ΔΙΕΘΝΗ

Το αντιφατικό προφίλ του παραλίγο δολοφόνου του Τραμπ: Άθλιος σκοπευτής αλλά με βολή επαγγελματία και αριστερός που ψήφιζε συντηρητικούς

Το αντιφατικό προφίλ του παραλίγο δολοφόνου του Τραμπ: Άθλιος σκοπευτής αλλά με βολή επαγγελματία και αριστερός που ψήφιζε συντηρητικούς

Όσο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σκάβουν στο παρελθόν του 20χρονου Τόμας Μάθιου Κρουκς για να σχηματίσουν το προφίλ του παραλίγο δολοφόνου του Ντόναλντ Τραμπ, τόσο πιο πολύ μπερδεύονται όλα.

Πώς μπορεί ένα παιδί που περιγράφεται ως «γλυκό και ήσυχο» να μετατραπεί σε δολοφόνο; Πώς μπορεί ένα παιδί που απορρίφθηκε από τη σκοπευτική ομάδα του σχολείου του επειδή ήταν «φρικτός σκοπευτής», να πετύχει βολή που θα ήταν δύσκολη και για επαγγελματία ελεύθερο σκοπευτή; Πώς μπορεί ένα άτομο που περιγράφεται να είναι αδιάφορο για την πολιτική, να κάνει δωρεά στους Δημοκρατικούς, να εγγράφεται στους Ρεπουμπλικάνους και να επιχειρεί να δολοφονήσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ;

Ακόμα και σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές του επαφές στο σχολείο, όλα είναι αντιφατικά. Ένας φίλος του έχει καταθέσει ότι ο Τόμας Κρουκς «ήταν ένα ήσυχο, μοναχικό παιδί που είχε δεχτεί τόσο πολύ μπούλινγκ στο Λύκειο», ενώ άλλοι συμμαθητές του κατέθεσαν ότι δεν είχαν δει ποτέ να τον παρενοχλεί κάποιος. Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι, πάντως, είναι το γεγονός ότι του άρεσε να ντύνεται με κυνηγετικά ρούχα- δηλαδή παντελόνια παραλλαγής και χακί μπλουζάκια.

Βίντεο από την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ:

«Το γλυκό παιδί» που έγινε ψυχρός δολοφόνος

Ο Τόμας Κρουκς περιγράφεται από τους συμμαθητές του ως ένα «ήσυχο και πολύ έξυπνο παιδί», του οποίου τα ενδιαφέροντα κινούνταν από την επιστήμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών ως κινηματογραφικές παραγωγές όπως τον «Πόλεμο των Άστρων». Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι καταθέσεις των συμμαθητών του –οι οποίοι έχουν μιλήσει και σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα- τον περιγράφουν ως μοναχικό μεν, αλλά πολύ έξυπνο, ευγενικό και φιλικό.

«Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι ήταν πανέξυπνος», είπε συμμαθητής του στο ABC News, ο οποίος καθόταν στο πίσω θρανίο από τον Κρουκς, συνεχίζοντας: «Θυμάμαι πάντα ότι ακούγαμε τους βαθμούς του στα τεστ ώστε να τους συγκρίνουμε με τους δικούς μας, καθώς τα πήγαινε πολύ καλά στα μαθηματικά και τις επιστήμες. Δεν θα έλεγα ότι φάνηκε ποτέ ως ένα απειλητικό άτομο, μιας και δεν ήταν ποτέ κάτι άλλο από ευγενικός».

