ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στα 3 εκατ. ευρώ η αξία των Ε/κ περιουσιών που πώλησε η 49χρονη σφετερίστρια - Αντιμέτωπη με 56 κατηγορίες

Στα 3 εκατ. ευρώ η αξία των Ε/κ περιουσιών που πώλησε η 49χρονη σφετερίστρια - Αντιμέτωπη με 56 κατηγορίες

Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας παραπέμπεται στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, η 49χρονη Γερμανίδα που κατηγορείται για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Το απόγευμα της Παρασκευής, η Επαρχιακή Δικαστής, Νικόλ Γρηγορίου, ενέκρινε το αίτημα της Κατηγορούσας αρχής που ζήτησε την κράτηση της κατηγορουμένης λόγω κινδύνου φυγοδικίας και διέταξε την κράτησή της μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 2024 ένεκα του κινδύνου μη προσέλευσής της στη δίκη της.

Η υπεράσπιση είχε προηγουμένως αναφέρει ενώπιον του δικαστηρίου ότι θα μπορούσε να καταβληθεί εγγύηση ύψους 100 χιλιάδων ευρώ σε μετρητά προκειμένου η κατηγορουμένη να μεταβεί στη Γερμανία και να υπογράφει τρεις φορές τη βδομάδα σε τοπικό αστυνομικό σταθμό της περιοχής της, για να εξασφαλιστεί η παρουσία της στην Κύπρο στις 17 Σεπτεμβρίου 2024.

Όπως ανέφερε η δικαστής στην απόφασή της, η 49χρονη είναι αντιμέτωπη με συνολικά 56 κατηγορίες που αφορούν δόλιες συναλλαγές σε ακίνητη περιουσία που ανήκει σε άλλον και παράνομη κατοχή και χρήση γης σε σχέση με ακίνητη περιουσία στην κατεχόμενη Κύπρο, που ανήκει σε αριθμό Ελληνοκυπρίων. Στις κατηγορίες προστίθεται και η κατηγορία νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η κ. Γρηγορίου υπέδειξε ότι το αίτημα της κατηγορούσας αρχής εδράζεται αποκλειστικά στον κίνδυνο μη προσέλευσης της κατηγορουμένης στη δίκη της.

Στην έναρξη της διαδικασίας κατατέθηκε εκτενές μαρτυρικό υλικό στο δικαστήριο, με την κατηγορούσα αρχή, η οποία εκπροσωπήθηκε από την Αντιγόνη Μιχαήλ, να σημειώνει ότι «πρόκειται για σοβαρά αδικήματα», υποδεικνύοντας ότι η σοβαρότερη κατηγορία αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τιμωρείται με 14 χρόνια φυλάκισης.

Αναλύοντας το ιστορικό της υπόθεσης η κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι στις 2 Ιουλίου 2024 λήφθηκε πληροφορία στο ΤΑΕ από Αστυνομικό ότι την 27 Ιουνίου 2024 κατά την επιστροφή του στην Κύπρο από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης στο αεροδρόμιο Λάρνακας, συνταξίδευε με πρόσωπο το οποίο του ανέφερε ότι η κατηγορουμένη του είχε πει ότι είναι κτηματομεσίτρια και εμπορεύεται ακίνητη περιουσία στις κατεχόμενες περιοχές. Σε ερώτηση του προσώπου προς την κατηγορουμένη για το εάν γνωρίζει ότι αυτό είναι παράνομο, αυτή δεν απάντησε. Το εν λόγω πρόσωπο υπέδειξε στον Αστυνομικό την κατηγορουμένη, ενώ μετά και από έλεγχο στο μηχανογραφημένο σύστημα της Αστυνομίας φάνηκε ότι πρόκειται για Γερμανίδα υπήκοο.

Η κ. Μιχαήλ σημείωσε ότι από έρευνα που έγινε η κατηγορούμενη είναι ιδρυτής και διευθύντρια γερμανικής εταιρείας, η οποία διαφημίζει και προωθεί προς πώληση οικίες που βρίσκονται στα συγκροτήματα «Olive trees village» και «Aelita Garden Resort» στον κατεχόμενο Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας.

