Ο κ. Γιαννάκη παρέδωσε σήμερα Δευτέρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ετήσια έκθεση του γραφείου του για τα έτη 2014-2015, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εκφράζει να εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του για το έργο που επιτελεί ο θεσμός.
Συνολικά 14.000 άπορες οικογένειες βοήθησε ο θεσμός του Επιτρόπου Εθελοντισμού τα δύο προηγούμενα χρόνια δήλωσε ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη.
Επιδίδοντας την έκθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Γιαννάκη ανέφερε ότι ο θεσμός έχει διεισδύσει στην κοινωνία με οριζόντιες πολιτικές «και πάντα στοχεύει στη νέα γενιά, στους νέους μας τους οποίους θέλουμε και ενεργούς πολίτες, αλλά και την εμπλοκή τους στα κοινά, ώστε να εκσυγχρονίσουμε το κράτος μας, κάτι που, δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών».
Ο κ. Γιαννάκη επεσήμανε ότι ο θεσμός έχει εμπλέξει και το Στράτευμα και την Αστυνομία σε πάρα πολλές δράσεις που έχουν σχέση με ανθρωπιστικά θέματα, «ακριβώς γιατί αυτό βοηθά στο να φέρει και αυτές τις υπηρεσίες του κράτους κοντά στον πολίτη».
Σημείωσε ως παράδειγμα πώς το κράτος και η κοινωνία μπορούν να δείξουν το ανθρώπινο τους πρόσωπο, ότι το στράτευμα μεταφέρει από το Χίλτον 260 κρεβάτια, που είναι σε καλή κατάσταση τα οποία δίνονται σε οργανώσεις και σε άπορες οικογένειες.
Παραλαμβάνοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος Αναστασσιάδης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το έργο που επιτελεί ο Επίτροπος Εθελοντισμού.
Όπως είπε, το γεγονός ότι μέσα σε δύο χρόνια έχει δημιουργηθεί μια πιο έντονη συνείδηση του συντονισμού που πρέπει να υπάρχει μεταξύ εθελοντικών οργανώσεων αλλά και διάδραση οριζόντια σε όλους τους τομείς της ζωής και γενικότερα της κοινωνίας των πολιτών, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Αστυνομία, τον Στρατό, τις συνεργασίες με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της ΕΕ, τις νομοθεσίες που προωθούνται και τα λοιπά, δημιουργούν ακριβώς, αν θέλετε, τις βασικές υποδομές του πόσο πολύ ο εθελοντισμός μπορεί να συμβάλει και στην εκσυγχρονισμό του κράτους, αλλά και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους.
«Γιατί ουδέποτε είναι δυνατόν ένα κράτος να μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες, είτε ανθρωπιστικές είτε άλλως πως», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η δράση των εθελοντών σε ευαίσθητους τομείς όπως είναι η καταπολέμηση και η πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών είναι από τα σημαντικότερα έργα που επιτελούνται.
Απευθυνόμενος στον κ. Γιαννάκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως ο ίδιος θεωρεί «ότι η παρουσία της υπηρεσίας, ιδιαίτερα ο Επίτροπος Εθελοντισμού, ήταν ένα εκ των ων ουκ άνευ καθήκον της Πολιτείας, το οποίο με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι έχεις φέρει σε πέρας με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο».
«Και η αναγνώριση», συνέχισε, «του ρόλου που διαδραματίζει ο Επίτροπος Εθελοντικών Οργανώσεων μέσω από το επιδεικνυόμενο σεβασμό και συνεργασία των μέχρι σήμερα διάσπαρτων εθελοντικών οργανώσεων νομίζω αποτελεί δικαίωση της επιλογής και της κυβερνητικής απόφασης, είπε και ευχήθηκε ό,τι καλύτερο στο έργο του θεσμού και ακόμα περισσότερα θετικά αποτελέσματα».
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε βέβαιος ότι με τη θέσπιση των σχετικών νομοθεσιών θα είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί στην αξιοποίηση του εθελοντισμού.
Βοηθήθηκαν 14.000 άπορες οικογένειες
Σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους μετά την επίδοση της έκθεσης, ο κ. Γιαννάκη ανέφερε πως αυτή περιλαμβάνει βασικά στοιχεία όπως είναι πόσοι συνάνθρωποι μας έχουν βοηθηθεί, που είναι περίπου 14.000 οικογένειες με τη στήριξη φυσικά της Πολιτείας, του εθελοντικού κινήματος και των πολιτών.
Επεσήμανε ότι προωθούνται σημαντικές νομοθεσίες όπως ο εκσυγχρονισμός του νόμου περί ιδρυμάτων, σωματείων και λεσχών, ο οποίος θα βάλει τη διαχείριση των οικονομικών τους σε μια πιο σωστή βάση, οι υποδομές στα σπίτια του εθελοντή που δημιουργήθηκαν και δημιουργούν καθώς επίσης και το έγγραφο πολιτικής της κοινωνίας των πολιτών, που βάζει τη συνεργασία του κράτους με την κοινωνία των πολιτών σε μια πιο σωστή βάση μετά από παρεμβάσεις φυσικά και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
«Όλα αυτά τα κάνουμε ακριβώς για να δώσουμε τη σωστή βάση στις μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και αν αναβαθμίσουμε τον εθελοντισμό, όπως είναι βασικά και μια σημαντική πολιτική όπως είναι ο τομέας της πρόληψης ειδικά για τους νέους μας», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις