ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΔΕΚ: Συνέρχεται σήμερα η Κεντρική Επιτροπή - Στο επίκεντρο το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών

ΕΔΕΚ: Συνέρχεται σήμερα η Κεντρική Επιτροπή - Στο επίκεντρο το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών

Ενώπιον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ τίθεται την Τετάρτη το απόγευμα, το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του σώματος, αναμένεται να κατατεθεί κείμενο, το οποίο ετοιμάστηκε από την  πολιτική γραμματεία του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο το οποίο θα κατατεθεί και θα είναι μακροσκελές, περιλαμβάνει εκτός από την ανάλυση του αποτελέσματος των εκλογών, τον πολιτικό πυλώνα που αφορά τις θέσεις της ΕΔΕΚ, αν αυτές οι θέσεις έχουν φτάσει στην κοινωνία, τον τρόπο επικοινωνίας με την κοινωνία, την οργάνωση, καθώς επίσης το θέμα της συμμετοχής στην κυβέρνηση και κατά πόσο αυτό, επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών και σε ποιο βαθμό. 

Εντός του κειμένου, η πολιτική γραμματεία της ΕΔΕΚ διαπιστώνει κάποιες αδυναμίες του κόμματος όπως αυτές καταγράφονται στον πυλώνα παραγωγής θέσεων, στον πυλώνα της προβολής και στις όποιες αδυναμίες των θεσμικών οργάνων.

Σε ότι αφορά στις σχέσεις της ΕΔΕΚ με την κυβέρνηση, καταγράφονται αρκετοί προβληματισμοί, χωρίς ωστόσο να ακολουθούν εισηγήσεις από την  πολιτική γραμματεία, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Οι εισηγήσεις της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να μεταφερθούν ενώπιον του πολιτικού συνεδρίου, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Οι σχέσεις της ΕΔΕΚ με την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη

Πέραν από το αποτέλεσμα των εκλογών της 9ης Ιουνίου και αν αυτό επηρεάστηκε καθόλου από τη συνεργασία του κόμματος με την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, εντός του κόμματος εκφράζεται μία δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «κρατάει αποστάσεις». Η έλλειψη συνεργασίας και συντονισμού, από πλευράς του Νίκου Χριστοδουλίδη με τα κόμματα που τον στηρίζουν, είναι κάτι το οποίο αναμένεται να τεθεί και από πλευράς της ΕΔΕΚ, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο πλέον σημαντικός  πυλώνας για το κόμμα των Σοσιαλιστών, είναι οι θέσεις γύρω από το κυπριακό. Παρά το γεγονός ότι η θέση του Προέδρου Χριστοδουλίδη αναφορικά με τη μορφή λύσης του κυπριακού ήταν γνωστή, εντούτοις οι πρόσφατες δηλώσεις εκ μέρους του ιδίου αναφορικά με τα επόμενα βήματα στο κυπριακό, δεν βρίσκουν σύμφωνη την ΕΔΕΚ. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από την  πρόσφατη ομιλία του Μαρίνου Σιζόπουλου σε αντικατοχική εκδήλωση, για τα πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, απαντά ουσιαστικά σε αρκετά σημεία των πρόσφατων δηλώσεων, του Προέδρου της Δημοκρατίας.   

Λήγει η θητεία του Μαρίνου Σιζόπουλου

Με την πραγματοποίηση του πολιτικού συνεδρίου το ερχόμενο Φθινόπωρο, ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για τις βουλευτικές εκλογές, τον Μάιο του 2026. Ως γνωστό, ο Μαρίνος Σιζόπουλος  αναμένεται να οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές, χωρίς ωστόσο να είναι ο ίδιος υποψήφιος, αφού διανύει την τελευταία θητεία ως βουλευτής και ως Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού του κόμματος.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εργατικό ατύχημα στη Λεμεσό: Παραμένει κρίσιμα ο 23χρονος – Μεταφέρθηκε ξημερώματα στο ΓΝ Λευκωσίας

• «Έσβησε» κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών - Εν αναμονή της νεκροτομής επί της σορού του

• Παραλίες: Ξεκίνησε το μάζεμα πετσετών από τα κρεβατάκια – Έτσι θα λειτουργεί το νέο μέτρο – «Μας αντιγράφουν και οι τουρίστες»

• Ταξιδιωτικό «χάος»: «Απανωτές» καταγγελίες κατά αεροπορικών - Επιβάτες ταξιδεύουν μέχρι και με αεροπλάνα διαφορετικών εταιρειών

• Η τοποθέτηση της Αστυνομίας για την έρευνα με το έργο τερματικού εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου

• Ανείπωτη θλίψη - «Έφυγε» η μικρή Έλενα Νικολάου - Η συγκινητική παράκληση της οικογένειας

• Συγκινεί η Ιλάειρα Ζήση: Η φωτογραφία της κόρης της και το μήνυμα όλο νόημα



Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Σε νέες περιπέτειες ενδέχεται να εισέλθει ο ΔΗΣΥ, αυτή τη φορά για το θέμα των θητειών αξιωματούχων στο κόμμα. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού, το οποίο τροποποιήθηκε στις 29 Απριλίου 2023, μέλος του κόμματος που κατέχει κάποιο εκ των αξιωμάτων του Βουλευτή, Ευρωβουλευτή, Δήμαρχου, Δημοτικού Συμβούλου, Σχολικού Εφόρου, Προέδρου ή Μέλους Κοινοτικού Συμβουλίου, δικαιούται να διεκδικήσει επανεκλογή στο ίδιο αξίωμα, μόνο αν κατά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του, δεν συμπληρώσει τρεις θητείες σε αυτό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top