ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Η επέτειος των μαύρων επετείων είναι για συλλογικό προβληματισμό

ΠτΔ: Η επέτειος των μαύρων επετείων είναι για συλλογικό προβληματισμό

Η πεντηκοστή επέτειος από τις μαύρες επετείους του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής προσφέρεται για συλλογικό προβληματισμό, για εξαγωγή διδαγμάτων και επαναβεβαίωση αρχών, αξιών και θέσεων σε σχέση με τη διαχείριση της συνεχιζόμενης κατοχής της πατρίδας μας είπε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα χρηματοδοτήσει τη μετατροπή του χώρου από όπου μεταδόθηκε το μήνυμα του Προέδρου Μακάριου, σε μουσείο, για να γνωρίζουν και οι νέες γενιές τα γεγονότα.

Ο Πρόεδρος, ο οποίος μιλούσε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Μητρόπολη Πάφου για καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής, ανέφερε πως χάρη στους θαρραλέους συντελεστές του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού της Πάφου, μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο το ιστορικό διάγγελμα του Προέδρου Μακάριου.

Στην ομιλία του ο ΠτΔ είπε πως οι συνέπειες της τουρκικής εισβολής είναι πολλές και συνεχιζόμενες για μισό αιώνα και γι’ αυτό και είναι ασήκωτες οι ευθύνες όσων διέπραξαν την εισβολή και συντηρούν την κατοχή, αλλά και όλων αυτών που επιτρέπουν τη συνέχιση της διαίρεσης της Κύπρου διά της βίας.

Η εισβολή και κατοχή, είπε ο Πρόεδρος, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, του Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αδιαμφισβήτητη παραβίαση των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, που υποχρεούνται να ζουν στην ίδια τους την πατρίδα αποστερούμενοι βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επανέλαβε πως είναι αδήριτη η ανάγκη τερματισμού του σημερινού απαράδεκτου status quo και αποκατάστασης των βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους ανεξαίρετα τους νόμιμους κατοίκους τούτου του τόπου.

"Πάνω σε αυτή την ιστορική πραγματικότητα και ανάγκη είναι θεμελιωμένη η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για να άρουμε τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής", τόνισε, διαβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, τις προκλήσεις, τις απογοητεύσεις, αλλά και τις κατά καιρούς απειλές, "θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να αναζητήσουμε λύση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών".

"Η αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς μας προβληματίζει και μας δυσκολεύει, αλλά δεν μας αποθαρρύνει γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά τον προορισμό μας, έχουμε πίστη στην αξία των επιχειρημάτων μας, έχουμε την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε, ναι, εξάλλου το χρωστάμε, να φέρουμε καλύτερες μέρες σε αυτό τον τόπο", ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ανέφερε πως με διεκδικητικό ρεαλισμό, αποφασιστικότητα, επιμονή, χωρίς εσωστρέφεια, χωρίς ηττοπάθεια, χωρίς να μεμψιμοιρούμε, που θα ήταν το πιο εύκολο να κάνουμε, συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια, αξιοποιώντας κάθε εργαλείο στη διάθεσή μας σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη διεθνή πραγματικότητα, την οποία βιώνουμε.

Αναφέρθηκε στο μήνυμα ενότητας που όπως είπε έστειλε απόψε ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Αντιστασιακών Ανδρέας Θεοδώρου, αναφέροντας ότι χωρίς ενότητα τίποτα δεν μπορεί να αποφευχθεί.

 Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι πρέπει να απαλλαγούμε από την κατοχή και τη διαίρεση που διαβρώνουν τις δυνάμεις και τις δυνατότητες της πατρίδας μας για πλήρη αξιοποίηση όλων αυτών που μπορεί να πετύχει για περαιτέρω πρόοδο και ευημερία και αυτή την κατάσταση που ακυρώνει το όραμα της ενιαίας, κοινής ευημερούσας πατρίδας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε πως το 1974 η Κυπριακή Δημοκρατία υπέστη ένα διπλό βιασμό που την τραυμάτισε, τη διαίρεσε και τη λύγισε αλλά σε αυτά τα 50 χρόνια, και προς απογοήτευση κάποιων, ο κυπριακός λαός μας δεν συμβιβάστηκε, δεν παραιτήθηκε και δεν ξέχασε.

