ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέλλα Κυριακίδου: Στόχος ένα μέλλον όπου η ηπατίτιδα δεν είναι πλέον απειλή

Στέλλα Κυριακίδου: Στόχος ένα μέλλον όπου η ηπατίτιδα δεν είναι πλέον απειλή

Στόχος μας είναι ένα μέλλον όπου η ηπατίτιδα δεν αποτελεί πλέον απειλή για τη δημόσια υγεία, αναφέρει η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, σε δήλωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας.

Απευθυνόμενη προς όλους τους πολίτες της ΕΕ, η κ. Κυριακίδου τους καλεί να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους από αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια, με κάθε δυνατό τρόπο.

«Η ηπατίτιδα, ιδιαίτερα η ηπατίτιδα Β και η ηπατίτιδα C, προσβάλλουν εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη και παγκοσμίως κάθε χρόνο. Μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή ηπατική νόσο και ευθύνονται για σχεδόν 64.000 θανάτους σε όλη την Ευρώπη ετησίως», σημειώνει η Επίτροπος.

«Ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους θανάτους μπορούν να προληφθούν. Ο εμβολιασμός κατά του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV) έχει οφέλη που σώζουν ζωές. Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία», υποδεικνύει.

Τον περασμένο μήνα, τα κράτη μέλη ενέκριναν τη σύσταση της Επιτροπής να υποστηρίξουν τις προσπάθειές τους για την πρόληψη του καρκίνου μέσω του εμβολιασμού, που αποτελεί βασικό πυλώνα του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου, αναφέρει.

«Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις της ηπατίτιδας για τη δημόσια υγεία, η σύσταση περιλαμβάνει ενέργειες για την αύξηση των επιπέδων εμβολιασμού κατά του HBV σε ολόκληρη την Ευρώπη, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να προστατευτούν από τις ασθένειες που προκαλούνται από αυτόν τον ιό, να μειώσουν την επιβάρυνση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψής μας και να παρακολουθούν καλύτερα την εμβολιαστική κάλυψη για τον εντοπισμό κενών και την αντιμετώπισή τους», εξηγεί.

«Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, ενθαρρύνουμε τα κράτη μέλη να κάνουν τον εμβολιασμό κατά του HBV δωρεάν και εύκολα προσβάσιμο σε όλους τους επιλέξιμους πολίτες και να ενσωματώσουν τον εμβολιασμό κατά των καρκίνων που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια στα εθνικά τους προγράμματα πρόληψης», τονίζει η κ. Κυριακίδου, προσθέτοντας ότι «η Επιτροπή θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα EU4Health για την εφαρμογή των προτεινόμενων δράσεων, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να σώσουν χιλιάδες ζωές».

Εν συνεχεία, υπογραμμίζει ότι «η αντιμετώπιση της ηπατίτιδας είναι ένα πολύπλοκο έργο», το οποίο «απαιτεί δράση σε κάθε βήμα, από την πρόληψη έως την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπεία».

«Στην ισχυρή μας Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και φάρμακα για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η ηπατίτιδα», αναφέρει η Επίτροπος. «Συνεργαζόμαστε με Κυβερνήσεις, υγειονομικές αρχές, διεθνείς οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών για την αντιμετώπιση των αιτιών της ηπατίτιδας, την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον τρόπο πρόληψης, την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και τη διασφάλιση καλύτερης ανίχνευσης και θεραπείας στους ασθενείς», προσθέτει.

«Στόχος μας είναι ένα μέλλον όπου η ηπατίτιδα δεν αποτελεί πλέον απειλή για τη δημόσια υγεία και όπου οι ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία όταν και όπου τη χρειάζονται. Δουλεύοντας μαζί στο πλαίσιο της Ένωσης Υγείας μας, με σταθερή δέσμευση και αποφασιστικότητα, είναι ένας στόχος που πιστεύω ότι μπορούμε να επιτύχουμε», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καταγγελία Δημάρχου Δρομολαξιάς στον ΥΠΕΣ - Παράνομες διαδικασίες επιλογής μελών Σχολικής Εφορείας

• Μαχαιρώματα στη Λεμεσό: Εντοπίστηκε και ο δεύτερος τραυματίας - Διερευνάται απόπειρα φόνου

• Γνήσιος Κύπριος ταξιτζής: Δεν τον αρκούσε ένα πάρκινγκ και έπιασε... τρία - Δείτε φωτογραφίες

• Airbnb: «Αγκάθι» για ξενοδοχεία και επιχειρήσεις τουρισμού - Τα προβλήματα, τα μέτρα και οι… παρανομίες

• Θερμοπληξία: Τι να κάνετε για να προστατέψετε τα παιδιά το καλοκαίρι

• Μπροστά στη μόρφωση οι Κύπριοι: Ψηλά στις χώρες με τα άτομα που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους – Αναλυτικά στοιχεία

• Σελίν Ντιόν: Η συγκίνηση της με όσους την ευχαρίστησαν για την εμφάνισή της στους Ολυμπιακούς - Δείτε βίντεο



Τερματικό στο Βασιλικό: Αυτές είναι οι παραβάσεις που εντοπίζει η ΕΕ - Ζητά πίσω 68 εκατ. ευρώ

Τερματικό στο Βασιλικό: Αυτές είναι οι παραβάσεις που εντοπίζει η ΕΕ - Ζητά πίσω 68 εκατ. ευρώ

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) ανακοινώνει ότι έλαβε επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία καταγράφονται πιθανές παρατυπίες που προέκυψαν κατά την περίοδο αξιολόγησης του διαγωνισμού για την κατασκευή και λειτουργία του Τερματικού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top