ΔΙΕΘΝΗ

Νέες έρευνες φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο εξαγγέλλει ο Τούρκος Υπ. Ενέργειας

Νέες έρευνες φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο εξαγγέλλει ο Τούρκος Υπ. Ενέργειας

Νέες έρευνες φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο προανήγγειλε για το προσεχές διάστημα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ αναφέροντας ότι στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις. Ωστόσο είπε ότι προτεραιότητα τώρα έχει η Μαύρη Θάλασσα και μετά η Μεσόγειος.

Σε συνέντευξή του στο κανάλι Α Χαμπέρ, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι την περασμένη εβδομάδα ήταν η 50ή επέτειος της «ειρηνευτικής επιχείρησης» και βρίσκονταν στα κατεχόμενα. «Δεν ξέρω εάν έχετε τον χάρτη με τις περιοχές αδειών που έδωσε η τδβκ στη Δημοκρατία της Τουρκίας και στα Τουρκικά Πετρέλαια. Πράγματι, εμείς κάναμε 9 γεωτρήσεις σε αυτές τις τοποθεσίες, κάναμε γεωτρήσεις και νοτίως της Κύπρου. Επομένως, μπορεί οπωσδήποτε να υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε μια τόσο μεγάλη περιοχή. Εμείς έχουμε αυτή την πεποίθηση, αλλά αυτό είναι θέμα προτεραιοποίηση», είπε.

 Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, «προέχει να τεθεί σε λειτουργία το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας το συντομότερο δυνατό. Το προσεχές διάστημα, με μια νέα οπτική γωνία όσον αφορά τη Μεσόγειο Θάλασσα, Θεού θέλοντος θα προχωρήσουμε στον εντοπισμό νέων θέσεων εξερεύνησης και στη συνέχεια θα εισέλθουμε στις δραστηριότητες. Αλλά όπως είπα, προτεραιότητα έχει η παραγωγή του υφιστάμενου δυναμικού και ως αποτέλεσμα η αντανάκλαση του προς τους πολίτες μας και η διασφάλιση του εφοδιασμού προμήθειας. Και μαζί με αυτό, ταυτόχρονα να πραγματοποιηθούν νέες ανακαλύψεις είτε στη Μαύρη Θάλασσα είτε στη Μεσόγειο».

Υψηλότερη η προοπτική της Μεσογείου από το Αιγαίο

Ερωτηθείς εάν το Αιγαίο είναι σαν τη Μεσόγειο, ο Τούρκος Υπουργός απάντησε ως εξής: «Δηλαδή, το Αιγαίο... Εξετάζοντας ως προοπτική τη Μεσόγειο, η προοπτική της Μεσογείου φαίνεται να είναι υψηλότερη… Η προοπτική της Μαύρης Θάλασσας φαίνεται να είναι υψηλότερη. Ως εκ τούτου, εδώ κάνουμε μια προτεραιοποίηση, και αυτή τη στιγμή αυτή η προτεραιοποίηση, όπως προαναφέρατε, γίνεται με τη σειρά: Sakarya, Μαύρη Θάλασσα, και Μεσόγειος. Για την ακρίβεια, θα μπορούσαμε να πούμε: Διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, διαφορετικές χώρες και άλλα μέρη του κόσμου».

«Είμαστε κοντά σε συμφωνία με Λιβύη»

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν συμφωνίες με τη Λιβύη, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «μια από τις πιο σημαντικές χώρες είναι η Λιβύη λόγω του πολύ υψηλού δυναμικού της. Ενδιαφερόμαστε για έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου τόσο σε υπεράκτιες όσο και σε χερσαίες περιοχές της Λιβύης. Υπάρχουν πεδία για τα οποία είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο πεδίο που να μπορώ να πω ότι έχουμε υπογράψει συμφωνία όμως θα μπορούσαν να υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με αυτούς τους τομείς».

Ο Τούρκος Υπουργός αναφέρθηκε και σε συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας. «Η Τουρκία έχει δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές, εγκαταστάσεις προμήθειας και μεταφοράς φυσικού αερίου», είπε ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, προσθέτοντας ότι «οι χώρες της Ευρώπης θα μπορούσαν να έρχονται σε αυτούς τους τερματικούς σταθμούς της Τουρκίας και να φέρνουν το δικό τους αέριο και εμείς κατά μια έννοια με μια σύμβαση παροχής υπηρεσιών θα μπορούμε να παραδίδουμε το αέριο αυτό στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία και στην Ευρώπη, κυρίως μέσω της βουλγαρικής σύνδεσης, χρησιμοποιώντας τους δικούς μας αγωγούς».

«Σκεφτόμαστε εργοστάσιο στη Θράκη»

Για την πυρηνική ενέργεια, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι  «η Σινώπη είναι μια από τις τοποθεσίες που έχουμε προσδιορίσει ως πυρηνική τοποθεσία και στην οποία εργαζόμαστε επί του παρόντος, που προστίθεται στο Akkuyu στο Mersin. Σκεφτόμαστε για ένα άλλο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλης κλίμακας στη Θράκη. Ως εκ τούτου, σχετικά με αυτό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μας με διάφορες χώρες και εταιρείες διαφόρων χωρών. Πλέον το κοινό τα γνωρίζει αυτά από κοντά. Φυσικά, μια από αυτές είναι η Rosatom και η Ρωσική Ομοσπονδία που ενδιαφέρεται πολύ λόγω της εμπειρίας και των εργασιών στο Akkuyu. Δεδομένου ότι έχουν μια σοβαρή ομάδα εκεί. Σίγουρα θα θελήσουν να αξιοποιήσουν τη συνέργεια αυτής της ομάδας σε ένα διαφορετικό έργο στην Τουρκία. Υπό αυτή την έννοια, βρισκόμαστε σε συζητήσεις μαζί τους».

 «Αλλά η Νότια Κορέα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τον πυρηνικό τομέα της Τουρκίας. Στη Σύνοδο Κορυφής της Αστάνα, ο Πρόεδρός μας συναντήθηκε με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping, ως εκ τούτου και αυτοί ενδιαφέρονται για αυτό το θέμα. Οι διαπραγματεύσεις αυτές συνεχίζονται. Φυσικά, προσπαθούμε να τις ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό. Εντός του τρέχοντος ή του επόμενου έτους, πρέπει να οριστικοποιήσουμε αυτές τις συμφωνίες και να προχωρήσουμε στις επόμενες φάσεις παραγωγής και κατασκευής. Πρόκειται ούτως ή άλλως για έργα που λόγω της φύσης τους απαιτούν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και οι διαδικασίες αδειοδότησης είναι χρονοβόρες. Ωστόσο, εμείς θέλουμε τουλάχιστον να ολοκληρώσουμε τις νομικές διαδικασίες και τις συμφωνίες και στη συνέχεια, να προχωρήσουμε με τα έργα».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top