"Παρά τις έκνομες συνεχείς προσπάθειες για αφανισμό της, η Κυπριακή Δημοκρατία ενισχύει τη διεθνή παρουσία της και ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, συμμετέχει δημιουργικά στο ευρωπαϊκό πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι, ως ένας ενεργός, παραγωγικός και δημιουργικός εταίρος", ανέφερε.

Είπε ακόμη πως με αυτοπεποίθηση, κύρος, αξιοπιστία και αξιοπρέπεια εργαζόμαστε για την πολυεπίπεδη θωράκιση της πατρίδας μας, πολιτική, οικονομική, αμυντική, κοινωνική, ώστε μέσα από την απελευθέρωση και την επανένωση του τόπου μας να παραδώσουμε στα παιδιά μας ελεύθερη και ασφαλή πατρίδα.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι τις τραγικές εκείνες ώρες, η ηρωική Πάφος έγινε το επίκεντρο του αγώνα κατά του πραξικοπήματος, διαψεύδοντας τα ψεύδη των πραξικοπηματιών ότι ο Μακάριος ήταν νεκρός αλλά συνέχισε, δυστυχώς η προδοσία ήταν τόσο μεγάλη, ο αγώνας ήταν τόσο άνισος, που μοιραία έγειρε το ζύγι σε βάρος της αντίστασης.

"Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί αυτό εδώ το μέρος της ηρωικής Πάφου, πολύ γνώριμο σε μένα, είναι ταυτισμένο με δραματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνες τις κρίσιμες ώρες, όταν τα νέφη της προδοσίας συγκεντρώθηκαν επικίνδυνα πάνω από τη χώρα μας, δείχνοντας, γιατί δεν μπορώ να δεχθώ ότι κανείς δεν γνώριζε τι θα επακολουθούσε , και την καταστροφή που θα ακολουθούσε", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος είπε ακόμη ότι ο λαός της Κύπρου στο σύνολο του, αλλά ειδικότερα στην Πάφο, αντέδρασε αστραπιαία στα άνομα σχέδια των πραξικοπηματιών και ύψωσε ασπίδα προστασίας γύρω από τον νόμιμα εκλεγμένο ηγέτη της χώρας.

"'Ηταν χάρη στους θαρραλέους συντελεστές του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού της Πάφου που μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο το ιστορικό διάγγελμα του Προέδρου Μακαρίου", ανέφερε ο Πρόεδρος.

Εξέφρασε σεβασμό και εκτίμηση στους αγωνιστές και συγγενείς αγωνιστών που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντίστασης λέγοντας ότι "εσείς είστε η ζώσα Ιστορία. Σας οφείλουμε πολλά και σας ευγνωμονούμε".

Ο ΠτΔ ανέφερε πως καμιά απολύτως δικαιολογία δεν μπορεί να δώσει άλλοθι σε ανιστόρητα και αφελή επιχειρήματα της Χούντας των Αθηνών και των εδώ συνεργατών της, των οποίων τη δράση εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον η Τουρκία και εισέβαλε στη χώρα μας, επιτυγχάνοντας ένα διαχρονικό στόχο που όλοι γνώριζαν ότι είχε.

Πριν την εκδήλωση ο Πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Εθνάρχη Μακαρίου και ξεναγήθηκε στον Ελεύθερο Ραδιοσταθμό Πάφου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Εκλογές ΗΠΑ: Πήρε το χρίσμα από τους Ρεπουμπλικάνους ο Τραμπ - Επέλεξε για αντιπρόεδρό του τον Τζέι Ντι Βανς

Εκλογές ΗΠΑ: Πήρε το χρίσμα από τους Ρεπουμπλικάνους ο Τραμπ - Επέλεξε για αντιπρόεδρό του τον Τζέι Ντι Βανς

Τον γερουσιαστή Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς από το Οχάιο επέλεξε ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως τον αντιπρόεδρό του σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top