ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο άλλαξαν οι τιμές αγοράς και ενοικίασης διαμερισμάτων-οικιών σε ένα τρίμηνο - Αναλυτικά στοιχεία

Πόσο άλλαξαν οι τιμές αγοράς και ενοικίασης διαμερισμάτων-οικιών σε ένα τρίμηνο - Αναλυτικά στοιχεία

Οι τιμές αγοράς και ενοικίασης διαμερισμάτων και οικιών παρέμειναν σταθερές, σε τριμηνιαία βάση, το 2ο τρίμηνο του 2024, αλλά σε ετήσια βάση κατέγραψαν σημαντικές αυξήσεις της τάξης του 3,5% και 5%, αντίστοιχα, σύμφωνα με την εταιρεία Ask Wire, η οποία παρακολουθεί συναλλαγές, ζητούμενες τιμές και την κατασκευαστική δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων.

Σε νέα έκδοση του Ask Wire Index για το 2ο τρίμηνο του 2024 με τίτλο "Σταθερές οι τιμές αγοράς και ενοικίασης ακινήτων, ενώ έπονται μειώσεις», η Ask Wire αναφέρει ότι παγκύπρια, σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν, το 2ο τρίμηνο του 2024, κατά 3,5% για τα διαμερίσματα, 1% για τα γραφεία και 0,6% για τα παραθεριστικά διαμερίσματα.

Αντίθετα, παρέμειναν σταθερές για τις οικίες και τις αποθήκες, ενώ κατέγραψαν μείωση 0,6% για τα εμπορικά ακίνητα και 0,2% για τις εξοχικές κατοικίες.

Συνολικά, σε τριμηνιαία βάση, οι τιμές παρέμειναν σταθερές, εκτός από μια μικρή μείωση 0,1% για τις οικίες. Οι τιμές, παρέμειναν σταθερές σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

Όσον αφορά τις τιμές των ενοικίων, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την Ask Wire, σημειώθηκε αύξηση 5% για τα διαμερίσματα, 0,1% για τις οικίες, 0,8% για τα εμπορικά ακίνητα, 3,2% για τα γραφεία, 2,5% για τα παραθεριστικά διαμερίσματα και 0,3% για τις παραθεριστικές κατοικίες. Μείωση 1,3% σημειώθηκε στα ενοίκια των αποθηκών.

Σε τριμηνιαία βάση, οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά 1,5% για τα διαμερίσματα και μειώθηκαν ελαφρώς κατά 0,2% για τις αποθήκες, ενώ παρέμειναν σταθερές για τα υπόλοιπα είδη ακινήτων.

Σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2024 και πέραν αυτού, ο Παύλος Λοΐζου, Διευθύνων Σύμβουλος της Ask Wire, αναμένει μείωση στις τιμές των ακινήτων για επενδύσεις ευκαιριακού χαρακτήρα, στα ακίνητα ψηλής αξίας/τιμής, καθώς και στα ενοίκια οικιστικών ακινήτων.

«Η συγκυρία των υψηλών επιτοκίων, του αυξημένου κόστους κατασκευής και της περιφερειακής αναταραχής αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τη σταθερότητα της αγοράς και να διαμορφώσει τις μακροπρόθεσμες αποφάσεις για επενδύσεις», αναφέρει -σύμφωνα με την ανακοίνωση - και προσθέτει ότι «παράλληλα υπάρχει σταδιακή αύξηση στην προσφορά νέων ακινήτων καθώς κάποια έργα ολοκληρώθηκαν και άλλα βρίσκονται υπό κατασκευή».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:



ΠτΔ για Κυπριακό: «Σύντομα εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών»

ΠτΔ για Κυπριακό: «Σύντομα εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών»

Σύντομα θα υπάρχουν κάποιες εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, επικαλούμενος πληροφόρηση που έλαβε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top