ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου: Η συμπλήρωση 50 χρόνων από την Τουρκική εισβολή στα πρωτοσέλιδα

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου: Η συμπλήρωση 50 χρόνων από την Τουρκική εισβολή στα πρωτοσέλιδα

Η συμπλήρωση μισού αιώνα από την τουρκική εισβολή του Ιουλίου του 1974 δεσπόζει στα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου, που καλύπτει πολλές πτυχές της τραγικής αυτής επετείου. Οι εφημερίδες του Σαββάτου προβάλλουν επίσης το πλάνο Β’ της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του τερματικού εισαγωγής φυσικού αερίου στο Βασιλικό, μετά και τον τερματισμό της σύμβασης από τη κινεζική κοινοπραξία CMC και το παγκόσμιο «blackout» που προκλήθηκε λόγω τεχνικής βλάβης σε λογισμικό που σχετίζεται με τη Microsoft.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «50 χρόνια από το μαύρο ξημέρωμα», γράφει ότι σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που έμελλε να σφραγίσει για πάντα το μέλλον του νησιού. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις επικρίσεις που ασκήθηκαν αναφορικά με τη συμφωνία κυβέρνησης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για γενικές αυξήσεις στο δημόσιο. Αλλού γράφει ότι προσπέρασε την Κύπρο το τεχνολογικό blackout που προέκυψε από βλάβη σε λογισμικό που ήταν συνδεδεμένο με την Microsoft.

O «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Plan Β με υπεργολάβους αναγκαίος όμως ο ‘Προμηθέας’» και γράφει ότι στη συνέχιση του έργου με τους υφιστάμενους εργοδοτούμενους και υπεργολάβους προσανατολίζεται η κυβέρνηση με στόχο την αποπεράτωση του τερματικού φυσικού αερίου στο Βασιλικό μετά και το διαζύγιο με την κινεζική κοινοπραξία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη συμπλήρωση μισού αιώνα «κατεχόμενης και μοιρασμένης πατρίδας». Αλλού αναφέρεται στην συνεχιζόμενη διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο αναμένεται τον Σεπτέμβριο να εκδώσει την απόφασή του για την απόλυση ή όχι του Γενικού Ελεγκτή λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Υπό τον τίτλο «Το ημερολόγιο της απόβασης», «Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα ότι το πολεμικό ημερολόγιο ενός Τούρκου στρατηγού και οι εκθέσεις του ΓΕΕΦ, τα στοιχεία από την Εθνική Φρουρά για την εισβολή, συνθέτουν την εικόνα όσων διαδραματίστηκαν στην Κύπρο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον Γολγοθά της προσφυγιάς και τις «απίστευτες δυσκολίες» κατά τις πρώτες μέρες στην προσφυγιά, που έγιναν μήνες και χρόνια. Αλλού κάνει λόγο για «αθόρυβη επίθεση» από κορωνοϊό, με τον αριθμό των νοσηλευομένων ασθενών τις τελευταίες εβδομάδες να είναι γύρω στους 60.

Η «Χαραυγή» σε ολοσέλιδο κύριο θέμα με τίτλο «20 Ιουλίου 1974» αναφέρεται στην συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και στις ανοικτές πληγές που ξυπνούν τις μνήμες της τουρκικής εισβολής. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις επαφές του ΓΓ του ΑΚΕΛ με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλλάκη και σημειώνει ότι το ΑΚΕΛ επιδιώκει τη σχέση με τα ελληνικά κόμματα. Αλλού γράφει ότι ΠΕΟ και ΣΕΚ έστειλαν μήνυμα ρπρος Κυβέρνηση και εργοδότες πως η σταθερότητα περνά μέσα από την κοινωνική ειρήνη.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τεχνική βλάβη προκαλεί χάος σε όλη την υφήλιο» και αναφέρεται στα παγκόσμια προβλήματα που προκλήθηκαν από μια τεχνική βλάβη και σημειώνει ότι στην Κύπρο επηρεάστηκε μόνο η Cyta και τα τηλεφωνικά κέντρα εξυπηρέτησης και τα ψηφιακά της κανάλια. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον υψηλό αριθμό καισαρικών στη Κύπρο και σημειώνει ότι η τιμωρία των ιατρών για αυτό «είναι επικίνδυνη». Αλλού γράφει ότι οι κυπριακές και βρετανικές δυνάμεις χαιρετίζουν την μεταξύ τους συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης των πυρκαγιών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ανατριχιάζουν οι περιγραφές αιχμαλώτου στο «Τ» - «Τρώγαμε ξύλο από το πρωί μέχρι το βράδυ - 50 χρόνια μετά ακούω τους βομβαρδισμούς στα αυτιά μου»

• Συγκλονιστική αποκάλυψη για το 1974 - Όσα αναφέρει στο «Τ» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου - Φωτογραφίες

• Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις Κυπρίων επωνύμων για την τουρκική εισβολή

• Έξι μηνών η νεαρότερη αγνοούμενη της κυπριακής τραγωδίας - 776 άτομα δεν έχουν ταυτοποιηθεί

• Κλάπηκαν τρία γλυπτά του έργου «Τα πουλιά» που κοσμεί το Κάβο Γκρέκο



Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο «Τ»: «Αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης» - «Ενόσω δεν υπάρχει λύση, είμαστε όλοι ηττημένοι»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο «Τ»: «Αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης» - «Ενόσω δεν υπάρχει λύση, είμαστε όλοι ηττημένοι»

Πέρασαν 50 ολόκληρα χρόνια από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Στόχος κάθε Κυβέρνησης έκτοτε ήταν η λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top