ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάλυση: Κινητικότητα στο Κυπριακό - Eυσεβοποθισμοί και πραγματικότητες

Ανάλυση: Κινητικότητα στο Κυπριακό - Eυσεβοποθισμοί και πραγματικότητες

«Δεν νοείται η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ, πενήντα χρόνια μετά την τραγωδία του 1974, να παραμένει διαιρεμένη». Αυτά ήταν τα λόγια του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη πρόσφατη συνάντηση των δύο στην Ουάσιγκτον, όπως έγραψε ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Facebook, αναφερόμενος στο κυπριακό.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο Ταγίπ Ερντογάν καλούσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να «βάλει στη θέση του», τον Υπουργό Νίκο Δένδια, γιατί τόλμησε κατά τον ίδιο, να αναφερθεί σε «κατοχικό στρατό».

Ο Ερντογάν δεν έμεινε ως εκεί, αλλά επανέλαβε τις ίδιες πάγιες θέσεις του, για λύση δύο κρατών. Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου έγιναν κατά την επιστροφή του από την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, καθιστώντας σαφές ότι μέρα με τη μέρα το μοντέλο των δύο κρατών είναι η μόνη λύση στο κυπριακό.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, δεν πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγματευτική διαδικασία, χωρίς να καθιερωθεί μια εξίσωση όπου και τα δύο μέρη, κάθονται και φεύγουν επί ίσοις όροις-κατά την έκφρασή του- στο τραπέζι.

Αντιλαμβάνεται κανείς, ότι οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για το κυπριακό, παρά μόνο ευσεβοποθισμούς.

Την ώρα που η Ε/κ πλευρά αναμένει την απόφαση του ΓΓ των ΗΕ για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και την ίδια ώρα που οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τριμερή ή πενταμερή συνάντηση τον Σεπτέμβριο, στην ατμόσφαιρα αιωρούνται ερωτήματα, όπως το τι είναι εκείνο που θα σπρώξει την τουρκική πλευρά σε μία συνάντηση, χωρίς προηγουμένως να ικανοποιηθούν τα απαράδεκτα αιτήματα της. Ερωτηματικά εγείρει και η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στον ALPHA, ότι ο ίδιος έχει στο μυαλό του κάποιες κινήσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν εξελίξεις.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνέχισε λέγοντας, πως οι κινήσεις θα είναι σε διάφορα επίπεδα, όχι μόνο σε επίπεδα οδοφραγμάτων, πιο σοβαρά και πιο μεγάλα, τα οποία είναι σχεδόν σε όλους τους τομείς, που θα αφορούν και την Τουρκία, αναφερόμενος στα ευρωτουρκικά.

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, έχοντας ως πυξίδα τη ΔΔΟ ως τη λύση του κυπριακού, η οποία δεν οδήγησε πουθενά και με τη στάση της Τουρκίας, η οποία απαιτεί λύση δύο κρατών και αναγνώριση του ψευδοκράτους ως προϋπόθεση όχι επανέναρξης των συνομιλιών, αλλά ακόμα και για μία τριμερή στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ, εύλογα διερωτάται κάποιος, κάτω υπό ποιες προϋποθέσεις, θα ξεκλειδώσει το κυπριακό και σε πόσο βαθμό αντικατοπτρίζεται η θέση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ότι η Τουρκία έχει να κερδίσει από τη λύση του κυπριακού. Μήπως θα πρέπει η δική μας πλευρά να αντιστρέψει το ερώτημα, για το τι έχει να χάσει η Τουρκία;

Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή ακούστηκαν αρκετές δηλώσεις για το κυπριακό, όπως η δήλωση της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία παρά το γεγονός ότι δεν έκανε λόγο για τουρκική κατοχή στο νησί, υπέδειξε πως το κυπριακό είναι ευρωπαϊκό. Μισό αιώνα μετά την τουρκική εισβολή στο νησί μας μήπως θα πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά;

Αν υπάρχει διεθνές δίκαιο, ΕΕ και ΗΕ, τότε θα πρέπει να ζητήσουμε εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και τίποτα λιγότερο. Ας μην ξεχνάμε τη δήλωση του ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος έκανε λόγο για «κανονικό κράτος». Αυτή είναι μια δήλωση που δεν αξιοποιήσαμε ποτέ!

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Περιμένεις να λάβεις επίδομα σύνταξη ή βοήθημα; Μάθε ποιες αιτήσεις εξετάζονται αυτές τις ημέρες

• Αντίστροφη μέτρηση για τις Παγκύπριες εξετάσεις - Ανακοινώνονται σήμερα τα αποτελέσματα

• «Έμπλεξαν» με όσα εντοπίστηκαν στην κατοχή τους δύο νεαροί - Φόρεσαν χειροπέδες

• «Καμίνι» ξανά η Κύπρος - Μέχρι πού θα φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top