ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΣ: «Παραμένουμε αταλάντευτοι στη θέση μας και δεν συμβιβαζόμαστε»

ΥΠΕΣ: «Παραμένουμε αταλάντευτοι στη θέση μας και δεν συμβιβαζόμαστε»

Παραμένουμε αταλάντευτοι στη θέση μας για εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού και δεν συμβιβαζόμαστε με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974.

Είπε ότι οι τραγικές συνέπειες που στιγμάτισαν τη σύγχρονη Ιστορία της πατρίδας μας συνιστούν υπόμνηση προς όλους εμάς για τη δική μας ευθύνη να μην ησυχάσουμε έως ότου απελευθερώσουμε τα κατεχόμενα εδάφη μας και αποκαταστήσουμε τις θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα όλων των Κύπριων πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Προς επίτευξη του στόχου μας, πρόσθεσε, επιλέγουμε να πορευτούμε διά της διπλωματικής οδού, μέσα από την ειρηνική και δημοκρατική διαπραγμάτευση και προτεραιότητά μας είναι η εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης.

Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζεται άοκνα, με επιμονή και αποφασιστικότητα, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα φέρουν την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών και παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, τις προκλήσεις και τις διακηρύξεις της Τουρκίας για λύση δύο κρατών, παραμένουμε αταλάντευτοι στη θέση μας για εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού και δεν συμβιβαζόμαστε με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων.

"Οι αξιώσεις της τουρκικής πλευράς για κυριαρχική ισότητα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη μιας λύσης, η οποία θα διασφαλίζει τη δημιουργία ενός κράτους ανεξάρτητου και πραγματικά κυρίαρχου" πρόσθεσε.

Ο Υπουργός είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, μέσω του Προέδρου Χριστοδουλίδη, έχει κατ’ επανάληψη καταδείξει ετοιμότητα, πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για επάνοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

"Έχουμε πολλάκις αποδείξει ότι πορευόμαστε με πυξίδα το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως αυτό ορίζεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης" κατέληξε.

Εξάλλου, στον επιμνημόσυνο λόγο του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών δρος Ελίκκου Α. Ηλία στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων Ανδρέα Μοδίτη και Κύπρου Πέτσα, ο κ. Ηλία είπε ότι "συναισθανόμενοι πλήρως το χρέος μας ως πολιτεία και με αισθήματα άκρατης ευγνωμοσύνης, συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα, για να τιμήσουμε δύο άξια τέκνα της Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου, τα οποία γαλουχήθηκαν με τα ιδεώδη, τα ιδανικά και τις αξίες του Ελληνισμού, θυσιάζοντας ό,τι πολυτιμότερο, την ίδια τη ζωή τους".

"Τιμημένοι ήρωες Ανδρέα Μοδίτη και Κύπρο Πέτσα, αντλούμε δύναμη από το μεγαλείο της αυτοθυσίας σας, που υπογραμμίζει την αδήριτη ανάγκη για ενότητα και επαγρύπνηση" είπε και πρόσθεσε ότι "διαβεβαιώνουμε ότι ύψιστος στόχος μας δεν είναι άλλος από την επανένωση της Κύπρου. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι σε μια συνολική λύση του Κυπριακού, που θα εδράζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη μιας βιώσιμης και διαρκούς λύσης, στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα με πολιτική ισότητα" είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Πόλος έλξης η Κύπρος: «Απογειώθηκε» ο τουρισμός τον Ιούνη – Οι χώρες που μας προτίμησαν και οι κυριότεροι λόγοι

• Μονογονιός με λευχαιμία: Μεγάλο μέρος της φαρμακευτικής αγωγής δεν καλύπτεται από το ΓΕΣΥ - Συγκινητική ανταπόκριση από πολίτες

• Πήρε σβάρνα παραλίες και έκλεβε νεαρός: Πώς «κάηκε» και έφτασαν στη σύλληψη του

• Πέθανε Κύπριος συγγραφέας - Τα συγκινητικά λόγια του γιου του

• Ευρυδίκη: Συγκλονίζει το νέο της τραγούδι για την επέτειο της εισβολής - Ακούστε το



Έτοιμος για τολμηρές αποφάσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης - Ποια μηνύματα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ερντογάν

Έτοιμος για τολμηρές αποφάσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης - Ποια μηνύματα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ερντογάν

Κρίσιμους και δύσκολους μήνες χαρακτήρισε τους επόμενους μήνες για το κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος παρέστη σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, για καταδίκη της τουρκικής εισβολής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top