ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο Μακεδονίτισσας

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο Μακεδονίτισσας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης τέλεσε σήμερα το πρωί τα αποκαλυπτήρια των προτομών των ηρώων Χρήστου Φώτη Τάσου Μάρκου και Ανδρέα Αρέστη, στον χώρο του Τύμβου Μακεδονίτισσας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στις 7.30 το πρωί στον χώρο, όπου στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Ακολούθησε η αποκάλυψη των προτομών των ηρώων, στην παρουσία των πολιτειακών, θρησκευτικών και στρατιωτικών Αρχών.

Στη συνέχεια αναγνώστηκε το βιογραφικό των ηρώων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στους τάφους των ηρώων αξιωματικών και οπλιτών πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, και κατάθεση στεφάνων, στην παρουσία των πολιτειακών Αρχών, εκπροσώπων των ελλαδικών πολιτειακών Αρχών και άλλων επισήμων, καθώς και συγγενών πεσόντων και αγνοουμένων.

Σημειώνεται ότι οι τρεις ήρωες, οι προτομές των οποίων αποκαλύφθηκαν σήμερα, (τα βιογραφικά τους ακολουθούν), προήχθησαν επ’ ανδραγαθία στο βαθμό του Αντιστράτηγου, κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου στις 27 Μαΐου 2022.

Αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) Χρήστος Φώτη

Ο Αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) Χρήστος Φώτη γεννήθηκε στο χωριό Άσσια της επαρχίας Αμμοχώστου το 1931 και αφού φοίτησε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το 1953 εντάχθηκε ως Ανθυπολοχαγός στον Ελληνικό Στρατό όπου υπηρέτησε μέχρι το 1960 φέροντας τον βαθμό του Λοχαγού, στην συνέχεια αποσπάστηκε στον Κυπριακό Στρατό με το βαθμό του Ταγματάρχη και τέθηκε διοικητής του δημιουργηθέντος Τάγματος του Κυπριακού Στρατού. Με την Τουρκική ανταρσία το 1964 ηγήθηκε του Τάγματος Εφεδρείας Αρχηγείου και πολέμησε κατά τις επιχειρήσεις στην Πάφο, Ομορφίτα και Πενταδάκτυλο. Με τη δημιουργία της Εθνικής Φρουράς στη συνέχεια, τοποθετήθηκε ως Διοικητής του 9ου ΤΣ και 361 ΤΠ.

Ο Ιούλιος του 1974 τον βρίσκει Διευθυντή του 4ου Επιτελικού Γραφείου στην 3η Ανωτέρα Στρατιωτική Διοίκηση στην Λευκωσία. Στις 20 Ιουλίου 1974 τίθεται διοικητής του 321 ΤΕ (Τάγμα Επιστρατεύσεως) στην περιοχή της Μόρφου, με το οποίο το βράδυ της 20ης Ιουλίου 1974 επιτίθεται για απελευθέρωση του Θύλακα Καζιβερών. Κινείται προωθημένος μαζί με τα κλιμάκια μάχης για να εμψυχώνει και να συντονίζει τους άνδρες του οι οποίοι ήταν όλοι έφεδροι, όπου και πέφτει ηρωικά δεχόμενος σφαίρα στο κεφάλι την ώρα που οι Τούρκοι παραδίδονταν.

Ταγματάρχης (ΠΖ) Τάσος Μάρκου

Γεννήθηκε στο Παραλίμνι στις 18 Σεπτεμβρίου 1936. Μετά την αποφοίτηση του από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου μετέβηκε στην Αθήνα για να παρακαθίσει σε εξετάσεις για εισαγωγή στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, όμως, λόγω καθυστέρησης στην άφιξη του δεν πρόλαβε να συμμετάσχει στις προεισαγωγικές εξετάσεις.

Το 1955 εντάχθηκε στην Ε.Ο.Κ.Α. και λόγω της δράσης του καταζητείτο από τις αγγλικές Αρχές. Για αυτό αναγκάσθηκε να φύγει κρυφά από την Κύπρο και να μεταβεί στην Αθήνα.

Το 1957 πέτυχε να εισαχθεί στη Σχολή Ευελπίδων όμως, η εξέλιξη του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τις σπουδές του και να επιστρέψει στην Κύπρο για να επανενταχθεί στην Οργάνωση.

Το 1959 επανεντάχθηκε στη Σχολή Ευελπίδων και ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Το 1961 επέστρεψε στην Κύπρο και εντάχθηκε στο νεοσύστατο Κυπριακό Στρατό με το βαθμό του Λοχαγού.

