ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Η ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου ενισχύει προσπάθειες για λύση

ΠτΔ: Η ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου ενισχύει προσπάθειες για λύση

Η ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου, και ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε αυτή την περιοχή, ενισχύει και τις προσπάθειες για επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, είπε τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην τελετή έναρξης του συνεδρίου AHEPA στο Κηποθέατρο “Μάριος Τόκας” στη Λεμεσό.

Στη συλλογική προσπάθεια της Κυβέρνησης και του συνόλου του κυπριακού λαού, για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος, για απελευθέρωση, για επικράτηση συνθηκών ασφάλειας και ευημερίας, ο απόδημος Ελληνισμός αποτελεί διαχρονικά σταθερό και αξιόπιστο συμπαραστάτη, ανέφερε ακόμη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, είπε ότι είναι «με μεγάλη χαρά» που συμμετέχει στη σημερινή τελετή, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη του Εκατοστού-Δεύτερου Συνεδρίου ‘’AHEPA FAMILY SUPREME CONVENTION’’, το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κύπρο.

«Ένα γεγονός τεράστιας για μας συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας, το οποίο τιμά ιδιαίτερα την Κύπρο, το σύνολο του κυπριακού λαού και εμένα προσωπικά, καθώς, όπως προανέφερα, πέραν από την ουσιαστική του σημασία, ενέχει και ένα ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα, καθώς συμπίπτει με την τραγική 50ή επέτειο από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, με όλες τις ολέθριες συνέπειες και τραύματα που αυτή επέφερε», είπε.

Σημείωσε ότι, για μισό αιώνα η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει παράνομα το 36.2% του κυπριακού εδάφους, 200.000 πρόσφυγες και οι απόγονοί τους παραμένουν βίαια εκτοπισθέντες από τα χωριά και τις πόλεις τους και τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων συνεχίζουν να παραβιάζονται από τον Τούρκο εισβολέα.

«Πενήντα χρόνια μετά, μισό αιώνα μετά, η θλίψη και ο πόνος της συνεχιζόμενης κατοχής, όπως και ο πόθος για γυρισμό - πάρα τις περί αντιθέτου επιδιώξεις κάποιων - στις πατρογονικές εστίες, παραμένει στις ψυχές όλων μας», πρόσθεσε. Και ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, η διοργάνωση του φετινού Συνεδρίου της ΑHEPA στην Κύπρο έχει μία ιδιαίτερη χροιά. Είναι μια ουσιαστική έκφραση αλληλεγγύης και ένα ηχηρό μήνυμα υποστήριξης για την Κύπρο από τον απανταχού Ελληνισμό, σημείωσε.

Η παρουσία όλων εσάς είναι για εμάς ιδιαίτερης σημασίας, είπε μεταξύ άλλων, «τη στιγμή που επιβεβαιώνουμε με τον πιο έντονο τρόπο την ετοιμότητά μας για να πράξουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για τερματισμό της κατοχής, για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας». Ενός αγώνα, ο οποίος από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, αποτελεί για την Κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά, «την ύψιστη προτεραιότητα», είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη ότι δυστυχώς, το διεθνές δίκαιο δεν είναι εκείνο που καθορίζει τις πολιτικές των κρατών. «Ζούμε σε ένα άναρχο διεθνές σύστημα, σε ένα σύστημα που οι πολιτικές των κρατών καθορίζονται από τα συμφέροντα τους και είναι αυτό που πράττουμε και εμείς ως Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

«Στον αντίποδα της τουρκικής, σχεδόν καθημερινής αναθεωρητικής ρητορικής και δράσης, εμείς, πέραν των συνεχών προσπαθειών μας για επανέναρξη των συνομιλιών και της ξεκάθαρης πολιτικής μας βούλησης προτάσσουμε, την ίδια στιγμή, με πράξεις και όχι με λόγια, τη σημασία και τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε. «Αξιοποιούμε τα συγκριτικά γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας όλων των χωρών της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, μιας περιοχής με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία», είπε ακόμη.

«Επιχειρούμε και, θεωρώ, σε μεγάλο βαθμό το επιτυγχάνουμε, να ταυτίσουμε τα συμφέροντα μας με τα συμφέροντα ισχυρών δρώντων του διεθνούς συστήματος αποδεικνύοντας στην πράξη τη σημασία, τον ρόλο, την προστιθέμενη αξία της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε.

Σε αυτό το πλαίσιο και αξιοποιώντας τις άριστες μας σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, πρόσθεσε, «δεν διστάσαμε σαν μικρή υπό κατοχή χώρα, σε ένα δύσκολο και πολύ περίπλοκο περιβάλλον, όπως αυτό που βιώνουμε σήμερα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, να λάβουμε πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να δώσουν λύσεις σε ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος». Πιο πρόσφατο παράδειγμα για το οποίο, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, πρόσθεσε, «είναι και οι επιτυχείς ενέργειές μας για δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληγέντα άμαχο πληθυσμό στη Γάζα».

