ΕΛΛΑΔΑ

Το φαινόμενο του Ιπτάμενου Ολλανδού καταγράφηκε στην Κέρκυρα - Η εξήγησή του

Το φαινόμενο του Ιπτάμενου Ολλανδού καταγράφηκε στην Κέρκυρα - Η εξήγησή του

Για το φαινόμενου του «Ιπτάμενου Ολλανδού» που καταγράφηκε στην Κέρκυρα έκανε λόγο σε ανάρτησή του στο Χ ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Όπως εξηγεί ο κ. Κολυδάς πρόκειται για το φαινόμενο του ανώτερου αντικατοπτρισμού που παρουσιάζεται «σε περιόδους επικράτησης αντικυκλώνων και ειδικά όταν ο αέρας που πνέει στην επιφάνεια της θάλασσας τύχει να είναι πολύ πιο κρύος από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας».

Όπως συμπληρώνει στην ανάρτησή του ο κ. Κολυδάς «σε αυτές τις περιπτώσεις ο παρατηρητής από την ακτή μπορεί ξαφνικά να παρατηρήσει μικρά σκάφη ή μεγάλα πλοία, ψηλά τείχη, μεγαλοπρεπή μέγαρα, οροσειρές, παράξενες πόλεις και τοπία να ίπτανται επάνω από τον ορίζοντα, εκεί όπου η θάλασσα συναντά τον ουρανό».

«Το φαινόμενο αυτό είναι ένα παράξενο παιχνίδισμα της ατμόσφαιρας και προκαλείται από τη διάθλαση των ακτίνων του φωτός. Χάρη σε αυτό αντικείμενα, τα οποία στην πραγματικότητα βρίσκονται έως και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, εμφανίζονται (υπερυψωμένα, μεγεθυμένα ή ανεστραμμένα) επάνω από τον ορίζοντα» συμπληρώνει ο διευθυντής της ΕΜΥ.

 
Εξηγώντας τι βλέπουμε στη φωτογραφία ο κ. Κολυδάς σημειώνει ότι στην πρώτη φωτογραφία το ιστιοπλοϊκό που διακρίνεται στο βάθος φαίνεται να βρίσκεται στον ουρανό με πορεία αντίθετη του ιστιοπλοϊκού που φαίνεται σε πρώτο πλάνο (είναι το ίδιο). Ανάλογο φαινόμενο παρουσιάζεται στη δεύτερη φωτογραφία ευκρινέστερα παρότι η φωτογραφία είναι τραβηγμένη σε ανοιχτό πλάνο όπου στο βάθος διακρίνονται και τα βουνά της Αλβανίας.

ollandos-kolydas2

Στην αναλυτική ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του ο κ. Κολυδάς εξηγεί ότι η φωτογραφία που αναλύει δεν είναι το φαινόμενο Fata Morgana γιατί σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχε παραμόρφωση των ειδώλων.



Όλη η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά

ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ - ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ "ΙΠΤΑΜΕΝΟΥ ΟΛΛΑΝΔΟΥ"

Σε περιόδους επικράτησης αντικυκλώνων και ειδικά όταν ο αέρας που πνέει στην επιφάνεια της θάλασσας τύχει να είναι πολύ πιο κρύος από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας , τότε παρουσιάζονται φαινόμενα ανώτερου αντικατοπτρισμού.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο παρατηρητής από την ακτή μπορεί ξαφνικά να παρατηρήσει μικρά σκάφη ή μεγάλα πλοία, ψηλά τείχη, μεγαλοπρεπή μέγαρα, οροσειρές, παράξενες πόλεις και τοπία να ίπτανται επάνω από τον ορίζοντα, εκεί όπου η θάλασσα συναντά τον ουρανό.

Το φαινόμενο αυτό είναι ένα παράξενο παιχνίδισμα της ατμόσφαιρας και προκαλείται από τη διάθλαση των ακτίνων του φωτός. Χάρη σε αυτό αντικείμενα, τα οποία στην πραγματικότητα βρίσκονται έως και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, εμφανίζονται (υπερυψωμένα, μεγεθυμένα ή ανεστραμμένα) επάνω από τον ορίζοντα.

Ένας μύθος για το φαινόμενο αυτό όπου τα είδωλα δεν αλλάζουν μορφή και αυτό περιγράφει και το σημερινό φαινόμενό μας , είναι ο μύθος του ιπτάμενου Ολλανδού.

Η καταγραφή του φαινομένου στην Κέρκυρα έγινε το πρωί της Δευτέρας 15 Ιουλίου 2024 από τον κύριο @George_Charonis τον οποίον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. #Mirage #FlyingDutchman
 
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έρχονται βροχές μέσα στη ζέστη - Πότε να τις... περιμένουμε

Κύπριος σημαίνει...κυβερνητικός: Έσπασε κάθε ρεκόρ ο αριθμός των Δημόσιων Υπαλλήλων

Πολιτικός αναλυτής στο «Τ»: Πώς η σφαίρα που δέχθηκε ο Τραμπ μετατρέπεται σε εισιτήριο για εκλογή - Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Άλλη μια σύλληψη για την υπόθεση μαχαιροφορίας στην Αγία Νάπα

Ντόναλντ Τραμπ: Με επίδεσμο στο αυτί και υψωμένη γροθιά η πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά την απόπειρα δολοφονίας



ΔΗΣΥ: Οι δηλώσεις Δημητρίου και Χατζηγιάννη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα - Υποδείξεις Αννίτας

ΔΗΣΥ: Οι δηλώσεις Δημητρίου και Χατζηγιάννη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα - Υποδείξεις Αννίτας

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στον ΔΗΣΥ με αφορμή, αυτή τη φορά, τις δημόσιες δηλώσεις των βουλευτών Δημήτρη Δημητρίου και Κυριάκου Χατζηγιάννη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top