ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Δέκα χρόνια από την συντριβή του αεροπλάνου της πτήσης ΜΗ17 - Χωρίς απαντήσεις οι οικογένειες των θυμάτων

Ολλανδία: Δέκα χρόνια από την συντριβή του αεροπλάνου της πτήσης ΜΗ17 - Χωρίς απαντήσεις οι οικογένειες των θυμάτων

έκα χρόνια μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της πτήσης MH17, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σχοφ δεσμεύτηκε σήμερα σε συγγενείς των θυμάτων της μοιραίας εκείνης πτήσης - δακρυσμένων και ντυμένων στα μαύρα - να συνεχίσει να κυνηγά, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, τους υπεύθυνους της τραγωδίας αυτής.

Το 2022 η ολλανδική δικαιοσύνη καταδίκασε ερήμην τρεις άνδρες, δύο Ρώσους και έναν Ουκρανό, σε ισόβια κάθειρξη για το ρόλο τους στη συντριβή. Όμως η Μόσχα αρνήθηκε να εκδώσει τους υπόπτους και πάντα αρνιόταν οποιαδήποτε ανάμιξη. Πέρυσι, διεθνείς ερευνητές ανέστειλαν τις έρευνές τους, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για διώξεις περισσότερων υπόπτων.

«Παραμένουμε ενωμένοι στον αγώνα μας για δικαιοσύνη», δήλωσε ωστόσο σήμερα ο Σχοφ ενώπιον εκατοντάδων συγγενών και αξιωματούχων που ήρθαν από τη Μαλαισία, την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και την Ουκρανία.

Σχεδόν 300 επιβάτες νεκροί - Δεσμεύσεις του πρωθυπουργού της Ολλανδίας για απόδοση δικαιοσύνης

Το αεροπλάνο της πτήσης MH17 απογειώθηκε από την Ολλανδία μια όμορφη καλοκαιρινή μέρα, στις 17 Ιουλίου 2014, με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ.

Λίγες ώρες αργότερα, το Boeing 777 της Malaysia Airlines καταρρίφθηκε από ρωσικής κατασκευής πύραυλο που εκτοξεύτηκε από έδαφος που ήλεγχαν φιλορώσοι αυτονομιστές.

Όλοι οι 298 επιβάτες και το πλήρωμα σκοτώθηκαν, με τα συντρίμμια του αεροπλάνου και τα πτώματα των θυμάτων να έχουν διασκορπιστεί σε χωράφια με καλαμπόκι και ηλίανθους.

Οι οικογένειες των θυμάτων συγκεντρώθηκαν σε ένα μνημείο κοντά στο αεροδρόμιο Σχίπχολ του Άμστερνταμ, γεμάτο με ηλίανθους, όπως ήταν τα χωράφια εκείνα.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι μια καταδίκη δεν είναι το ίδιο με το να σταλεί κάποιος πίσω από τα κάγκελα της φυλακής», τόνισε ο Σχοφ, προσθέτοντας ότι «η δικαιοσύνη απαιτεί να είμαστε προετοιμασμένοι για μια "μακροχρόνια" μάχη». «Και είμαστε. Έχουμε χρόνο, υπομονή και επιμονή. Αυτό είναι το μήνυμά μου προς τους ένοχους και η υπόσχεσή μου στα αγαπημένα πρόσωπα των θυμάτων», είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Πολλοί από αυτούς τους συγγενείς δάκρυσαν ενώ αναγιγνώσκονταν ένα προς ένα τα ονόματα των θυμάτων, μεταξύ των οποίων 196 Ολλανδοί, 43 Μαλαισιανοί και 38 Αυστραλοί.

Φρούδες οι ελπίδες των συγγενών για απόδοση δικαιοσύνης - Αναγνώριση ευθυνών από τη Μόσχα ζητά η ΕΕ

Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν ελάχιστες ελπίδες να δουν ποτέ τους ενόχους πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Για τον Έβερτ βαν Ζάιτβελντ, η σημερινή ήταν «μια δύσκολη μέρα». Έχασε την κόρη του Φρεντερίκ, 19 ετών, τον γιο του Ρόμπερτ-Γιαν, 18 ετών, και τα πεθερικά του στο δυστύχημα. «Δεν νομίζω ότι οι υπεύθυνοι θα πάνε ποτέ φυλακή», είπε ο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Διεθνείς ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε την προμήθεια του πυραύλου που κατέρριψε το αεροπλάνο. Η Μόσχα απέρριψε κατηγορηματικά την ετυμηγορία του δικαστηρίου του 2022, χαρακτηρίζοντάς την «πολιτική» και «σκανδαλώδη».

«Δεν συμμετείχαμε στην έρευνα και ως εκ τούτου η στάση μας απέναντι σε αυτά τα συμπεράσματα είναι γνωστή», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, κάλεσε σήμερα για άλλη μια φορά τη Μόσχα «να αποδεχτεί την ευθύνη της σε αυτή την τραγωδία».

«Η ευθύνη της Ρωσίας για αυτήν την θηριωδία είναι σχεδόν βέβαιη», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ανάρτηση στην πλατφόρμα «Χ».

Όμως οι τρεις άνδρες που καταδικάστηκαν στην Ολλανδία αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη νομική διαδικασία και αρνήθηκαν οποιοδήποτε ρόλο στην τραγωδία. Και με τη Μόσχα να αρνείται να εκδώσει ύποπτους, επικαλούμενη τη ρωσική νομοθεσία, είναι απίθανο οι καταδικασμένοι να εκτίσουν ποτέ την ποινή τους.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η κλιμάκωση του πολέμου καθιστούν πραγματικά δύσκολο να πιστέψουμε ότι κάποιος από αυτούς θα συλληφθεί στο κοντινό μέλλον», δήλωσε ο Ζάιτβελντ.

«Δέκα χρόνια ατελείωτων διαδικασιών στις οποίες το κράτος που ευθύνεται μόνο εμπόδιζε» την έρευνα, ανέφερε ο Πιτ Πλοχ, πρόεδρος της ένωσης οικογενειών των θυμάτων. «Δέκα χρόνια αγώνα ενάντια στις αρνήσεις της Ρωσίας και την πλήρη αδιαφορία της για τα δεινά που προκλήθηκαν», πρόσθεσε.

Η 71χρονη Ντικσε Μπάκερ, η οποία έχασε τον αδερφό και την κουνιάδα της στην αεροπορική τραγωδία, είπε ότι «χαιρόταν που τουλάχιστον έγινε μια δίκη και ότι αυτοί (οι καταδικασθέντες) δεν μπορούν να φύγουν από τη Ρωσία. Δεν είναι εντελώς ελεύθεροι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θεολόγος στο «Τ»: Γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο για φάγωμα Ησαΐα - Δεν θα τεθεί θέμα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου

Α. Δημητρίου για Metamax: «Ξεκάθαρα θύμα της απάτης ο 48χρονος συλληφθείς» - Έχασε περίπου 20 χιλ. ευρώ

Ορεινά θέρετρα: Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζουν – Τι συμβαίνει με τις κρατήσεις Αυγούστου

Power of Love: Ο νέος παίκτης έχει εξοργίσει το Twitter: «Καλέ, αυτός είναι χειρότερος από τον Νίκο»

Μετεωρολογικός Λειτουργός στο «Τ»: Ετοιμαστείτε για άνοδο της θερμοκρασίας – Πότε να περιμένουμε μείωση και πότε κίτρινες προειδοποιήσεις

Πόθεν Έσχες: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι βουλευτές - Επιχειρηματίες, γαιοκτήμονες και… καταχρεωμένοι

Έφυγε αναπάντεχα από την ζωή ο 15χρονος Αντώνης - Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός των οπαδών της Ομόνοιας



Μέτσολα: «Το Κυπριακό να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο»

Μέτσολα: «Το Κυπριακό να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο»

Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο, δήλωσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, καταδικάζοντας τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής, ενώπιον της Ολομέλειας στο Στρασβούργο το μεσημέρι της Τετάρτης. Στη συνέχεια έδωσε τον λόγο και σε Κύπριους Ευρωβουλευτές για να τοποθετηθούν με αφορμή την επέτειο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top