ΔΙΕΘΝΗ

Πολύνεκρη επίθεση της Χεζμπολάχ σε κωμόπολη στο βόρειο Ισραήλ - Καταδικάζουν Λευκωσία και ΕΕ - Αντίποινα από Ισραήλ

Πολύνεκρη επίθεση της Χεζμπολάχ σε κωμόπολη στο βόρειο Ισραήλ - Καταδικάζουν Λευκωσία και ΕΕ - Αντίποινα από Ισραήλ

Σε ύψιστο συναγερμό έχουν τεθεί οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στην μεθόριο με τον Λίβανο ύστερα από τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση της Χεζμπολάχ με ρουκέτα που κατέπεσε στο κέντρο της δρουζικής κωμόπολης Μάτζνταλ Σιαμς στα Υψώματα του Γκολάν.

Συγκεκριμένα, η ρουκέτα κατέπεσε το Σάββατο στις 18:20 τοπική ώρα (και ώρα Κύπρου) σε γήπεδο ποδοσφαίρου την ώρα που διεξαγόταν τοπικός ποδοσφαιρικός αγώνας ομάδων εφήβων.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων, που δημοσιοποιήθηκε από τον αντιναύαρχο Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, η επίθεση στο χωριό προκάλεσε των θάνατο 12 «αγοριών και κοριτσιών» δέκα ως είκοσι ετών. Άλλοι 36 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νοσοκομεία του Ισραήλ, 19 από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Χθες στις 20:00 τοπική ώρα (και ώρα Κύπρου) ξεκίνησε ευρεία σύσκεψη με επικεφαλής τον αρχηγό του στρατού, υποστράτηγο Χέρτσι Χαλέβι, στην οποία συμμετέχει ο Υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ο διοικητής της πολεμικής αεροπορίας και αξιωματούχοι του Γενικού Επιτελείου του ισραηλινού στρατού, ενώ αργότερα αναμενόταν να συμμετάσχει και ο διοικητής του στρατιωτικού σώματος πολιτικής άμυνας προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις.

Ήδη από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου είχαν κλείσει οι επαρχιακοί δρόμοι σε εκτεταμένες περιοχές του βορείου Ισραήλ, προκειμένου να διευκολυνθεί η διακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ αρκετές πόλεις της μεθορίου Ισραήλ-Λιβάνου επικαιροποίησαν τα μέτρα πολιτικής προστασίας.

Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης εκφράζουν με δηλώσεις τους την έντονη δυσαρέσκειά τους προς την Κυβέρνηση επειδή δεν έχει λάβει πρόσθετα μέτρα για την προστασία τους, αλλά και για την διστακτικότητα που επιδεικνύει από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα ως προς την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποιος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους του ιδιαίτερου γραφείου του στην Ιερουσαλήμ προκειμένου να γίνει εκτίμηση της κατάστασης.

Από την πλευρά της, η οργάνωση Χεζμπολάχ με ανακοίνωσή της αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην εκτόξευση της ρουκέτας κατά της κωμόπολης Μάτζνταλ Σιαμς.

Νωρίτερα το Σάββατο, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε θέσεις της Χεζμπολάχ στο χωριό Καφρ Κίλε του Νοτίου Λιβάνου, γεγονός που προκάλεσε στη συνέχεια σειρά εκτοξεύσεων ρουκετών της λιβανικής οργάνωσης κατά των «ανατολικότερων περιοχών των Υψωμάτων του Γκολάν», όπως διευκρίνισε σε σχετική της ανακοίνωση.

Το χτύπημα στην κωμόπολη Μάτζνταλ Σιαμς είναι το πιο πολύνεκρο συμβάν που σημειώθηκε στο βόρειο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου.

Καταδικάζει την επίθεση με ρουκέτα στο Μάτζνταλ Σιαμς η Λευκωσία

Αποκλιμάκωση ζητά το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών, μετά την πολύνεκρη επίθεση από ρουκέτα που κατέπεσε χθες στο κέντρο της δρουζικής κωμόπολης Μάτζνταλ Σιαμς στα Υψώματα του Γκολάν, την οποία και καταδικάζει.

Σε ανάρτηση στο Χ το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι καταδικάζει κατηγορηματικά την επίθεση στο γήπεδο ποδοσφαίρου που προκάλεσε τον τραγικό θάνατο αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

«Οι πολίτες και οι μη στρατιωτικές υποδομές πρέπει να προστατεύονται βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» προσθέτει.

Είναι υψίστης σημασίας, λέει το Υπουργείο, να διασφαλιστεί η αποκλιμάκωση και να αποτραπεί η διάχυση που θα είχε δυνητικά άνευ προηγουμένου και καταστροφικές συνέπειες.

