησης στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα σχετικά με την αναλογιστική μείωση που συνδέεται με την πρόωρη συνταξιοδότηση», ανέφεραν στο ΚΥΠΕ πηγές από το Υπουργείο Εργασίας.

Όπως ανέφεραν, το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται ο κοινωνικός διάλογος προνοεί αφενός την εκτενή διαβούλευση με τις συνδικαλιστικές και τις εργοδοτικές οργανώσεις, και αφετέρου την συζήτηση σε θεσμοθετημένα σώματα της τριμερούς κοινωνικής συνεργασίας που μέσα από την αναλυτική και τεκμηριωμένη ενημέρωση της οποίας τυγχάνουν, μπορούν να ασκούν εποικοδομητικά και ουσιαστικά τον συμβουλευτικό τους ρόλο και να συμβάλουν στη διαμόρφωση των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων.

Συμπληρώνεται ότι προς αυτή την κατεύθυνση, σε συνέχεια προηγούμενων συνεδριάσεων που έχουν διεξαχθεί με αντικείμενο την προοπτική της στοχευμένης ελάφρυνσης για την αναλογιστική μείωση που συνδέεται με την πρόωρη συνταξιοδότηση, έχει συγκληθεί το Συμβούλιο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο θα συνεδριάσει αύριο Τρίτη στις 11:00 π.μ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα παρουσιαστεί η αναλογιστική μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας που περιλαμβάνει την εισήγηση που έχει διαμορφωθεί για την στοχευμένη ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης, και ο αναλογιστής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση ώστε να απαντήσει στις ερωτήσεις που θα τεθούν και να ανταποκριθεί στις διευκρινίσεις που θα συζητηθούν.

Προσέθεσαν ότι η αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να «συμβάλει ουσιαστικά» στην προσπάθεια για την διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης και για την συνέχιση της συζήτησης στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα.

Όπως σημειώνουν, «οι διαφορετικές προσεγγίσεις και οι αποκλίνουσες απόψεις είναι σεβαστές, όμως υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που είναι αντικειμενικά και έχουν καθοριστεί αφετηριακά, προνοώντας ότι η όποια ελάφρυνση στην αναλογιστική μείωση για την πρόωρη συνταξιοδότηση δεν θα επηρεάσει αρνητικά την βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των εισφορών για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, επιπροσθέτως αυτών που έχουν ήδη αποφασιστεί στο παρελθόν και που τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή».

Στο Συμβούλιο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων συμμετέχουν η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς και εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Υγείας. Επίσης, στο Συμβούλιο θα παρευρεθούν και εκπρόσωποι από ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΠΟΒΕΚ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΕΚ, ΕΚΑ, Νέα Αγροτική Κίνηση, Παναγροτικός Σύνδεσμος Κύπρου, Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος.

Πηγή: KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Εκλογές ΗΠΑ: Πήρε το χρίσμα από τους Ρεπουμπλικάνους ο Τραμπ - Επέλεξε για αντιπρόεδρό του τον Τζέι Ντι Βανς

Εκλογές ΗΠΑ: Πήρε το χρίσμα από τους Ρεπουμπλικάνους ο Τραμπ - Επέλεξε για αντιπρόεδρό του τον Τζέι Ντι Βανς

Τον γερουσιαστή Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς από το Οχάιο επέλεξε ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως τον αντιπρόεδρό του σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top