Συμπλήρωσε ότι τα εν λόγω συγκροτήματα ανεγείρονται από τον όμιλο Kayim Group, σε γη που ανήκει σε Ελληνοκύπριους. Ανέφερε ότι από εξετάσεις της Αστυνομίας η γερμανική εταιρεία της κατηγορούμενης διαφημίζει τα πιο πάνω συγκροτήματα, ενώ από εξετάσεις που έγιναν στις 5 Ιουλίου στο κτηματολόγιο φάνηκε ότι οι περιουσίες που διαφημίζονταν στην ιστοσελίδα ανήκουν σε Ελληνοκύπριους. Η κ. Μιχαήλ δήλωσε ότι η κατηγορουμένη διαφήμιζε στην ιστοσελίδα της 6 διαμερίσματα.

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της σύλληψής της κατηγορουμένης στις 7 Ιουλίου βρέθηκαν στην κατοχή της 5 τιμολόγια που εξέδωσε η εταιρεία της προς την Kayim Group για το συνολικό ποσό των 32.000 ευρώ ως προμήθεια για την πώληση 5 διαμερισμάτων στο συγκρότημα «Olive trees village» στον Άγιο Αμβρόσιο.

Ανέφερε ότι στην κατοχή της κατηγορουμένης βρέθηκε επίσης έγγραφο στο οποίο αναφέρεται ότι η ίδια εισέπραξε το ποσό των 169.000 ευρώ ως προμήθεια για την πώληση 5 ακινήτων σε πρόσωπα γερμανικής καταγωγής, με το έγγραφο να αναφέρεται στα ονοματεπώνυμα των αγοραστών, στην τιμή πώλησης των ακινήτων, στο ονοματεπώνυμο της μεσάζουσας, αλλά και στον τρόπο που έλαβε την προμήθεια από την Kayim Group.

Η κ. Μιχαήλ ανέφερε επίσης ότι λήφθηκαν καταθέσεις από Ελληνοκύπριους ιδιότητες, οι οποίοι δήλωσαν ότι ουδέποτε έδωσαν άδεια ή συγκατάθεση για διαφήμιση ή πώληση των περιουσιών τους, ενώ σημείωσαν ότι δεν αποτάθηκαν στην Επιτροπή Αποζημιώσεων. Οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες, συνέχισε, η κ. Μιχαήλ έχουν παράπονο από όλους τους εμπλεκόμενους που οικειοποιούνται την περιουσία τους, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε από την κ. Μιχαήλ, ενώπιον του δικαστηρίου εξασφαλίστηκε μαρτυρία από δύο πρόσωπα για ανάπτυξη εντός των τεμαχίων τους, ενώ παρέδωσαν και σχετικό φωτογραφικό υλικό. Εντός των τεμαχίων τους, όπως ειπώθηκε, υπήρχε διαφημιστική πινακίδα με το όνομα «Olive trees village» και κατασκευαστική εταιρεία την Kayim Group.

Η κατηγορούσα αρχή ανέφερε ότι από διαδικτυακές εξετάσεις που έγιναν εντοπίστηκε η ιστοσελίδα της Kayim Group, η οποία παρέχει υπηρεσίες ανάπτυξης γης στην κατεχόμενη Κύπρο.

Η κατηγορούμενη παραδέχτηκε ότι στις 27 Ιουνίου ενώ ερχόταν στην Κύπρο από τη Γερμανία γνωρίστηκε στο αεροπλάνο με πρόσωπο και του είπε ότι ασχολείται με διαφημίσεις ακινήτων στη Βόρεια Κύπρο. Ανέφερε ακόμη ότι μέσω κάποιων φίλων της μετέβη στα κατεχόμενα το 2023 και αγόρασε ακίνητο στο «Olive trees village» και εκεί γνώρισε τον Ali Kayim, ιδιοκτήτη της εταιρείας.

Η κατηγορούμενη είπε ότι ανέπτυξε φιλία και συνεργάστηκε με τον Kayim, λαμβάνοντας αμοιβή για προώθηση και διαφήμιση των ανεγειρόμενων ακινήτων και όχι για προμήθεια στην τιμή πώλησης των ακινήτων. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι τον Φεβρουάριο του 2024 προέβη σε γραπτή συμφωνία με τον Kayim για να ανεβάσει στην ιστοσελίδα της 6 ακίνητα από το «Olive trees village» για διαφήμιση και να λάβει το ποσό των 169.000 ευρώ. Η κατηγορούμενη αρνήθηκε ότι τα χρήματα ήταν για προμήθεια.

Η κατηγορούμενη, όπως είπε η κατηγορούσα αρχή, δεν ενημερώθηκε και δεν γνώριζε ότι τα ακίνητα είναι κτισμένα σε περιουσία που ανήκει σε Ελληνοκύπριους, ενώ αν το γνώριζε – όπως είπε – ούτε και η ίδια θα επένδυε τα δικά της χρήματα για αγορά ακινήτου.

Η κ. Μιχαήλ υποστήριξε ότι οι δεσμοί της κατηγορουμένης με την Κύπρο περιορίζονται μόνο σε ιδιοκτησία ακινήτου στις μη ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, γεγονός, που όπως είπε, αυξάνει τον κίνδυνο φυγοδικίας. Παρέπεμψε ακόμη στη δήλωση της κατηγορουμένης ότι όσες φορές ερχόταν στην Κύπρο πάντοτε διέμενε στη «Βόρεια Κύπρο».

Η κ. Μιχαήλ είπε ακόμη ότι με βάση την αξιολόγηση του κτηματολογίου της Κερύνειας η σημερινή αξία στο «Olive trees village» ανέρχεται σχεδόν στα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατηγορούσα αρχή σημείωσε ότι υπάρχει πιθανότητα καταδίκης για την κατηγορουμένη που κατάγεται από Γερμανία, ενώ δεν έχει δεσμούς με την Κυπριακή Δημοκρατία και πρόσθεσε ότι καμία χρηματική εγγύηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει την παρουσία της στην Κύπρο ούτε και η εισήγηση ότι θα εμφανίζεται σε αστυνομικό σταθμό στη Γερμανία. Συμπλήρωσε ότι δεδομένου ότι υπάρχει ένα ακίνητο ιδιοκτησίας της στα κατεχόμενα υπάρχει ορατός κίνδυνος να μεταβεί εκεί όπου φαίνεται ότι υπάρχουν δεσμοί και ελλοχεύει ο κίνδυνος της φυγοδικίας.

Από πλευράς της υπεράσπισης της κατηγορουμένης, ο δικηγόρος της, έφερε ένσταση στην αιτούμενη κράτηση της πελάτισσάς του, σημειώνοντας ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η κατηγορουμένη, με εξαίρεση την 27η κατηγορία, τιμωρούνται με μέγιστη ποινή φυλάκισης τα 7 χρόνια, γεγονός που θα συμπαρασύρει σε περίπτωση καταδίκης και την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων.

Πρόσθεσε ότι η κατηγορούμενη ενήργησε καλόπιστα και καλοπροαίρετα χωρίς να γνωρίζει ότι τα ακίνητα επί των οποίων ανεγείρονται τα συγκροτήματα ανήκουν σε Ελληνοκύπριους πρόσφυγες. Όπως είπε, αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι είχε στην κατοχή της τα τιμολόγια και τα υπόλοιπα έγγραφα που της είχαν ζητηθεί από τους λογιστές της στη Γερμανία για φορολογικούς σκοπούς. Κατέθεσε, επίσης, επιστολή στην αγγλική γλώσσα στην οποία οι λογιστές της εταιρείας της κατηγορουμένης επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για εταιρεία που χαίρει εκτίμησης και σεβασμού στο χώρο των κτηματομεσιτικών.

Δήλωσε ότι η αμοιβή της κατηγορουμένης αφορούσε αποκλειστικά την προώθηση και διαφήμιση των υπό ανέγερση ακινήτων, λέγοντας ότι λόγω της συνεργασίας της με τις αστυνομικές αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας καθίσταται επικίνδυνη η μετάβαση της στις κατεχόμενες περιοχές και επομένως, «θα ήταν οξύμωρο» να γίνεται επίκληση του κινδύνου φυγοδικίας από την κατηγορούσα αρχή.

Ανέφερε ακόμη ότι γερμανικά περιοδικά για τους μεσίτες διαφημίζουν ως καλύτερο προορισμό για επένδυση σε ακίνητα τη «βόρεια Κύπρο», λέγοντας ότι η κατηγορούμενη έλαβε γνώση από αυτά και αποφάσισε να επενδύσει. Είπε ακόμη ότι και η ίδια ξεγελάστηκε και αγόρασε ακίνητο και ενώ θα έπρεπε να είναι παραπονούμενη βρέθηκε κατηγορούμενη.

