ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Απλήρωτα χιλιάδες εξώδικα από τις κάμερες: Το νέο αυστηρό σύστημα και η αναμονή για τα κλιμακωτά πρόστιμα

Απλήρωτα χιλιάδες εξώδικα από τις κάμερες: Το νέο αυστηρό σύστημα και η αναμονή για τα κλιμακωτά πρόστιμα

Παραμένουν απλήρωτα χιλιάδες εξώδικα που εκδόθηκαν κατόπιν καταγγελιών μέσω του συστήματος φωτοεπισήμανσης, για φέτος.

Όπως αναφέρθηκε στο «Τ», από την Αστυνομία, από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 17/7/2024 τα απλήρωτα εξώδικα αγγίζουν τις 8.600.

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη μέρα λειτουργίας του συστήματος φωτοεπισήμανσης (1/1/22) μέχρι και τις 14/3/2024, οι εισπράξεις από τα πρόστιμα που εκδόθηκαν ανέρχονταν σε €9.329.369.

«Μπλόκα» από παντού ώστε κανείς να μην αποφεύγει της επίδοσης εξώδικου

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν στο «Τ» ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η δημιουργία εφαρμογής, η οποία θα εντοπίζει στα αεροδρόμια και τα λιμάνια όσους οδηγούς δεν παρέλαβαν τα εξώδικα τους (μέσω του αριθμού ταυτότητάς τους). Πέρα από αεροδρόμια και λιμάνια, το σύστημα θα εντοπίζει όσους δεν πληρώνουν πρόστιμα όταν αποταθούν στην Αστυνομία για κάποιο ζήτημα. 

Η πρόταση για κλιμακωτά πρόστιμα 

Σημειώνεται ότι εδώ και καιρό στην Βουλή υπάρχει συζήτηση για μείωση του ύψους του εξωδίκου προστίμου κλιμακωτά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια.

Από την πλευρά του το Υπουργείο τοποθετείται αρνητικά σε σχέση με τη μείωση του προστίμου για παραβίαση κόκκινου σηματοδότη. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης, Βαφεάδης εξήγησε ότι η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, δηλαδή κάποιος να περάσει απέναντι την ώρα που το φανάρι είναι κόκκινο, τιμωρείται σήμερα με πρόστιμο ύψους €300, υποδεικνύοντας πως το Υπουργείο δεν έχει καμία πρόθεση να μειώσει αυτό το πρόστιμο. 

Ωστόσο ο Υπουργός, προτείνει το πρόστιμο για παραβίαση της γραμμής στάσης (αλτ) να παραμείνει στα €25. Οπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει  «Αυτό που θέλουμε είναι να παραμείνει το πρόστιμο των €300 για την παραβίαση διασταύρωσης πεζών, αλλά να προτείνουμε μείωση κατά 50% εάν το πρόστιμο πληρωθεί εντός 15 ημερών».

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην προώθηση πρότασης που είχε καταθέσει ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, συμφώνησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών πριν λίγους μήνες. Συγκεκριμένα η πρόταση αφορά στο ύψος του εξώδικου προστίμου που προβλέπεται για το αδίκημα της παράλειψης συμμόρφωσης με την υποχρέωση στάσης σε φωτεινό σηματοδότη και στόχος είναι το πρόστιμο να διαβαθμίζεται και να διαμορφώνεται ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκεται το όχημα που παραβαίνει τον κανονισμό.

Σύμφωνα με την πρόταση που θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια, προβλέπει ότι για οχήματα που θα πατήσουν την πρώτη γραμμή σε φωτεινό σηματοδότη, το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 25 ευρώ, όπως ήδη ισχύει. Σε περίπτωση που το όχημα προχωρήσει και βρεθεί πάνω σε διάβαση πεζών, το πρόστιμο θα ορίζεται στα 85 ευρώ, ενώ αν περάσει τελείως τη διάβαση, το πρόστιμο θα είναι 300 ευρώ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εργατικό ατύχημα στη Λεμεσό: Παραμένει κρίσιμα ο 23χρονος – Μεταφέρθηκε ξημερώματα στο ΓΝ Λευκωσίας

• «Έσβησε» κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών - Εν αναμονή της νεκροτομής επί της σορού του

• Παραλίες: Ξεκίνησε το μάζεμα πετσετών από τα κρεβατάκια – Έτσι θα λειτουργεί το νέο μέτρο – «Μας αντιγράφουν και οι τουρίστες»

• Ταξιδιωτικό «χάος»: «Απανωτές» καταγγελίες κατά αεροπορικών - Επιβάτες ταξιδεύουν μέχρι και με αεροπλάνα διαφορετικών εταιρειών

• Η τοποθέτηση της Αστυνομίας για την έρευνα με το έργο τερματικού εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου

• Ανείπωτη θλίψη - «Έφυγε» η μικρή Έλενα Νικολάου - Η συγκινητική παράκληση της οικογένειας

• Συγκινεί η Ιλάειρα Ζήση: Η φωτογραφία της κόρης της και το μήνυμα όλο νόημα



Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Σε νέες περιπέτειες ενδέχεται να εισέλθει ο ΔΗΣΥ, αυτή τη φορά για το θέμα των θητειών αξιωματούχων στο κόμμα. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού, το οποίο τροποποιήθηκε στις 29 Απριλίου 2023, μέλος του κόμματος που κατέχει κάποιο εκ των αξιωμάτων του Βουλευτή, Ευρωβουλευτή, Δήμαρχου, Δημοτικού Συμβούλου, Σχολικού Εφόρου, Προέδρου ή Μέλους Κοινοτικού Συμβουλίου, δικαιούται να διεκδικήσει επανεκλογή στο ίδιο αξίωμα, μόνο αν κατά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του, δεν συμπληρώσει τρεις θητείες σε αυτό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top