ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Συναίνεση ζήτησαν στη συζήτηση στο ΕΚ οι ομάδες

Φον ντερ Λάιεν: Συναίνεση ζήτησαν στη συζήτηση στο ΕΚ οι ομάδες

Η ανάγκη συναίνεσης μεταξύ των δημοκρατικών πολιτικών ομάδων, η αντιμετώπιση της ανόδου της άκρας δεξιάς, αλλά και θέματα ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και κράτους δικαίου, κυριάρχησαν στη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την αρχική τοποθέτηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, της οποίας η υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα τεθεί προς ψηφοφορία ενώπιον της Ολομέλειας στις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Κύπρου).

Τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών διέκοψε, φωνάζοντας κατά της πρακτικής των αμβλώσεων και κρατώντας μικρό εικόνισμα, η ευρωβουλευτής Ντιάνα Σοσόακα (Ρουμανία, μη εγγεγραμμένοι), απαντώντας σε αναφορά της επικεφαλής της ομάδας Renew, Βαλερί Αγιέρ σύμφωνα με την οποία το δικαίωμα σε ασφαλείς αμβλώσεις πρέπει να θεωρείται θεμελιώδες δικαίωμα.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ήταν ιδιαίτερα έντονη, ζητώντας την απομάκρυνση της ευρωβουλευτή από την αίθουσα, ενώ η κ. Σοσόακα συνέχισε να φωνάζει συνθήματα κατά των αμβλώσεων, εν μέσω αποδοκιμασιών από τους ευρωβουλευτές. Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο, η κ. Αγιέρ υπογράμμισε πως τέτοιες συμπεριφορές αποδεικνύουν την ανάγκη υπεράσπισης του δικαιώματος στην άμβλωση σε όλη την Ευρώπη, προκαλώντας χειροκροτήματα.

Η κ. Σοσόακα εκλέγηκε για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές με το κόμμα S.O.S. Romania και είναι γνωστή για τέτοιες συμπεριφορές και στο κοινοβούλιο της χώρας της στο οποίο ήταν μέλος.

Στη δευτερολογία της η κ. Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε πως αυτός που φωνάζει πιο δυνατά δεν έχει απαραίτητα δίκαιο, και πως τους Ευρωπαίους τους ενώνει το κράτος δικαίου, και τόνισε πως στην Ευρώπη λύνουμε τις διαφορές μας «όχι με φωνές και ασέβεια και βία».

Στις τοποθετήσεις τους, οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), των Σοσιαλδημοκρατών (S&D) και των φιλελευθέρων (Renew) τάχθηκαν υπέρ της επανεκλογής της κ. Φον ντερ Λάιεν, ο επικεφαλής της ομάδας των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) τόνισε πως τα κόμματα της ομάδας θα ψηφίσουν στη βάση των εθνικών τους συμφερόντων, η επικεφαλής της Αριστεράς τόνισε πως η ομάδα της δεν θα ψηφίσει την κ. Φον ντερ Λάιεν, ενώ αρνητικά τάχθηκαν και οι επικεφαλής των ακροδεξιών Πατριωτών για την Ευρώπη (PfE) και Ευρώπης των Κυρίαρχων Εθνών (ESN) τάχθηκαν επίσης εναντίον.

Όσον αφορά την απόφαση του ΓΔΕΕ της Πέμπτης, αρκετοί ευρωβουλευτές από την αριστερά και τη δεξιά ήγειραν ζήτημα για την ανεπαρκή διαφάνεια σε σχέση με τα συμβόλαια για την αγορά εμβολίων για τον κορωνοϊό.

Σε σύντομη καταληκτική τοποθέτηση της μετά τις τοποθετήσεις των αρχηγών αλλά και πολλών άλλων ευρωβουλευτών η κ. Φον ντερ Λάιεν απευθύνθηκε εκ νέου σε όσους είναι υπέρ της Ευρώπης, υπέρ της Ουκρανίας και υπέρ του κράτους δικαίου, σημειώνοντας πως οι λαοί της Ευρώπης τους επέλεξαν για να είναι η φωνή τους.