Με τέτοιες πρωτοβουλίες, συνέχισε, «αποδεικνύουμε στην πράξη ότι εμείς δεν είμαστε μέρος των προβλημάτων, εμείς μέσα από τις ενέργειες μας αποτελούμε μέρος της λύσης σε δύσκολα, σε σύνθετα, σε περίπλοκα προβλήματα και προκλήσεις».

Και ακριβώς μέσα από αυτή τη συλλογιστική, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, βασικός πυλώνας της προαναφερθείσας επιδίωξης, είναι και η ενίσχυση και η περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Μία προσπάθεια, η οποία εντάθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε, σημειώνοντας ότι το 2018 υπέγραψαν οι δύο χώρες την πρώτη συμφωνία, τη Δήλωση Προθέσεων για ενίσχυση των σχέσεων τους, και κορυφώθηκε με την πρόσφατη συμφωνία στην Ουάσιγκτον για εγκαθίδρυση στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ. «Μια συνειδητή προσπάθεια που θεωρούμε ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια προσπάθεια που ξεκίνησε και δεν θα είχε αποτέλεσμα χωρίς τη δική σας καθοριστική συμβολή», είπε απευθυνόμενος στα μέλη της AHEPA.

«Έχω την έντονη πεποίθηση, πως η ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας, η ανάδειξη, όχι με λόγια, με ωραίες δηλώσεις, αλλά με πράξεις, ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε αυτή την περιοχή, ενισχύει και τις προσπάθειές μας για επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης για να πετύχουμε τον υπέρτατο σκοπό μας που δεν είναι άλλος από την επίλυση του Κυπριακού, την απελευθέρωση και την επανένωση, με ένα κράτος, το οποίο, ναι, θα μπορεί να λειτουργεί θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις και θα μπορεί να διαδραματίζει αυτό τον ρόλο που σήμερα διαδραματίζει στην περιοχή», είπε ακόμη.

Στη συλλογική προσπάθεια της Κυβέρνησης και του συνόλου του κυπριακού λαού, «για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος, για απελευθέρωση, για επικράτηση συνθηκών ασφάλειας και ευημερίας, όλοι εσείς, ο απόδημος Ελληνισμός αποτελεί διαχρονικά σταθερό και αξιόπιστο συμπαραστάτη», πρόσθεσε. Εξέχοντα ρόλο, σε αυτή την προσπάθεια έχει βεβαίως η ΑΗΕΡΑ, είπε.

«Η δική σας φωνή και συνδρομή έχει συμβάλει καθοριστικά στο να διατηρηθεί για 50 χρόνια ζωντανό το εθνικό μας ζήτημα στη διεθνή ατζέντα, στις χώρες, στις οποίες φιλοξενείστε, στην Κοινή Γνώμη στις χώρες όπου δραστηριοποιείστε», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.

«Και απόψε θέλω ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσω την αποψινή ευκαιρία για να σας εκφράσω, εκ μέρους και του κυπριακού λαού και της Κυβέρνησης, την ευγνωμοσύνη μας για όλα όσα έχετε κάνει, για τη διαχρονική σας προσφορά στην κατεχόμενή μας πατρίδα, για την αγάπη και την αλληλεγγύη σας», είπε.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου της ΑΗΕΡΑ, εκφράζοντας την ευχή «ότι μαζί με τη δική σας βοήθεια, το επόμενο συναπάντημά μας να γίνει σε ένα πιο χαρμόσυνο περιβάλλον που όλοι μαζί θα γιορτάσουμε την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Περιμένεις να λάβεις επίδομα, σύνταξη ή βοήθημα; Μάθε ποιες αιτήσεις εξετάζονται αυτές τις ημέρες

• Αναθυμιάσεις σε πισίνα: Η κατάσταση υγείας των παιδιών - Συνολικά επισκέφθηκαν το νοσοκομείο 26 πρόσωπα

• Καταγγέλλουν τον Φειδία για τα «απαξιωτικά» λόγια του – Ζητούν να απολογηθεί στην κάθε μάνα, σύζυγο, αδερφό και παιδί αγνοουμένου

• Νέα κίτρινη προειδοποίηση: Μας σιγοψήνει καθημερινά ο καιρός – Πού θα φτάσει η θερμοκρασία

• Κατερίνα Καινούργιου: Έκανε το πιο τρυφερό σχόλιο στη φωτογραφία του συντρόφου της

• Ασύλληπτο περιστατικό στην Ελλάδα: Μπήκε στο χειρουργείο για επέμβαση στο χέρι και βγήκε με… έγκαυμα στο πόδι – Ο λόγος



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top