ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Economist: Η διαίρεση της Κύπρου φαντάζει να είναι επ’ αόριστον

Economist: Η διαίρεση της Κύπρου φαντάζει να είναι επ’ αόριστον

Άρθρο για την κατάσταση στην Κύπρο με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή φιλοξενεί ο Economist, με τίτλο «Η διαίρεση της Κύπρου φαντάζει να είναι επ’ αόριστον».

Το βρετανικό περιοδικό σχολιάζει στον υπότιτλο πως «οι Έλληνες και οι Τούρκοι του νησιού μοιάζουν ευχαριστημένοι, για την ώρα, να μένουν μακριά ο ένας από τον άλλο».

Όπως αναφέρεται, 50 χρόνια μετά η επίλυση της διαίρεσης αυτής «παραμένει μακριά, εκτός βέβαια αν θεωρεί κανείς το στάτους κβο κάποιου είδους λύση».

Συνοψίζεται η ιστορία του νησιού μετά την ανεξαρτησία από τους Βρετανούς: διενέξεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ξέσπασμα βίας στη Λευκωσία το 1963, αποστολή ειρηνευτών του ΟΗΕ, πραξικόπημα, εισβολή της Τουρκίας και ίδρυση της αναγνωρισμένης μόνο από την Τουρκία «τδβκ».

Γίνεται επίσης αναφορά στις αποτυχημένες προσπάθειες επανένωσης σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία το 2004 και το 2017, με τη σημείωση πως πλέον το νησί «βιώνει τη μεγαλύτερη ποτέ σε διάρκεια περίοδο χωρίς σοβαρές διαπραγματεύσεις».

Το συμπέρασμα του Economist είναι πως «η πολιτική και οικονομική δυναμική υποδεικνύει πως η υφιστάμενη διαίρεση θα μπορούσε να συνεχιστεί επ’ αόριστον».

Επικαλούμενο δηλώσεις και παλαιότερες εκθέσεις ακαδημαϊκών, το περιοδικό κάνει λόγο για μία «βολική διαμάχη», που συγκρινόμενη με τη διένεξη Παλαιστινίων-Ισραηλινών ή μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων είναι «σχεδόν κυριολεκτικά ένας περίπατος στο πάρκο», με τη δυνατότητα εύκολης μετακίνησης από τη μία στην άλλη πλευρά.

Αναφέρεται ότι σχεδόν έχει εκλείψει η εξτρεμιστική βία, πως οι νεότερες γενιές είναι «ψυχολογικά απομακρυσμένες» από τον πόλεμο και τη στέρηση περιουσιών της δεκαετίας του 1970 και ότι η ελευθερία μετακίνησης και η πρόσβαση στην Ευρώπη έχουν ελαττώσει την πίεση στις δύο πλευρές για επανένωση.

Σχολιάζεται δε πως για πολλούς Ελληνοκύπριους η επανένωση "συνεπάγεται μόνο μειονέκτημα - θα έπρεπε να μοιραστούν την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους και εμμέσως με την ίδια την Τουρκία», κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική αναστάτωση, λόγω της μεγάλης διαφοράς τα εισοδήματα μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Διατυπώνεται επίσης η αμφιβολία αν οι Τουρκοκύπριοι θα ψήφιζαν ξανά υπέρ της επανένωσης με βάση την τρέχουσα πολιτική δυναμική και το γεγονός πως πιθανώς πλέον η πλειοψηφία του πληθυσμού στα κατεχόμενα να αποτελείται από εποίκους.

Όπως αναφέρεται, «η Τουρκία υπό τον Πρόεδρό της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αυξήσει την επιρροή της στις τουρκοκυπριακές υποθέσεις, τόσο στην πολιτική όσο και ως προσφορά οικονομικής σανίδας σωτηρίας».

Σημειώνεται επίσης ότι εν τέλει δεν ευοδώθηκαν οι ελπίδες προώθησης μιας λύσης λόγω των υδρογονανθράκων, ενώ εκτιμάται πως η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων ενδιαφέρεται περισσότερο για μια λύση δύο κρατών παρά για κάποια μορφή ομοσπονδίας.

Τουρκοκύπριος πολιτικός επιστήμονας κλείνει το άρθρο με τη δήλωση ότι «το στάτους κβο έχει γίνει πολύ βιώσιμο στην Κύπρο» και ότι «όσο περισσότερο συνεχίζεται η διαίρεση, τόσο πιο συμπαγής γίνεται».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ενοχλούσε γυναίκες σε πισίνα ξενοδοχείου – 45χρονη του έκανε παρατήρηση και αυτός την γρονθοκόπησε

• Σε έχει «πιάσει» κάμερα; Τι συμβαίνει αν εκκρεμεί εξώδικο και επιχειρήσεις να ταξιδέψεις από αεροδρόμιο ή λιμάνι;

• Θάνατος 6χρονου κοριτσιού: Δεν υπάρχει υπόνοια για εγκληματική ενέργεια - Ρίχνει «φως» η νεκροτομή

• Δίνει απαντήσεις η νεκροτομή του 36χρονου μοτοσικλετιστή στην Αγία Νάπα - Έρευνάται αν έφερε κράνος

• Στην Κύπρο ο τυχερός του Τζόκερ στο πεντάρι - Πού παίχτηκε το δελτίο και πόσα κέρδισε

• Χριστιάνα Αριστοτέλους: Τα βραδινά καλοκαιρινά στιγμιότυπα της - Δείτε φωτογραφίες



Ξεκαθαρίζει ο ΠτΔ για τους καταδρομείς του Πραξικοπήματος - «Για τόσα χρόνια ήμασταν υποκριτές… είχαν την ελάχιστη ευθύνη»

Ξεκαθαρίζει ο ΠτΔ για τους καταδρομείς του Πραξικοπήματος - «Για τόσα χρόνια ήμασταν υποκριτές… είχαν την ελάχιστη ευθύνη»

Διευκρινίσεις έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης αναφορικά με τη δήλωσή του για τους καταδρομείς, κατά την επέτειο του πραξικοπήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top