Συζήτηση με ευρωβουλευτές

Στη δευτερολογία της, η κ. Φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για μια «ζωντανή συζήτηση που δείχνει τη ζωντάνια της δημοκρατίας μας», υπογραμμίζοντας πως στις εκλογές σημειώθηκε αύξηση της συμμετοχής για δεύτερη συνεχή χρονιά μετά από χρόνια μείωσης. «Ο λαός της Ευρώπης έδειξε πως ενδιαφέρεται» όπως είπε.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κομισιόν και υποψήφια για δεύτερη θητεία, πρέπει να δούμε ξεκάθαρα τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η δημοκρατία και να υπερασπιστούμε την ελευθερία, προσθέτοντας πως το δίκαιο δεν βρίσκεται με αυτόν που φωνάζει πιο δυνατά αλλά με το κράτος δικαίου που ενώνει την Ευρώπη.

Ευχαρίστησε τους ευρωβουλευτές για την ευρεία στήριξη που έδωσαν στις παρεμβάσεις τους, ενώ αναφερόμενη στις πολιτικές κατευθύνσεις που πρότεινε για την επόμενη πενταετία σε σχετικό έγγραφο που δημοσίευσε νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης, η κ. Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι είναι η ώρα για τις δημοκρατικές δυνάμεις να έρθουν μαζί. Επέλεξε τέλος να κλείσει με την αναφορά του τέως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντάβιντ Σασόλι, πριν αποβιώσει, πως «η ελπίδα είναι στα χέρια μας».

Στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ανέφερε πως η ομάδα του χτίζει γέφυρες και προκρίνει τους συμβιβασμούς, αναφέροντας πως είχε το μεγαλύτερο ποσοστό στις ευρωεκλογές και τις μισές έδρες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο κ. Βέμπερ κάλεσε τους ευρωβουλευτές να εκλέξουν την κ. Φον ντερ Λάιεν αν θέλουν να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, προσθέτοντας πως «τη γνωρίζουμε, σέβεται το κοινοβούλιο μας» και γνωρίζει πως είναι υπόλογη σε αυτό, και παραθέτοντας τις ενέργειες της σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, τον κορωνοϊό και την Ουκρανία.

Ο κ. Βέμπερ ανέφερε ακόμα πως θα πρέπει η ΕΕ να απαντήσει στους φόβους των πολιτών και στις προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει τα επόμενα χρόνια, παραπέμποντας μεταξύ άλλων στη μετανάστευση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΚ, θα πρέπει να εισακουστούν όσοι φοβούνται για τον μεγάλο αριθμό «παράνομων μεταναστών». Όπως είπε, η απάντηση στην προσφυγική κρίση από την Ουκρανία έδειξε τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη, όμως πρόσθεσε πολλοί βρίσκονται στην ΕΕ παράπονα και πως η κ. Φον ντερ Λάιεν έχει απαντήσεις.

Οι Ευρωπαίοι πρόσθεσε, θέλουν μια δημοκρατική, όχι μια ακραία Ευρώπη, παραθέτοντας ως παράδειγμα τους Ορμπάν, Λεπέν και Μελανσόν, και προσθέτοντας πως ο Πούτιν θέλει να διαιρέσει την ΕΕ, και για αυτό πρέπει σήμερα να σταλεί ισχυρό μήνυμα.

Η επικεφαλής της ομάδας S&D, Ιράτσε Γκαρσία Πέρεζ, ανέφερε πως κάποιοι από την ακροδεξιά θέλουν επιστροφή στην Ευρώπη των εθνών που οδήγησαν στους παγκόσμιους πολέμους, αλλά πως στις ευρωεκλογές η Ευρώπη που κέρδισε ήταν η Ευρώπη της ειρήνης και της προόδου. Υπογράμμισε πως εδώ και καιρό οι Σοσιαλιστές τονίζουν πως δεν πρέπει να υιοθετούμε τα επιχειρήματα της ακροδεξιάς.

Αναφέρθηκε εκτενώς στις κοινωνικές ανισότητες τονίζοντας πως η στήριξη προς την κ. Φον ντερ Λάιεν εξαρτάται από τις απαντήσεις που θα δώσει σε θέματα ισότητας και ευκαιριών, προσθέτοντας ακόμα πως η Πρόεδρος της Κομισιόν έχει ήδη αποδείξει πως η κλιματική αλλαγή μπορεί να αντιμετωπιστεί με τρόπο που να σέβεται την κοινωνία. Καλωσόρισε την υπόσχεση για έναν Επίτροπο για θέματα στέγασης, υπογραμμίζοντας πως η πρόσβαση στη στέγαση είναι ζωτικής σημασίας για τους πολίτες.

