ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί η Κίνα έμεινε ανεπηρέαστη από το ψηφιακό blackout και τις «μπλε οθόνες»

Γιατί η Κίνα έμεινε ανεπηρέαστη από το ψηφιακό blackout και τις «μπλε οθόνες»

Ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εταιρείες σε ΗΠΑ και Ευρώπη βρέθηκαν την περασμένη Παρασκευή αντιμέτωπες με μια πρωτόγνωρη διακοπή των λειτουργικών συστημάτων τους, που επηρέασε αεροδρόμια, ξενοδοχεία και νοσοκομεία παγκοσμίως, η Κίνα έμεινε σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστη.

Το πρόβλημα οφειλόταν σε μια ενημέρωση λογισμικού ηλεκτρονικών συσκευών με Windows, από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike, με έδρα το Τέξας, η οποία παράγει περισσότερα από τα μισά έσοδά της από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πτήσεις και ραντεβού σε νοσοκομεία ακυρώθηκαν, τα συστήματα μισθοδοσίας κατέρρευσαν και στα τηλεοπτικά κανάλια έπεσε μαύρο μετά την προβληματική αναβάθμιση λογισμικού που έπληξε το λειτουργικό σύστημα της Microsoft.

Η νεότερη έκδοση του λογισμικού Falcon Sensor υποτίθεται ότι θα καθιστούσε ασφαλέστερα τα συστήματα των πελατών της CrowdStrike, θωρακίζοντάς τα απέναντι σε επίδοξους χάκερ, επικαιροποιώντας τις απειλές από τις οποίες τα προστατεύει. Ωστόσο, ο ελαττωματικός κώδικας στα αρχεία ενημέρωσης προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά μπλακ άουτ των τελευταίων ετών.

O αντίκτυπος του περιστατικού της Παρασκευής στην Κίνα ήταν πολύ μικρός, όπως αναφέρει το CNBC, και όπως δήλωσε ο Γκάο Φενγκ, ανώτερο στέλεχος της συμβουλευτικής εταιρείας Gartner στο Πεκίνο «μόνο ορισμένες ξένες εταιρείες στην Κίνα επηρεάστηκαν, καθώς οι τοπικές κινεζικές εταιρείες δεν χρησιμοποιούν προϊόντα της CrowdStrike».

Τα προϊόντα της Microsoft χρησιμοποιούνται ευρέως στην Κίνα, για παράδειγμα, τα Windows πέρυσι βρίσκονταν εγκατεστημένα στο 87% των προσωπικών υπολογιστών που πουλήθηκαν στη χώρα, ένα ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το μερίδιο 79% των Windows στον υπόλοιπο κόσμο κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Canalys.

Ωστόσο, οι κινεζικές εταιρείες δεν χρησιμοποιούν το CrowdStrike, αφού οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας τα τελευταία χρόνια ενθαρρύνουν τις εταιρείες των χωρών τους να χρησιμοποιούν εγχώρια τεχνολογία και να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους σε τοπικό επίπεδο για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Εκτός από αυτό, ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια υπογραμμίζουν στο CNBC ότι άλλος ένας βασικός λόγος για τη μηδαμινή σχεδόν εξάπλωση της CrowdStrike είναι ότι πολλές από τις απειλές για τις οποίες έχει σχεδιαστεί αυτό το προϊόν ασφαλείας προέρχονται από την Κίνα. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι κινεζικές εταιρείες συνήθως χρησιμοποιούν προϊόντα ασφάλειας από τοπικές εταιρείες, όπως η Tencent.

Μάλιστα, η CrowdStrike σημείωνε στην τελευταία ετήσια έκθεσή της για τις απειλές στον κυβερνοχώρο ότι «οι αντίπαλοι από την Κίνα συνέχισαν να λειτουργούν με απαράμιλλο ρυθμό σε όλο το παγκόσμιο τοπίο, αξιοποιώντας τη μυστικότητα και την κλίμακα για να συλλέγουν στοχευμένα δεδομένα παρακολούθησης ομάδων, στρατηγικές πληροφορίες και πνευματική ιδιοκτησία».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νεκρός άνδρας στην Πάφο: Ουδεμία υπόνοια για εγκληματική πράξη για τον θάνατο του 45χρονου

• Αναθυμιάσεις σε πισίνα: Τέθηκαν υπό κράτηση ο 28χρονος και ο 57χρονος - Συνεχίζονται οι εξετάσεις

• Υπόθεση Metamax: Παραπέμφθηκαν στο Κακουργιοδικείο ο 63χρονος και ο 54χρονος

• Στρατηγικές αλλαγές στο Mall of Cyprus - Αποχωρεί το K Cineplex - Ενισχύεται η μόδα με νέα καταστήματα

• Διεθνολόγος στο «Τ»: Η απόσυρση Μπάιντεν και οι πιθανότητες εκλογής της Καμάλα Χάρις

• Αλλαγές στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων: Οι ανησυχίες των ιδιωτικών νηπιαγωγείων για τις πληρωμές - Καθησυχάζει η Πρόεδρος στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Υποσχεθήκαμε λογοδοσία και πρέπει να το κάνουμε στην πράξη»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Υποσχεθήκαμε λογοδοσία και πρέπει να το κάνουμε στην πράξη»

Υποσχεθήκαμε λογοδοσία και πρέπει να το κάνουμε στην πράξη και όχι στα λόγια, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την απογευματινή του συνεδρίαση, με θέμα την πρόοδο υλοποίησης των δράσεων του Προγράμματος Διακυβέρνησης για το 2024.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top