ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Γεωργίας: Στόχος για τρία νέα ιδιόκτητα πτητικά μέσα στο 2025

 Υπ. Γεωργίας: Στόχος για τρία νέα ιδιόκτητα πτητικά μέσα στο 2025

«Το Τμήμα Δασών και γενικά η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό πτητικών μέσων που είχε ποτέ», δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, με αφορμή τη μίσθωση των δύο ελικοπτέρων τύπου Black Hawk που έφθασαν από την Σλοβακία στο διεθνές αεροδρόμιο Πάφου και τέθηκαν στην επιχειρησιακή χρήση του Τμήματος Δασών από την Δευτέρα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, η Υπουργός εξήγησε ότι στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να εξοπλιστεί η Δημοκρατία με συνολικά 10 ιδιόκτητα πτητικά μέσα πυρόσβεσης, ενώ ανέδειξε ως σημαντική παράμετρο των συμβάσεων μίσθωσης πτητικών μέσων πυρόσβεσης που συνήψε φέτος η Κυπριακή Δημοκρατία, την πρόνοια για ανανέωσή τους τα επόμενα χρόνια, ώστε να μην επαναληφθεί η χρονοτριβή που παρατηρήθηκε φέτος.

Η Υπουργός σημείωσε ότι σήμερα η Δημοκρατία έχει στη διάθεσή της 11 πρωτεύοντα πτητικά μέσα, δηλαδή τέσσερα ελικόπτερα και εφτά αεροπλάνα, καθώς και έξι ελικόπτερα ως δευτερεύοντα πτητικά μέσα, δηλαδή δύο της Εθνικής Φρουράς, δύο της Αστυνομίας και δύο των Βρετανικών Βάσεων. Εξήγησε ότι τα δευτερεύοντα πτητικά μέσα επανδρώνονται από τις υπηρεσίες στις οποίες ανήκουν, ενώ το Τμήμα Δασών στελεχώνει ουσιαστικά το ένα ιδιόκτητο πτητικό μέσο της Δημοκρατίας, καθώς το δεύτερο είναι υπό επισκευή. Τα υπόλοιπα δέκα πρωτεύοντα πτητικά μέσα, που είτε έχουν μισθωθεί, είτε έχουν δοθεί μέσω διακρατικών συμφωνικών μαζί με το πλήρωμά τους, πιλότους και μηχανικούς.

«Έχουν δοθεί οδηγίες στο Τμήμα Δασών να αποπαγοποιήσει τις θέσεις πιλότων που είχε», σημείωσε η κ. Παναγιώτου, εξηγώντας ότι η πρόσληψη πιλότων εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου ενίσχυσης και αναβάθμισης των πτητικών μέσων πυρόσβεσης. Στην κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε η Υπουργός, υπάρχει και πλάνο για αγορά συνολικά δέκα ιδιόκτητων πτητικών μέσων από την Δημοκρατία.

Σε ερώτηση αν θεωρείται επαρκής ο εξοπλισμός της Δημοκρατίας σήμερα με πτητικά μέσα πυρόσβεσης, η κ. Παναγιώτου είπε ότι οι αρμόδιοι τεχνοκράτες και το επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος Δασών επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα. «Επιχειρησιακή ετοιμότητα σημαίνει με τα μέσα που διαθέτεις, να μπορείς να ανταποκρίνεσαι σε χρόνο που να οδηγεί σε θετικό αποτέλεσμα», εξήγησε η Υπουργός, σημειώνοντας ότι το Τμήμα Δασών έχει έναν από τους καλύτερους μέσους χρόνους ανταπόκρισης στην Ευρώπη.

Στόχος για τρία νέα ιδιόκτητα πτητικά μέσα στο 2025

Σήμερα τα ιδιόκτητα αεροσκάφη του Τμήματος Δασών είχαν αγοραστεί το 2006 και το 2009, με το πρώτο να βρίσκεται τώρα υπό επισκευή. Στόχος, σύμφωνα με την Υπουργό, είναι μέσα στο 2025 να αγοραστούν τουλάχιστον ακόμα τρία νέα πτητικά μέσα, κάτι που θα γίνει εφικτό, εφόσον το επιτρέψει και η διαθεσιμότητα αεροσκαφών στην αγορά, όπως εξήγησε η κ. Παναγιώτου.