Η κ. Γκαρσία αναφέρθηκε ειδικά στα θέματα φύλου και στην ανάγκη η έμφυλη βία να καταγραφεί ως έγκλημα στην ΕΕ, ενώ σε σχέση με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σημείωσε πως οι Σοσιαλιστές θέλουν μια Ευρώπη που να στηρίξει μια σύνοδο ειρήνευσης για την περιοχή.

Ο επικεφαλής της νέας ακροδεξιάς ομάδας Πατριώτες για την Ευρώπη (PfE), Ζορντάν Μπαρντελά, ανέφερε πως οι εκλογές του Ιουνίου προσέφεραν «ισχυρά μηνύματα» καθώς «οι πατριωτικές δυνάμεις αυξήθηκαν, οι κεντρώοι και οι πράσινοι έχασαν». Όπως είπε, η ομάδα του θα καταψηφίσει την κ. Φον ντερ Λάιεν.

Αυτό, κατά τον κ. Μπαρντέλα, αποτελεί ένδειξη πως οι πολίτες θέλουν να υπερασπιστούν τις ταυτότητες και τις δημοκρατίες τους, και λένε όχι σε «τιμωρητικές» πράσινες πολιτικές, την αύξηση των προτύπων και των κανόνων. Πρόσθεσε πως οι πολίτες θέλουν προστασία των συνόρων και πως η απάντηση στα ρίσκα που ενέχει η μεταναστευτική πολιτική ή οι νέες τεχνολογίες είναι η κυριαρχία τόσο της Ευρώπης όσο και των κρατών μελών.

Εκ μέρους των Συντηρητικών, ο Νίκολα Προκατσίνι ανέφερε πως αν κάποιος ανέμενε από την ομιλία του να δώσει ένδειξη για το πώς θα κινηθεί στη ψηφοφορία το ECR, πρέπει να ληφθεί υπόψη πως η ομάδα αποτελείται από κόμματα που πρέπει να λάβουν υπόψη τις εθνικές τους προτεραιότητες και θα κινηθούν με βάση τα εθνικά τους συμφέροντα.

Ο κ. Προκατσίνι ανέφερε πως ως συντηρητική ομάδα το ECR υπερασπίζεται τις αξίες της Δύσης. Πρόσθεσε πως τα τελευταία πέντε χρόνια η κ. Φον ντερ Λάιεν προστάτευε την αριστερά, λόγω της αριστερής πλειοψηφίας, αλλά πως αυτό δεν ισχύει σήμερα μετά τις απώλειες των πρασίνων, των σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων.

Η επικεφαλής της ομάδας Renew, Βάλερι Αγιέρ, ανέφερε πως υπάρχουν πολλοί ευρωβουλευτές υπέρ της ΕΕ στο ημικύκλιο, και υπογράμμισε πως οι εκλογές έφεραν μια προευρωπαϊκή πλειοψηφία, παρά τις προσπάθειες «αυτών που θέλουν να δώσουν διαφορετική εικόνα». Τόνισε πως τα επόμενα βήματα είναι καθαρά και παιρνούν μέσα από τον σεβασμό των ελευθεριών.

Αναφέρθηκε σε τρεις προτεραιότητες της ομάδας, με την πρώτη να είναι το κράτος δικαίου, μεταξύ άλλων με ενεργοποίηση του Άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας και διασφάλιση του δικαιώματος στην άμβλωση. Η δεύτερη προτεραιότητα κατά την κ. Αγιέρ είναι τα θέματα οικονομίας μέσω της απλοποίησης, των επενδύσεων και της καινοτομίας. Η τρίτη είναι η άμυνα μέσω της ενίσχυσης του σχετικού ταμείου και της βιομηχανίας της άμυνας. Τέλος, ανεφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, και υπογράμμισε πως δεν πρέπει να υπάρξουν πισωγυρίσματα από την πράσινη ατζέντα, τονίζοντας πως δεν πρέπει «να ξεχάσουμε τους αγρότες που χτύπησε η κρίση».

