ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Κυπριακό στο πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ - Συνέρχεται τις επόμενες ημέρες

Το Κυπριακό στο πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ - Συνέρχεται τις επόμενες ημέρες

Σε μία ανάλυση για το κυπριακό αναμένεται να προβεί το επόμενο διάστημα -ίσως στις αρχές Αυγούστου- ο ΔΗΣΥ, σε μία περίοδο η οποία θεωρείται κρίσιμη για το εθνικό μας θέμα.

Ήδη, μία πρόγευση για τις θέσεις και τις  προτάσεις του κόμματος, αναφέρονται στην επιστολή που απέστειλε η Αννίτα Δημητρίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ενώπιον του πολιτικού γραφείου αναμένεται να ακουστούν οι θέσεις και απόψεις των μελών του σώματος, οι οποίες εκφράζονται κατά καιρούς και δημοσίως.

Συνάντηση Αννίτας Δημητρίου με Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα

Οι επαφές τις οποίες είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον με τον Ταγίπ Ερντογάν και η συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Τρίτη στην Αθήνα, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, συνοδευόμενη από τον βουλευτή και Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της βουλής, Χάρη Γεωργιάδη.

Όπως ανέφερε η κα. Δημητρίου, η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει πάντοτε το κυριότερο μας στήριγμα στην εθνική προσπάθεια για επίτευξη λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, που θα επανενώνει την Κύπρο και θα τερματίζει την τουρκική κατοχή, τη βίαιη διχοτόμηση της πατρίδας μας και τις ξένες εγγυήσεις.

Στη συνάντηση, τέθηκε επί τάπητος η κοινή βάση της αξιοποίησης της προοπτικής που ενδεχομένως διανοίγεται με τις αποφάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, μετά και την κατάθεση των συμπερασμάτων της έκθεσης Ολγκίν, για επιστροφή στη βάση των διαπραγματεύσεων.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα έχουμε ακόμα μία ευκαιρία οι δύο κοινότητες να καθίσουν στο τραπέζι, να υπάρχει μια επανέναρξη των συνομιλιών, στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ»

Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε ότι οι όροι προκειμένου να συμβεί αυτό, είναι απαράβατοι: «Πρέπει να υπάρχει μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνής προσωπικότητα. Αυτές είναι μη διαπραγματεύσιμες έννοιες για το μέλλον της Κύπρου, εφόσον θα μπορούσε να υπάρχει συμφωνία»

Μήνυμα Ρομπέρτα Μετσόλα για το κυπριακό

Η Ρομπέρτα Μετσόλα στην εναρκτήρια ομιλία της μετά την επανεκλογή της στη θέση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε πως «έχουν περάσει 50 χρόνια από τότε που με τεχνητό τρόπο διαχωρίστηκε η Κύπρος στα δύο». Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε ότι το ΕΚ είναι πρόθυμο να αναλάβει τον ρόλο που του αναλογεί στο κυπριακό ζήτημα, κάνοντας αναφορά στα 50 χρόνια κατοχής της Κύπρου.

Τον Σεπτέμβριο αναμένονται εξελίξεις

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο βλέπει η Λευκωσία για τις όποιες εξελίξεις στο κυπριακό, με τον Αντόνιο Γκουτέρες να ανακοινώνει τις αποφάσεις που θα λάβει, στους δύο ηγέτες. Ελληνικές διπλωματικές πηγές εστιάζουν και στο γεγονός ότι θα δοθεί συνέχεια στην προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ  έστω και ατύπως, για την καταγραφή των επόμενων βημάτων στη διαδικασία.  Ως γνωστόν, η εντολή της κα Ολγκίν έληξε στις 10 Ιουλίου.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θεολόγος στο «Τ»: Γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο για φάγωμα Ησαΐα - Δεν θα τεθεί θέμα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου

Τρελάθηκε ο καιρός: Πάνω από 40 βαθμούς η θερμοκρασία - Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο βροχής - Δείτε αναλυτικά

Ορεινά θέρετρα: Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζουν – Τι συμβαίνει με τις κρατήσεις Αυγούστου

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν καλεί να απαγορευθεί ο τύπος του τουφεκιού που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Τραμπ



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top