ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Κυριακή 21 Ιουλίου

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Κυριακή 21 Ιουλίου

Η χθεσινή μαύρη επέτειος των πενήντα χρόνων της τουρκικής εισβολής δεσπόζει στα κύρια θέματα των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μισό αιώνα από την εισβολή και όμως η λύση είναι εφικτή», γράφει ότι διεθνείς αναλυτές διαπιστώνουν ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι διατεθειμένοι να μοιραστούν την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους. Σημειώνει ότι μια καθαρή τοποθέτηση από πλευράς Λευκωσίας υπέρ της πολιτικής (όχι αριθμητικής) ισότητας (όπως είχε συμφωνηθεί στο Κραν Μοντανά) χωρίς προϋποθέσεις, υπαναχωρήσεις και όρους που θα την αναιρούν στην πράξη, θα ακυρώσει την τουρκική επιχειρηματολογία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις «εμπρηστικές» αναφορές του Τούρκου Προέδρου κατά τους χθεσινούς πανηγυρισμούς, ανήμερα της 50ης επετείου της τουρκικής εισβολής. Αλλού γράφει ότι δημοσίευμα της Declassified υποστηρίζει πως στέλνονται αεροσκάφη μέσω της βάσης ακρωτηρίου στο πλαίσιο μυστικών επιχειρήσεων των Αμερικανών στη Γάζα.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Το μετέωρο βήμα του ΑΚΕΛ» και γράφει ότι το κεντρικό μήνυμα του ΑΚΕΛ είναι ότι τα πήγε πολύ καλά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, έφερε θετικά αποτελέσματα η συνεργασία με δυνάμεις του λεγόμενου κέντρου, δηλαδή ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, και αυτό θέτει τις προϋποθέσεις και κτίζει την προοπτική για τις προεδρικές του 2028. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί αφιέρωμα για τα πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή και μεταξύ άλλων διερωτάται «τι κάναμε λάθος». Αλλού γράφει ότι ετοιμάζεται “Concept Paper” και αναφέρεται στο πώς η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν επιχειρεί να πετύχει τριμερή και πενταμερή συνάντηση τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Κάτω από τον τίτλο «Θα σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης μας», «Ο Φιλελεύθερος» φιλοξενεί παρεμβάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αφορμή τη μαύρη επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, καταθέτοντας τη δέσμευση και την υπόσχεση για μια πορεία επίμονη για να σπάσει το αδιέξοδο και να φτάσουμε στο «εφικτό και ανθεκτικό όραμα για λειτουργική λύση που να επανενώνει πραγματικά τον τόπο και το λαό». Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη του διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Μενέλαου Μενελάου, ο οποίος δηλώνει ότι δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τις συνομιλίες. Αλλού αναφέρεται στους «αριθμούς» που άφησε πίσω της η τουρκική εισβολή που ήταν συντριπτικοί σε βάρος του κράτους και του λαού.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Έφυγε από τα χέρια Χριστοδουλίδη η πρωτοβουλία για το Κυπριακό» γράφει ότι επείγει η επανέναρξη του διαλόγου στο συμφωνημένο πλαίσιο για να αρθεί το αδιέξοδο, ενώ φιλοξενεί απόψεις των τέως αρχηγών του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ Άντρου Κυπριανού και Αβέρωφ Νεφύτου αντίστοιχα. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι «για τους ηλικιωμένους σήμερα στην Κύπρο προσφέρεται το μηδέν». Αλλού παρουσιάζει γκάλοπ για το κατά πόσον γνωρίζει η νέα γενιά για τις μαύρες επετείους και το τι έγινε στις 15 Ιουλίου και 20 Ιουλίου του 1974.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Ήχησαν οι σειρήνες στην 50η επέτειο» και γράφει ότι την αυγή του Σαββάτου, ανήμερα της τουρκικής εισβολής, ήχησαν οι σειρήνες σε όλη την Κύπρο, καθώς οι Ε/κ πενθούσαν και οι Τ/κ πανηγύριζαν τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή. Σε άλλο θέμα προβάλλει τις αναφορές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν κατά τα χθεσινά πανηγύρια στα κατεχόμενα, ότι ο βορράς είναι «μέρος της ψυχής μας». Αλλού αναφέρεται στη μάχη για το κρίσιμης σημασίας αεροδρόμιο Λευκωσίας, το οποίο πενήντα χρόνια μετά παραμένει υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μισός αιώνα Γολγοθά», γράφει στο κύριο της άρθρο για τη διαρροή μισού αιώνα από τότε που η Τουρκία, με το πρόσχημα της διασέλευσης της πολιτειακής τάξης, εισέβαλε στην Κύπρο και σημειώνει ότι εκείνο το καλοκαίρι του 1974 η Κύπρος βίωσε στα χώματά της μια τραγωδία. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος δηλώνει ότι Νίκος Χριστοδουλίδης είναι συνεχιστής των πολιτικών του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Μάκης Κεραυνός με δηλώσεις του στην «Κ» απέρριψε τις φήμες ότι το ΥΠΟΙΚ δεν γνώριζε για τη συμφωνία με τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και ότι κλήθηκε την υστάτη να την υπογράψει με εντολή του Προεδρικού.

Η επίσης εβδομαδιαία «Η Σημερινή», υπό τον τίτλο «Μας καταγγέλλουν για κατοχή, εθνοκάθαρση και απαγωγή κράτους», γράφει στο κύριο της θέμα ο Τούρκος Πρόεδρος ήρθε με τον στόλο του για να γιορτάσει τα 50 χρόνια κατοχής ενώ από την έδρα της ΕΕ κατηγορεί διά του μονίμου αντιπροσώπου τους, τους Ε/κ για απαγωγή κράτους, κατοχή και εθνοκάθαρση σε βάρος των Τ/κ το 1963 έως το 1974. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις διεργασίες για εξεύρεση της χρυσής τομής στο θέμα του «πέναλτι», της αναλογιστικής μείωσης 12% στην πρόωρη αφυπηρέτηση. Αλλού αναφέρεται στα πενήντα χρόνια κατοχής και σημειώνει ότι «απελευθέρωση η μόνη λύση».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Πόλος έλξης η Κύπρος: «Απογειώθηκε» ο τουρισμός τον Ιούνη – Οι χώρες που μας προτίμησαν και οι κυριότεροι λόγοι

• Μονογονιός με λευχαιμία: Μεγάλο μέρος της φαρμακευτικής αγωγής δεν καλύπτεται από το ΓΕΣΥ - Συγκινητική ανταπόκριση από πολίτες

• Πήρε σβάρνα παραλίες και έκλεβε νεαρός: Πώς «κάηκε» και έφτασαν στη σύλληψη του

• Αναλυτικά ο καιρός: Καμίνι η Κύπρος με κίτρινη προειδοποίηση - Μέχρι πού θα φτάσει η θερμοκρασία

• Ευρυδίκη: Συγκλονίζει το νέο της τραγούδι για την επέτειο της εισβολής - Ακούστε το



Έτοιμος για τολμηρές αποφάσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης - Ποια μηνύματα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ερντογάν

Έτοιμος για τολμηρές αποφάσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης - Ποια μηνύματα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ερντογάν

Κρίσιμους και δύσκολους μήνες χαρακτήρισε τους επόμενους μήνες για το κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος παρέστη σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, για καταδίκη της τουρκικής εισβολής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top