Η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Τέρι Ράιντκε, έκανε λόγο για μια σημαντική στιγμή καθώς βλέπουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επί του εδάφους. «Οι παρακάμψεις, ακόμα και η η παύση» της προςπάθειας θα ήταν «εντελώς λάθος» τόνισε, υπενθυμίζοντας πως δεν χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ του περιβάλλοντος και της οικονομίας. Τόνισε ωστόσο πως και οι αγρότες αξίζουν περισσότερα από την επιβολή κανόνων και κάλεσε για μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ενώ αναφέρθηκε και σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και άμυνας.

Όπως τόνισε, η κ. Φον ντερ Λάιεν δεν είναι πράσινη υποψήφια και το πρόγραμμα της δεν είναι πράσινο, όμως «έχουμε κάνει συμβιβασμούς», υπογραμμίζοντας πως το σημαντικό είναι η συνεργασία των δημοκρατικών δυνάμεων και ο αποκλεισμός της άκρας δεξιάς.

Η Μανόν Ομπρί της ομάδας της Αριστεράς επέκρινε την κ. Φον ντερ Λάιεν για τις αναφορές της στη δημιουργία ευημερίας τη στιγμή που νοικοκυριά αντιμετωπίζουν δυσκολίες ακόμα και για να πάνε διακοπές. Παρέθεσε μια σειρά από θέματα τα οποία δεν αντιμετώπισε, όπως η άνοδος των τιμών λόγω των πράξεων πολυεθνικών, ή η στήριξη προς τους αγρότες, ή η θέσπιση της διαφάνειας στο λόμπινγκ, αναφερόμενη ακόμα στην απόφαση του ΓΔΕΕ και τονίζοντας πως η Πρόεδρος της Κομισιόν δεν θα έπρεπε να βρίσκεται ως υποψήφια ενώπιον του Κοινοβουλίου αλλά ενώπιον δικαστηρίου.

Η κ. Ομπρί κατηγόρησε την κ. Φον ντερ Λάιεν για το ότι δεν αντιτάχθηκε στις ενέργειες του Βενιαμίν Νετανιάχου εν μέσω μιας γενοκτονίας, όπως είπε, και σε σχέση με τη μετανάστευση είπε πως αντί για την Ευρώπη της αλληλεγγύης έχει χτίσει μια Ευρώπη συρματοπλεγμάτων. Τόνισε πως αν η κ. Φον ντερ Λάιεν επανεκλεγεί θα είναι χάρη στις παρασκηνιακές συμφωνίες, και πρόσθεσε πως η Αριστερά δεν θα συμμετάσχει σε αυτό το «θέατρο».

Από την πλευρά τέλος της Ευρώπης των Κυρίαρχων Εθνών, η Εύα Ζαγιατσκόφσκα - Χέρνικ κατηγόρησε την κ. Φον ντερ Λάιεν πως επί της θητείας της ο ευρωπαϊκός αγροτικός τομέας γίνεται μουσειακό είδος, ενώ σε σχέση με τη μετανάστευση συνέδεσε τα εγκλήματα κατά γυναικών με τη συμφωνία για τη μετανάστευση και το άσυλο. Πρόσθεσε πως χρειαζόμαστε μια «Ευρώπη ελεύθερων και κυρίαρχων εθνών, όχι άρρωστων ιδεολογιών».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ηλεκτροδότηση: Πως προκύπτουν οι βλάβες; – Πόσο χρόνο χρειάζεται η αποκατάσταση και πόσο σημαντικό είναι να ενημερώνεται άμεσα η ΑΗΚ

Φωτιά στον Ξυλιάτο: Αστυνομικός ο ένας συλληφθείς - Τέθηκε σε διαθεσιμότητα

Τον παρακολουθούσε για μέρες σε δρόμο της Λεμεσού – Του έδωσε γροθιά και πρόταξε μαχαίρι εναντίον του

Μοιρασμένοι οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές για τη στήριξη σε φον ντερ Λάιεν - Ποιος προβληματίζεται ακόμη

Θλίψη στον ιατρικό κόσμο: «Έφυγε» ο Πανίκος Γιάννικος - Πότε θα γίνει η κηδεία και η παράκληση της οικογένειας



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε για λύση δύο κρατών»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε για λύση δύο κρατών»

«Σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε για λύση δύο κρατών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top