Υποστήριξε ακόμη ότι η κατηγορούμενη ερχόταν πάντα από το αεροδρόμιο της Λάρνακας και ότι η κατηγορούμενη συνομίλησε με πρόσωπο, το οποίο δεν βρίσκεται στον κατάλογο των μαρτύρων επί του κατηγορητηρίου.

Η υπεράσπιση της κατηγορουμένης ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου ότι θα μπορούσε να καταβληθεί εγγύηση ύψους 100 χιλιάδων ευρώ σε μετρητά προκειμένου η κατηγορουμένη να μεταβεί στη Γερμανία και να υπογράφει τρεις φορές τη βδομάδα σε τοπικό αστυνομικό σταθμό της περιοχής της, για να εξασφαλιστεί η παρουσία της στην Κύπρο τις 17 Σεπτεμβρίου 2024.

Στην απόφαση της για κράτηση της κατηγορουμένης μέχρι και τις 17 Σεπτεμβρίου 2024, η δικαστής είπε, μεταξύ άλλων, ότι η σοβαρότητα του αδικήματος σε συνάρτηση με την πιθανότητα καταδίκης και επιβολής αυστηρής ποινής αποτελούν βασικούς δείκτες που αφορούν την εκτίμηση της πιθανότητας προσέλευσης του κατηγορουμένου στη δίκη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, συνέχισε, η κατηγορούμενη αντιμετωπίζει μεγάλο αριθμό κατηγοριών αναφορικά με επίσης μεγάλο αριθμό τεμαχίων γης που όπως αναφέρθηκε έχουν συνολική εκτιμημένη αξία γύρω στα 3 εκατομμύρια ευρώ. Επομένως, όπως είπε, η σοβαρότητα των αδικημάτων και κατά συνέπεια η επαπειλούμενη ποινή επιτείνεται από τον αριθμό των περιστατικών και τη συνολική αξία των περιουσιών.

Η δικαστής είπε ακόμη ότι οι δεσμοί της κατηγορουμένης με τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές είναι ανύπαρκτοι, αφού όπως αναφέρθηκε είναι ιδιοκτήτρια περιουσίας στα κατεχόμενα. Συμπλήρωσε ότι σύμφωνα και με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου οι δεσμοί με τις κατεχόμενες περιοχές όπου οι αρχές της Δημοκρατίας δεν μπορούν να ασκήσουν τις εξουσίες τους, δεν εξαλείφουν τον κίνδυνο φυγοδικίας.

Η κ. Γρηγορίου έκρινε στην απόφασή της ότι ο κίνδυνος της φυγοδικίας είναι ορατός, λέγοντας ότι «το ενδεχόμενο να μην παρουσιαστεί (η κατηγορουμένη) πιθανολογείται σε τέτοιο βαθμό, που κατά τη γνώμη μου δικαιολογεί το αίτημα της κατηγορούσας αρχής για κράτηση, καθότι δεν διαπιστώνεται οποιοσδήποτε άλλος τρόπος να διασφαλιστεί η παρουσία της».

Η δικαστής διέταξε την κράτησή της κατηγορουμένης μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 2024 οπότε η κατηγορούμενη θα βρεθεί ενώπιον του κακουργιοδικείου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συναγερμός για φωτιά στην επαρχία Λεμεσού: Στη μάχη εναέρια μέσα - Δείτε φωτογραφία

• Έκρηξη σε οικία στη Λευκωσία: Στόχος ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας

• Τρόμος στον αέρα: Ράγισε γυαλί σε πτήση από Ισραήλ προς Λάρνακα - Φωτογραφία

• Σχολικές τσάντες για όλες τις τσέπες: Πότε αναμένονται προσφορές – Όσα πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

• Μονοπάτια της Φύσης: Η ομορφιά της Κύπρου έχει χρώμα πράσινο – Μια αξέχαστη εμπειρία πεζοπορίας - Όλες οι πληροφορίες



Κυβέρνηση: Αυτόν προτείνει για την θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου

Κυβέρνηση: Αυτόν προτείνει για την θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προτείνει για τη θέση του Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Καθηγητή Κώστα Καδή.  Η εμπειρία του Δρος Καδή από τα κατά καιρούς θεσμικά αξιώματα που υπηρέτησε την Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και η ακαδημαϊκή του πορεία και κατάρτιση αποτελούν βασικά στοιχεία της επιλογής του για τη σημαντική θέση του Επιτρόπου, σύμφωνα με δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top