Ο Τζέιμσον Μάγιερς ήταν ένας από τους ελάχιστους φίλους του Κρουκς –από το νηπιαγωγείο ήταν μαζί- και τον περιγράφει ως «πολύ μοναχικό που έτεινε να είναι πολύ ενδιαφέρων τύπος κι ας μην είχε πολλούς φίλους. Ήμουν φίλος του και ποτέ δεν συμπεριφέρθηκε με οποιονδήποτε τρόπο ως πολιτικός επαναστάτης». Ο Μάγιερς λέει ότι ποτέ δεν τον άκουσε να συζητά για την πολιτική και συγκεκριμένα για τον Τραμπ και ήταν ένας πολύ καλός, γλυκός τύπος όσο τον ήξερα, που ήταν φαν του Star Wars”». Ο Κρουκς μάλιστα είχε λάβει και βραβείο ύψους 500 δολαρίων από το σχολείο του για τις επιδόσεις του στα μαθηματικά και την εγγραφή κώδικα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Σίγουρα, αυτό το προφίλ που περιγράφουν οι συμμαθητές και οι φίλοι του Κρουκς, δεν ταιριάζει επ’ ουδενί με την πράξη του: Ο 20χρονος έπρεπε να επιδείξει συμπεριφορά έμπειρου μυστικού πράκτορα που θα ξεγλιστρούσε από τους ελέγχους των μυστικών υπηρεσιών και της αστυνομίας και ψυχρού, χωρίς κανένα συναίσθημα δολοφόνου. Όχι μόνο επειδή κατευθύνθηκε χωρίς απολύτως κανέναν δισταγμό στην «αποστολή» του να εκτελέσει έναν άνθρωπο- τον πρώην και υποψήφιο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και επειδή γνώριζε πως στην προσπάθειά του να φέρει εις πέρας την «αποστολή» θα σκότωνε και άλλους ανθρώπους –όπως και έκανε. Αυτή η απόφαση, δεν αποδίδεται εύκολα σε έναν νέο ο οποίος περιγράφεται ως «νορμάλ, ευγενικός και γλυκός».

Επιπλέον, η γκάμα των ενδιαφερόντων του, δηλαδή ο κινηματογράφος –και ιδιαίτερα το Star Wars- και η κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να συνδεθούν με τον πολιτικό εξτρεμισμό και την άσκηση βίας ή τις δολοφονίες.

Σε αυτό, προσθέστε και την εργασία του. Ο Κρουκς εργαζόταν ως βοηθός διαιτολόγου στο Bethel Park Skilled Nursing and Rehabilitation Center, ένα γηροκομείο κοντά στο σπίτι της οικογένειάς του. Η διευθύντρια του οίκου ευγηρίας, Μάρσι Γκριμ, δήλωσε «σοκαρισμένη και λυπημένη», καθώς, όπως είπε, ο Τόμας Μάθιου Κρουκς «εκτελούσε τη δουλειά του χωρίς ανησυχία και ο έλεγχος του ιστορικού του ήταν καθαρός».

Ένας συνάδελφός του στο γηροκομείο, τον περιέγραψε σε συνέντευξή του ως «τον πιο γλυκό τύπο» και μάλιστα ανέφερε ότι μερικές μέρες πριν την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ, εργάστηκαν μαζί για να βρουν έναν ευκολότερο τρόπο για να ανοίγουν οι τρόφιμοι του γηροκομείου τις συσκευασίες με τη σάλτσα, μια πράξη που περιέγραψε ως ενδεικτική του πόσο στοργικός ήταν ο Crooks. «Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα βοηθούσε άρρωστες ηλικιωμένες κυρίες να βάλουν σως στις σαλάτες τους».

 

 

«Κατανάλωνε θεωρίες συνωμοσίας»

Σύμφωνα με τα στοιχεία του FBI, ο Κρουκς δεν είχε ιστορικό ψυχικών ασθενειών και διαταραχών, ενώ δεν ήταν ενεργός στα κοινωνικά δίκτυα. Μέχρι στιγμής έχει βρεθεί ένας λογαριασμός του στο Discord, στο οποίο όμως σπάνια συνδεόταν ή δημοσίευε. Από την ανάλυση του λογαριασμού του, προκύπτει ότι ποτέ δεν «συζητούσε τις πολιτικές του απόψεις, ή προωθούσε τη βία».

Αυτό που εξετάζεται ωστόσο, είναι οι πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους οι ερευνητές των μυστικών υπηρεσιών που χειρίζονται την υπόθεση, ότι ο Κρουκς το τελευταίο διάστημα ενημερωνόταν από πηγές τις οποίες περιγράφουν ως «παραπληροφόρηση την οποία ο ύποπτος φαίνεται να κατανάλωνε μανιωδώς πρόσφατα». Αυτό που προσπαθούν να εντοπίσουν τώρα, είναι το αν αυτές οι πηγές με τις θεωρίες συνομωσίας τον επηρέασαν σε τέτοιο βαθμό ώστε το «γλυκό, ήσυχο και φιλικό παιδί», να μετατραπεί σε δολοφόνο.

