ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θα αγοράζουμε συσκευές με εγγύηση και ανταλλακτικά για 10 χρόνια – Όσα αναφέρει στο «Τ» ο Χ. Θεοπέμπτου

Θα αγοράζουμε συσκευές με εγγύηση και ανταλλακτικά για 10 χρόνια – Όσα αναφέρει στο «Τ» ο Χ. Θεοπέμπτου

Στις 13 Ιουνίου 2024, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την Οδηγία (ΕΕ) 2024/1799, η οποία θεσπίζει κοινούς κανόνες για την προώθηση της επισκευής αγαθών.

Αυτή η οδηγία εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες της ΕΕ για τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία και τη μείωση των αποβλήτων, μετά από πολλά χρόνια πιέσεων στις εταιρείες για παράταση της περιόδου εγγύησης, τη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών και εγχειρίδια επισκευής που να είναι προσβάσιμα στο κοινό.

Η Οδηγία που είναι επίσης γνωστή και με το όνομα “Δικαίωμα στην επισκευή” -  (Right to Repair)  θα φέρει σημαντικές αλλαγές σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, εξήγησε ότι όταν ο καταναλωτής θέλει να αγοράσει ένα προϊόν να γνωρίζει πόσο εύκολα επισκευάζεται ενώ θα υπάρχουν ανταλλακτικά για τα επόμενα δέκα χρόνια από την ημέρα αγοράς του προϊόντος ενώ θα υπάρχει ιστοσελίδα στην οποία στην οποία θα αναρτάται που υπάρχει επιδιορθωτής ο οποίος θα είναι καταρτισμένος για επισκευή των συγκεκριμένων συσκευών.

Όπως σημείωσε περαιτέρω ο κ. Θεοπέμπτου,«αυτή η οδηγία θα φέρει μια σημαντική αλλαγή στα καταναλωτικά προϊόντα διότι θα μειωθεί το κόστος και θα δοθεί η ευκαιρία για δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας». Επιπρόσθετα ανέφερε ότι, «θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να εξετάσει αν χρειάζεται να υπάρξουν εκπαιδευτικές επιλογές στους μαθητές των τεχνικών σχολών».

Τα προϊόντα τα οποία καλύπτει η Οδηγία προς το παρόν είναι:

-Πλυντήρια ρούχων και πιάτων

-Όλων των ειδών τα ψυγεία

-Ηλεκτρονικές επιγραφές

-Μηχανήματα συγκολλήσεων

-Ηλεκτρικές σκούπες

-Υπολογιστές servers και εξωτερικούς δίσκους

-Τηλέφωνα και κινητά τηλέφωνα

-Υπολογιστές τύπου tablet

-Όλα τα είδη προϊόντων που περιέχουν μπαταρίες για μικροκινητικότητα όπως e-bikes and e-scooter.

Με την εφαρμογή της οι καταναλωτές θα αποκτήσουν σημαντικά δικαιώματα και πλεονεκτήματα όπως:

Επέκταση των Δικαιωμάτων Καταναλωτών:

Οι καταναλωτές θα μπορούν πιο εύκολα να επιλέγουν την επισκευή των αγαθών τους αντί της αντικατάστασης, με υποχρέωση των κατασκευαστών να παρέχουν υπηρεσίες επισκευής για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο μετά την πώληση.

Διαθεσιμότητα Ανταλλακτικών:

Οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα ανταλλακτικά και οι οδηγίες επισκευής είναι διαθέσιμα για τουλάχιστον δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του προϊόντος στην αγορά.

Υποστήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ)

Προβλέπεται η δημιουργία δικτύων συνεργασίας μεταξύ κατασκευαστών, εισαγωγέων και επισκευαστών για τη διευκόλυνση της επισκευής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ.

Ενημέρωση Καταναλωτών:

Εισάγεται υποχρέωση για την παροχή σαφών πληροφοριών σχετικά με τη δυνατότητα επισκευής των προϊόντων, μέσω ετικετών και διαδικτυακών πλατφορμών.

