ΥΓΕΙΑ

Οι άνθρωποι φρικάραν όταν έμαθαν τι μπορεί να συμβεί στον εγκέφαλό μας κατά τη διάρκεια του ύπνου

Οι άνθρωποι φρικάραν όταν έμαθαν τι μπορεί να συμβεί στον εγκέφαλό μας κατά τη διάρκεια του ύπνου

Μια μελέτη αποκάλυψε τι μπορεί να συμβεί στον εγκέφαλό ενός ανθρώπου ενώ κοιμάται και ένας χρήστης των social media ισχυρίστηκε ότι «η πλύση εγκεφάλου είναι πραγματική».

Μια μελέτη αποκάλυψε τι μπορεί να συμβεί στον εγκέφαλό ενός ανθρώπου όταν κοιμάται και οι χρήστες του διαδικτύου έπαθαν...πλάκα.

Μπορεί να έχετε ήδη μάθει γιατί το σώμα σας μερικές φορές τινάζεται καθώς αποκοιμάστε ή πώς απεικονίζει η τεχνητή νοημοσύνη τα όνειρά μας, αλλά ξέρετε τι συμβαίνει βιολογικά στον εγκέφαλό σας καθώς σας «παίρνει» ο ύπνος; Ήρθε η ώρα να το μάθετε.

Μια μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης - που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο Science News - προσπάθησε να καταλάβει πώς το εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ) του εγκεφάλου κινείται παράλληλα με τη νευρική δραστηριότητα όταν κάποιος κοιμάται.

Η νευρική δραστηριότητα μας βοηθά να εδραιώσουμε και να επεξεργαστούμε τις μνήμες, ενώ το ΕΝΥ «καθαρίζει τα μεταβολικά απόβλητα από τον εγκέφαλο», σημειώνει η μελέτη.

Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό επίσης «ρέει μέσα και γύρω από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό για να τους βοηθήσει να προστατευθούν από τραυματισμούς και να παρέχουν θρεπτικά συστατικά», σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Η μελέτη εξηγεί: «Δεν είναι γνωστό αν αυτές οι δύο διαδικασίες σχετίζονται μεταξύ τους. Χρησιμοποιήσαμε επιταχυνόμενη νευροαπεικόνιση για να μετρήσουμε τη φυσιολογική και νευρωνική δυναμική στον ανθρώπινο εγκέφαλο».

Για τη μελέτη, 13 άτομα ηλικίας 23-33 ετών προσλήφθηκαν για να ξαπλώσουν μέσα σε ένα μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας και να κοιμηθούν.

Στη συνέχεια, το μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας κατέγραψε εικόνες από το ΕΝΥ του εγκεφάλου των συμμετεχόντων.

Και οι εικόνες αποκάλυψαν ότι ο εγκέφαλός σας είναι πολύ πιο ενεργός από ό,τι ίσως να φαντάζεστε όταν ακουμπάτε το κεφάλι σας στο μαξιλάρι.

Ουσιαστικά, όταν κοιμόμαστε ένα κύμα φρέσκου ΕΝΥ εισέρχεται στον εγκέφαλο και ξεπλένει τυχόν επιβλαβείς πρωτεΐνες (αυτές που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ). Αυτό το πλύσιμο συμβαίνει κάθε 20 δευτερόλεπτα. Το συγκεκριμένο μοτίβο χαρακτηρίστηκε ως «εντυπωσιακό» από τη νευροεπιστήμονα και μηχανικό του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και συν-συγγραφέα της μελέτης Laura Lewis, η οποία έχοντας δει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της μελέτης τόνισε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για τον καθαρισμό του εγκεφάλου.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εργατικό ατύχημα στη Λεμεσό: Παραμένει κρίσιμα ο 23χρονος – Μεταφέρθηκε ξημερώματα στο ΓΝ Λευκωσίας

• «Έσβησε» κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών - Εν αναμονή της νεκροτομής επί της σορού του

• Παραλίες: Ξεκίνησε το μάζεμα πετσετών από τα κρεβατάκια – Έτσι θα λειτουργεί το νέο μέτρο – «Μας αντιγράφουν και οι τουρίστες»

• Ταξιδιωτικό «χάος»: «Απανωτές» καταγγελίες κατά αεροπορικών - Επιβάτες ταξιδεύουν μέχρι και με αεροπλάνα διαφορετικών εταιρειών

• Η τοποθέτηση της Αστυνομίας για την έρευνα με το έργο τερματικού εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου

• «Έφυγε» ο Συνταγματάρχης εν αποστρατεία Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος – Η παράκληση της οικογένειας

• Συγκινεί η Ιλάειρα Ζήση: Η φωτογραφία της κόρης της και το μήνυμα όλο νόημα



Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Σε νέες περιπέτειες ενδέχεται να εισέλθει ο ΔΗΣΥ, αυτή τη φορά για το θέμα των θητειών αξιωματούχων στο κόμμα. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού, το οποίο τροποποιήθηκε στις 29 Απριλίου 2023, μέλος του κόμματος που κατέχει κάποιο εκ των αξιωμάτων του Βουλευτή, Ευρωβουλευτή, Δήμαρχου, Δημοτικού Συμβούλου, Σχολικού Εφόρου, Προέδρου ή Μέλους Κοινοτικού Συμβουλίου, δικαιούται να διεκδικήσει επανεκλογή στο ίδιο αξίωμα, μόνο αν κατά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του, δεν συμπληρώσει τρεις θητείες σε αυτό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top