Μέχρι στιγμής πάντως, οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν οποιαδήποτε σύνδεση του 20χρονου με εξτρεμιστικές οργανώσεις ή άτομα, παρόλα αυτά συνεχίζουν να «σαρώνουν» τις πληροφορίες που τους δίνει το κινητό του τηλέφωνο και άλλες ψηφιακές συσκευές που χρησιμοποιούσε.

«Άθλιος σκοπευτής» που έκανε βολή επαγγελματία

Ο Μάγιερς και ένας άλλος συμμαθητής του Κρουκς, κατέθεσαν ότι ο δράστης προσπάθησε να μπει στη σκοπευτική ομάδα του σχολείου, αλλά απορρίφθηκε. «Δεν τα κατάφερε και μάλιστα του ζητήθηκε να μην επιστρέψει, καθώς η βολή του ήταν τόσο κακή που θεωρήθηκε επικίνδυνη»! Άλλα μέλη της σκοπευτικής ομάδας είπαν ότι δεν ήταν του επιπέδου της ομάδας και ότι «έριχνε άθλια».

Παρά το γεγονός ότι, όπως διαπίστωσαν οι έρευνες των αρχών, ο Κρουκς είχε γραφτεί στην τοπική σκοπευτική λέσχη Clairton Sportsmen's Club, το προφίλ του δεν ταιριάζει επ’ ουδενί στην βολή που έκανε, στοχεύοντας τον Τραμπ. Έμπειροι ελεύθεροι σκοπευτές με στρατιωτική προϋπηρεσία, αναφέρουν ότι η βολή που έκανε ο Κρουκς παραπέμπει σε επαγγελματία και ότι για τα δεδομένα ενός μη επαγγελματία –πολύ δε περισσότερο ενός παιδιού που περιγράφεται ως «άθλιος σκοπευτής»- περιγράφεται από «πολύ δύσκολη ως αδύνατη».

Όπως εξηγούν, δεν είναι μόνο η απόσταση των 120-150 μέτρων. Είναι το γεγονός ότι για να γίνει μια βολή τόσο μεγάλης ακριβείας, χρειάζεται έλεγχος της αναπνοής, ακόμα και των παλμών, πλήρης ακινησία, μια τροχιοδεικτική και άριστη στόχευση, με συνυπολογισμό του ανέμου και άλλων παραγόντων. Στην περίπτωσή του, ο Κρουκς σκαρφάλωσε στο κτίριο και πήδαγε γρήγορα, γεγονός που σημαίνει ότι θα ήταν –έστω και ελάχιστα- λαχανιασμένος, ενώ σίγουρα γνώριζε ότι είχε ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή του και ότι πέρναγε τα τελευταία δευτερόλεπτα της ζωής του, καθώς ήταν βέβαιο ότι οι ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές θα τον σκότωναν όταν διαπίστωναν ότι ήταν απειλή για τον υποψήφιο πρόεδρο. Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι επί της ουσίας, ο Κρουκς είχε στη διάθεσή του ουσιαστικά ένα δευτερόλεπτο για να στοχεύσει και να κάνει την πρώτη βολή. Και από τους 8 πυροβολισμούς που κατάφερε, ο ένας ήταν εύστοχος, με δεδομένο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ την ώρα που η σφαίρα κατευθυνόταν προς το κεφάλι του έσκυψε για να δει έναν χάρτη σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές και τελικά χτυπήθηκε στο πάνω μέρος του αυτιού.

Μυστήριο επικρατεί και με το όπλο, αλλά και με τις βόμβες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το όπλο με το οποίο πυροβόλησε ο Κρουκς –αφού κατάφερε να ξεφύγει με αριστοτεχνικό τρόπο από τους ελέγχους και την προσοχή των αστυνομικών και των μυστικών πρακτόρων που ήταν επιφορτισμένοι με την ασφάλεια του Τραμπ- ήταν νόμιμα αγορασμένο, το 2013, από τον πατέρα του. Πρόκειται για ένα ημιαυτόματο τυφέκιο AR-15 στο οποίο δεν γνωρίζουμε πώς απέκτησε πρόσβαση, ενώ πιθανότατα πρόκειται για ένα όπλο στο οποίο δεν πρέπει να ήταν ιδιαίτερα εξοικειωμένος. Πώς κατάφερε λοιπόν να κάνει αυτή τη βολή;