Οικονομικό όφελος:

Η δυνατότητα επισκευής των αγαθών παρατείνει τη διάρκεια ζωής των προϊόντων, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για νέες αγορές και συνεπώς εξοικονομώντας χρήματα.

Βελτιωμένη Πληροφόρηση:

Οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δυνατότητα επισκευής και τη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών, πριν την αγορά του προϊόντος  για να μπορούν να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις.

 

 

 

Η προώθηση της επισκευής αγαθών αναμένεται συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος εφόσον θα έχει σαν αποτέλεσμα:

 

Μείωση Αποβλήτων:

 

Η επισκευή αγαθών αντί της αντικατάστασης μειώνει τον όγκο των αποβλήτων και την ανάγκη για τη διαχείρισή τους.

 

Εξοικονόμηση Πόρων:

 

Η παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και ενέργειας που απαιτούνται για την παραγωγή νέων προϊόντων.

 

Μείωση Εκπομπών CO2:

 

Η μείωση της παραγωγής νέων προϊόντων και της διαχείρισης αποβλήτων οδηγεί σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

 

 

 

Οι αλλαγές αυτές όπως είναι αναμενόμενο θα έχουν επιπτώσεις στις Επιχειρήσεις που εισάγουν προϊόντα αλλά και στους τεχνικούς που επισκευάζουν προϊόντα.

 

Η Οδηγία 2024/1799 επηρεάζει σημαντικά τις επιχειρήσεις εισαγωγείς και επισκευαστές:

 

Νέες Υποχρεώσεις:

 

Οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμόσουν τις διαδικασίες τους για να συμμορφωθούν με τις νέες απαιτήσεις, όπως η παροχή ανταλλακτικών και οι υπηρεσίες επισκευής.

 

Επενδύσεις σε Υποδομές:

 

Πολλές επιχειρήσεις θα χρειαστεί να επενδύσουν σε υποδομές και εξοπλισμό για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών επισκευής.

 

Η αναμενόμενη αύξηση στη ζήτηση για υπηρεσίες επισκευής δημιουργεί νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και μια διαφοροποίηση των επιχειρήσεων, ειδικά για τις μικρές εταιρείες.

 

Είναι σημαντικό επίσης να τονιστεί ότι υπάρχει σαφής αναφορά στην Οδηγία ότι τα κράτη μέλη δεν μπορούν να την χαλαρώσουν κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της στο εθνικό τους δίκαιο η οποία πρέπει να γίνει πριν τις 26/07/2026.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Παριστάνουν την Επίτροπο Νομοθεσίας - Νέα απάτη μέσω email -Δείτε φωτογραφία

• Άγρια δολοφονία στο Λονδίνο: Θύμα ο 29χρονος Αντώνης Αντωνιάδης - Αυτοί είναι οι ύποπτοι

• Όριο ταχύτητας: Πόσο κοστίζει το πρόστιμο ανά χιλιόμετρο; - Τι συμβαίνει στην περίπτωση οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης

• Coolcation: Η νέα τάση στα ταξίδια που έφερε τα «άνω-κάτω» - Πώς επηρεάζεται η Κύπρος



Απαντά για το Βασιλικό η Κυβέρνηση - «Δόθηκαν οδηγίες για πλήρη διερεύνηση γύρω από το θέμα»

Απαντά για το Βασιλικό η Κυβέρνηση - «Δόθηκαν οδηγίες για πλήρη διερεύνηση γύρω από το θέμα»

«H Κυβέρνηση ενημερώθηκε από τον περασμένο Μάρτιο από την Εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έναρξη έρευνας για τις διαδικασίες και συνθήκες ανάθεσης το 2019 του έργου που αφορά τη δημιουργία τερματικού σταθμού εισαγωγής φυσικού αερίου στο Βασιλικό», αναφέρει ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top