ΔΙΕΘΝΗ

Μπορέλ: Η παραπληροφόρηση Ρωσίας δεν αναιρεί τα γεγονότα για την κατάρριψη της πτήσης MH17

Μπορέλ: Η παραπληροφόρηση Ρωσίας δεν αναιρεί τα γεγονότα για την κατάρριψη της πτήσης MH17

«Καμία ρωσική επιχείρηση παραπληροφόρησης δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει» από τα γεγονότα που διαπίστωσε η διεθνής έρευνα για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines, και τα οποία «καθιστούν απολύτως σαφές ότι το σύστημα πυραύλων εδάφους - αέρος BUK, που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη της πτήσης MH17 ανήκε πέραν πάσης αμφιβολίας στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, σε γραπτή δήλωσή του εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την αφορμή της συμπλήρωσης 10 χρόνων από τον περιστατικό που στοίχισε τη ζωή σε 298 άτομα.

Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Μπορέλ, η ΕΕ υπογραμμίζει ότι «τα στοιχεία που παρουσίασε η Κοινή Επιτροπή Έρευνας κατά τη διαδικασία ενώπιον του ολλανδικού Επαρχιακού Δικαστηρίου, και τα οποία υποβλήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και στο Συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ), καθιστούν απολύτως σαφές ότι το σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος BUK που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη της πτήσης MH17 ανήκε πέραν πάσης αμφιβολίας στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

«Καμία ρωσική επιχείρηση παραπληροφόρησης δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει από αυτά τα βασικά γεγονότα, που έχουν διαπιστωθεί από δικαστήριο», προσθέτει.

«Στις 17 Ιουλίου, τιμούμε τη μνήμη των 298 αθώων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 80 παιδιά, από 17 εθνικότητες, που έχασαν τη ζωή τους κατά την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines πριν από δέκα χρόνια» αναφέρει ο κ. Μπορέλ. «Η επέτειος των δέκα χρόνων φέρνει πίσω πολύ οδυνηρές αναμνήσεις» προσθέτει, επαναλαμβάνοντας βαθύτατα συλλυπητήριά στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή της σε όλες τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της αλήθειας, για απονομή δικαιοσύνης και διασφάλισης της λογοδοσίας, στη βάση του ψηφίσματος 2166 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, η ΕΕ «επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τη Ρωσική Ομοσπονδία να αποδεχθεί την ευθύνη της για την τραγωδία αυτή και να συνεργαστεί πλήρως για την απόδοση δικαιοσύνης».

Στη δήλωση ο κ. Μπορέλ αναφέρει ότι η ΕΕ σημειώνει τις διαδικασίες που κίνησαν οι Κάτω Χώρες κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενώπιον του ΕΔΑΔ, καθώς και τις διαδικασίες που κίνησαν η Αυστραλία και οι Κάτω Χώρες ενώπιον του Συμβουλίου του ΔΟΠΑ, χαρακτηρίζοντας τις «σημαντικά βήματα» προς την αποκατάσταση της αλήθειας, την απονομή δικαιοσύνης και τη διασφάλιση της λογοδοσίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα κίτρινη προειδοποίηση: Μετά τις καταιγίδες έρχονται υψηλές θερμοκρασίες - Πότε θα τεθεί σε ισχύ

Το αντιφατικό προφίλ του παραλίγο δολοφόνου του Τραμπ: Άθλιος σκοπευτής αλλά με βολή επαγγελματία και αριστερός που ψήφιζε συντηρητικούς

Βρήκαν στην κατοχή τους μαχαίρια και 14 κινητά - Πιάστηλαν να χρησιμοποιούν πλαστές πιστωτικές σε περίπτερο

Εξαφανίστηκε 25χρονος Αγγλοκύπριος στη Σαρδηνία - Τον ψάχνουν τρεις μέρες - Δραματική έκκληση από τη μητέρα του

«Μίλησε» η νεκροτομή του 25χρονου που παρασύρθηκε από όχημα στον αυτοκινητόδρομο – Έτσι έχασε τη ζωή του



Παραδοχή ΠτΔ: «Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»

Παραδοχή ΠτΔ: «Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»

Στην παραδοχή ότι η Πολιτεία διαχρονικά δεν έχει κάνει αρκετά για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, προέβη απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, δίνοντας την υπόσχεση ότι η Πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας υποδομών για τους Κύπριους αθλητές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top