Αριστερός που ψήφιζε συντηρητικούς;

Ο Κρουκς, όταν πυροβόλησε τον Τραμπ, φόραγε παντελόνι παραλλαγής και ένα μπλουζάκι με την αμερικανική σημαία και το λογότυπο του καναλιού του YouTube Demolition Ranch. Πρόκειται για ένα δημοφιλές –με 11 εκατομμύρια συνδρομητές- κανάλι που προωθεί τη χρήση όπλων για ψυχαγωγικούς σκοπούς (αλλά επ’ ουδενί δεν προβάλλει τη βία). Και αυτό από μόνο του, μοιάζει αντιφατικό.

Ενώ ο Τζο Μπάιντεν, λίγες μέρες πριν την απόπειρα δολοφονίας, υποσχόταν στους ψηφοφόρους του ότι θα απαγορεύσει την αγορά και κατοχή επιθετικών όπλων –στα οποία περιλαμβάνεται και η πολιτική έκδοση του ημιαυτόματου πολεμικού τυφεκίου που χρησιμοποίησε ο δράστης- ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ανήκει στο στρατόπεδο αυτών που έχουν στο στόχαστρο την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ. Στο ακροατήριο του Demolition Ranch, ο Τραμπ και οι πολιτικές του «μεταφράζονται» ως πιο φιλικές.

Ακόμα και πολιτικά, το προφίλ του Κρουκς είναι πολύ μπερδεμένο, αφού φαίνεται ότι ήταν φαν του ανθρώπου που επιχείρησε να εκτελέσει. Στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, θα ήταν η πρώτη φορά που ο 20χρονος δράστης θα ψήφιζε και είχε κάνει σαφή την επιλογή του, καθώς είχε εγγραφεί στους Ρεπουμπλικανούς. Αυτό ωστόσο που περιπλέκει την κατάσταση είναι το γεγονός ότι πριν ενηλικιωθεί, στα 17 του, έκανε μια δωρεά ύψους 15 δολαρίων στην ActBlue, μια πολιτική επιτροπή που συγκεντρώνει χρήματα για τους αριστερούς και Δημοκρατικούς πολιτικούς, με τη δωρεά να κατευθύνεται στο Progressive Turnout Project, μια εθνική οργάνωση που στηρίζει τους Δημοκρατικούς. Η δωρεά έγινε την 20η Ιανουαρίου 2021, τη μέρα που ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε ως 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ακόμα και η πόλη που μεγάλωσε και ζούσε ο Κρουκς, το Μπέθελ Παρκ, δεν έχει ιστορικό βίας, ή πολιτικών εντάσεων. Είναι μια μάλλον εύπορη συνοικία, στην οποία οι γειτονιές έχουν αναμεμειγμένες σημαίες και πλακάτ του Μπάιντεν και του Τραμπ, χωρίς ποτέ να καταγραφεί κάποιο περιστατικό έντασης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα κίτρινη προειδοποίηση: Μετά τις καταιγίδες έρχονται υψηλές θερμοκρασίες - Πότε θα τεθεί σε ισχύ

Βρήκαν στην κατοχή τους μαχαίρια και 14 κινητά - Πιάστηλαν να χρησιμοποιούν πλαστές πιστωτικές σε περίπτερο

Εξαφανίστηκε 25χρονος Αγγλοκύπριος στη Σαρδηνία - Τον ψάχνουν τρεις μέρες - Δραματική έκκληση από τη μητέρα του

«Μίλησε» η νεκροτομή του 25χρονου που παρασύρθηκε από όχημα στον αυτοκινητόδρομο – Έτσι έχασε τη ζωή του



Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Μέτσολα - «Κοινός στόχος να τερματίσουμε τη διαίρεση της Κύπρου»

Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Μέτσολα - «Κοινός στόχος να τερματίσουμε τη διαίρεση της Κύπρου»

Τα συγχαρητήρια του στην Ρομπέρτα Μέτσολα για την επανεκλογή της ως Πρόεδρος στη 10η κοινοβουλευτική θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top