Κατά τη διάρκεια των διακοινοτικών ταραχών του 1963-1964 συνέβαλε αποφασιστικά με τη δράση του στην οργάνωση της άμυνας της Λευκωσίας.

Το 1971 προάχθηκε στο βαθμό του Ταγματάρχη. Με την έναρξη της τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974 ανέλαβε την οργάνωση της αμυντικής περιοχής του χωριού Χαμίτ Μάνδρες και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ανέλαβε τη διοίκηση τμήματος, που ολοκλήρωσε με επιτυχία επιθετική ενέργεια για την εξουδετέρωση του θύλακα Μπέκκιουγιου.

Στις 23 Ιουλίου μετά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός ανέλαβε τη διοίκηση του 305 Τάγματος Επιστρατεύσεως με αποστολή την οργάνωση της αμυντικής γραμμής Μια Μηλιά – Κυθραίας.

Με την έναρξη της Β΄ Φάσης της εισβολής στις 14 Αυγούστου το 305 Τ.Ε. δέχθηκε ισχυρή πίεση με ανελέητο βομβαρδισμό από την τουρκική αεροπορία. Ο ίδιος αρνήθηκε να εγκαταλείψει την περιοχή και μαζί με δύο άνδρες της Μονάδας κινήθηκε βόρεια από την Κυθραία. Αργότερα διέταξε τους δύο άνδρες που τον συνόδευαν να επιστρέψουν στη Μονάδα τους. Παρά τις προτροπές των συναδέλφων του ο Τάσος Μάρκου παρέμεινε στη περιοχή. Η τελευταία επικοινωνία μαζί του διενεργήθηκε διαμέσου ασύρματου το απόγευμα της 15ης Ιουλίου. Έκτοτε παραμένει αγνοούμενος.

Λοχαγός (ΜΧ) Ανδρέας Αρέστη

Ο Λοχαγός (ΜΧ) Ανδρέας Αρέστη γεννήθηκε στο χωριό Κελοκέδαρα της επαρχίας Πάφου το 1939. Λαμβάνει ενεργά μέρος στον αγώνα της ΕΟΚΑ αι στα 17 του συλλαμβάνεται από τους Άγγλους ενώ μεταφέρει αυτοσχέδιες βόμβες και φυλακίζεται στις Κεντρικές Φυλακές για δύο χρόνια. Το 1961 κατατάσσεται στο Κυπριακό Στρατό με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Κατά την Τουρκική Ανταρσία λαμβάνει μέρος στις επιχειρήσεις Λευκωσίας και Τηλλυρίας.

Τον Ιούλιο του 1974 έφερε τον βαθμό του Λοχαγού (ΜΧ) και ήταν υποδιοικητής του 70 Τάγματος Μηχανικού. Στις 19 Ιουλίου στάλθηκε με φάκελο «γ» στο 261 ΤΟ στην περιοχή Λιμνίτης αντί να επιχειρεί με το 70 ΤΜΧ στην περιοχή Κερύνειας. Ο Λοχαγός Αρέστη εκτέλεσε την διαταγή αγόγγυστα και έπεσε πολεμώντας για κατάληψη του χωριού Λιμνίτη στις 22 Ιουλίου 1974

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ανατριχιάζουν οι περιγραφές αιχμαλώτου στο «Τ» - «Τρώγαμε ξύλο από το πρωί μέχρι το βράδυ - 50 χρόνια μετά ακούω τους βομβαρδισμούς στα αυτιά μου»

• Συγκλονιστική αποκάλυψη για το 1974 - Όσα αναφέρει στο «Τ» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου - Φωτογραφίες

• Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις Κυπρίων επωνύμων για την τουρκική εισβολή

• Έξι μηνών η νεαρότερη αγνοούμενη της κυπριακής τραγωδίας - 776 άτομα δεν έχουν ταυτοποιηθεί

• Κλάπηκαν τρία γλυπτά του έργου «Τα πουλιά» που κοσμεί το Κάβο Γκρέκο



Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο «Τ»: «Αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης» - «Ενόσω δεν υπάρχει λύση, είμαστε όλοι ηττημένοι»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο «Τ»: «Αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης» - «Ενόσω δεν υπάρχει λύση, είμαστε όλοι ηττημένοι»

Πέρασαν 50 ολόκληρα χρόνια από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Στόχος κάθε Κυβέρνησης έκτοτε ήταν η λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top