«Δυστυχώς οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν, δεν επιτρέπουν να προσφεύγουμε συνεχώς σε αυτή τη διαδικασία», σημείωσε η Υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα υπάρξουν πιο μόνιμες λύσεις για πτητικά μέσα πυρόσβεσης. «Είναι μία αγορά που έχει πολύ μεγάλη ζήτηση και πολύ μικρή προσφορά», πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτός είναι κι ένας παράγοντας για την καθυστέρηση που υπήρξε στις νενομισμένες διαδικασίες για σύναψη συμβάσεων μίσθωσης.

Εξήγησε ότι μέχρι να εξοπλιστεί η Δημοκρατία πλήρως με ιδιόκτητα πτητικά μέσα, θα υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο, κατά το οποίο οι ανάγκες θα συμπληρώνονται με μισθωμένα μέσα. Η Υπουργός πρόσθεσε ότι σημαντική παράμετρος των συμβάσεων μίσθωσης που συνήψε φέτος η Δημοκρατία, είναι ότι θα ανανεώνονται και τα επόμενα χρόνια. Ένας λόγος που καθυστέρησε φέτος η σύναψη συμβάσεων, όπως είπε, ήταν ότι έπρεπε να γίνουν νέες συμβάσεις.

«Του χρόνου δε θα χρειαστεί να το κάνουμε αυτό, κάνουμε από φέτος όλες τις διαδικασίες, για να μπορούμε να είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα 3+2 χρόνια», εξήγησε η κ. Παναγιώτου, σημειώνοντας ότι αυτό το καλοκαίρι και οι συμβάσεις που υπογράφτηκαν θα λειτουργήσουν ως γέφυρα για το μεταβατικό στάδιο, μέχρι την αγορά ιδιόκτητων πτητικών μέσων.

Σε ερώτηση για την περίοδο ισχύος της μίσθωσης πτητικών μέσων, η Υπουργός απάντησε ότι για τα μέσα από την Ιορδανία η ισχύς είναι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, για άλλα μέχρι 31 Οκτωβρίου, ενώ για κάποια μέχρι 15 και 30 Νοεμβρίου. Εξήγησε, όμως, ότι οι συμβάσεις προβλέπουν αναπροσαρμογή της περιόδου ισχύος για κάποιες ημέρες, ανάλογα με το πότε ξεκινά η αντιπυρική περίοδος και ανάλογα με τις ανάγκες της Δημοκρατίας.

«Μία πολύ σημαντική απόφαση που έχει ληφθεί από την παρούσα κυβέρνηση είναι η μετάβαση της μονάδας πτητικών μέσων στην Εθνική Φρουρά», ανέφερε στην συνέχεια η Υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα της πυρόσβεσης θεωρείται ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εργατικό ατύχημα: Σε κρίσιμη κατάσταση 23χρονος - Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικοδομής

• Άγρια δολοφονία στο Λονδίνο: Θύμα ο 29χρονος Αντώνης Αντωνιάδης - Αυτοί είναι οι ύποπτοι

• Θα αγοράζουμε συσκευές με εγγύηση και ανταλλακτικά για 10 χρόνια – Όσα αναφέρει στο «Τ» ο Χ. Θεοπέμπτου

• Όριο ταχύτητας: Πόσο κοστίζει το πρόστιμο ανά χιλιόμετρο; - Τι συμβαίνει στην περίπτωση οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης

• Coolcation: Η νέα τάση στα ταξίδια που έφερε τα «άνω-κάτω» - Πώς επηρεάζεται η Κύπρος

• Ο Δημήτρης Κόκοτας δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του - Τα νεότερα για την υγεία του



ΠτΔ: Μας ενδιαφέρουν χαρτοφυλάκια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου η ΚΔ θα έχει προστιθέμενη αξία

ΠτΔ: Μας ενδιαφέρουν χαρτοφυλάκια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου η ΚΔ θα έχει προστιθέμενη αξία

Τα χαρτοφυλάκια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα οποία μας ενδιαφέρουν είναι αυτά που η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει προστιθέμενη αξία, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε πως μέχρι τις 30 Αυγούστου θα απαντήσει γραπτώς σε σχετική επιστολή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top