Καταδικάζει το «λουτρό αίματος» στο υψίπεδο Γκολάν η ΕΕ, ζητεί διεξαγωγή έρευνας

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε χθες Σάββατο το «λουτρό αίματος», αναφερόμενος στον θάνατο 11 ανθρώπων, κυρίως νέων, σε γήπεδο ποδοσφαίρου στο κατεχόμενο, προσαρτημένο στο Ισραήλ υψίπεδο του Γκολάν, εξαιτίας εκτόξευσης ρουκέτας από τον Λίβανο, ζητώντας να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα.

«Σοκαριστικές εικόνες από το γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη των Δρούζων, την Ματζάλ Σαμς. Καταδικάζω απερίφραστα αυτό το λουτρό αίματος. Χρειαζόμαστε ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για τούτο το απαράδεκτο συμβάν. Παροτρύνουμε όλα τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση», υπογράμμισε ο κ. Μπορέλ μέσω X.

Ο ΟΗΕ ζητεί «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στο μέτωπο Ισραήλ-Λιβάνου

Η ειδική συντονίστρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο και ο διοικητής των κυανόκρανων στη χώρα αυτή απηύθυναν τις πρώτες πρωινές ώρες έκκληση προς τα μέρη να ασκήσουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, μετά την εκτόξευση ρουκέτας η οποία σκότωσε παιδιά και εφήβους στο κατεχόμενο και προσαρτημένο υψίπεδο του Γκολάν χθες Σάββατο, εξέλιξη η οποία ανεβάζει περαιτέρω την ένταση στην περιοχή.

Η επίθεση εναντίον γηπέδου ποδοσφαίρου σε χωριό των Δρούζων στο υψίπεδο του Γκολάν είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά. Το Ισραήλ κατηγόρησε το λιβανικό κίνημα Χεζμπολάχ για την εκτόξευση. Το κίνημα διέψευσε ότι ευθύνεται.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους μέσω X, η ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ και ο Αρόλδο Λάθαρο, επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (FINUL στα γαλλικά, UNIFIL στα αγγλικά), προειδοποιούν ότι περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολάχ απειλεί να προκαλέσει «απίστευτη καταστροφή σε όλη την περιοχή».

Ισραήλ: «Χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ» λέει το Ισραήλ μετά το μακελειό στα Υψίπεδα του Γκολάν

Το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη για τη νυχτερινή αεροπορική επιδρομή σε διάφορους στόχους στον νότιο Λίβανο μετά την πυραυλική επίθεση σε γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη Ματζντάλ Σαμς στην περιοχή των Δρούζων στα προσαρτημένα από το Ισραήλ, Υψίπεδα του Γκολάν που στοίχησε τη ζωή σε 12 ανθρώπους κυρίως εφήβους και παιδιά και για την οποία το Τελ Αβίβ κατηγορεί τη Χεζμπολάχ.

Η Χεμπολάχ διέψευσε πως η ρουκέτα εκτοξεύτηκε από μαχητές της, κάτι που απέρριψαν οι ισραηλινές αρχές προσάπτοντάς της την ευθύνη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη «έπληξαν σειρά τρομοκρατικών στόχων» -θέσεων της Χεζμπολά- τόσο «βαθιά στην επικράτεια του Λιβάνου», όσο και «στον νότιο Λίβανο», ανάμεσά τους «αποθήκες όπλων και τρομοκρατικές υποδομές στην περιοχές Σαμπρίχα, Μπουρτζ ελ Σμάλι, Μπεκάα, Κφαρκέλα, Ραμπ Ελ Ταλάτιν, Χιάμ και Τάιρ Χάρφα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ/protothema.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μπούκαρε σε φούρνο το βράδυ – Άρπαξε χρήματα υπό την απειλή χαρτοκόπτη και έγινε «καπνός»

• Κορωνοϊός: «Λίγο αυξημένα» τα κρούσματα COVID αλλά η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη

• Το Σκάνδαλο τερματικού στο Βασιλικό «στραγγαλίζει» χρηματοδοτούμενα έργα - Χάνεται η αξιοπιστία της Κύπρου

• «Tourists go home»: Ολοένα και μεγαλώνει το κίνημα του αντιτουρισμού - Επηρεάζεται η Κύπρος;

• Καλοκαίρι: Tips για να μην ξεφύγουμε με το φαγητό στις διακοπές – Ο μπουφές, το αλκοόλ και οι…Ιταλοί» - Ειδικός στο «T»

• Ζέτα Μακρυπούλια: Οι εξωτικές διακοπές μαζί με Μουτσινά και Κωνσταντινίδου - Δείτε φωτογραφίες



ΠτΔ: «Συγκινημένος για την υπερπροσπάθεια του Μάριου» - «Θα κάνουμε περισσότερα για τους αθλητές μας» - Φωτογραφίες

ΠτΔ: «Συγκινημένος για την υπερπροσπάθεια του Μάριου» - «Θα κάνουμε περισσότερα για τους αθλητές μας» - Φωτογραφίες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, που παρακολούθησε το Σάββατο στο Παρίσι τον αγώνα και την πρόκριση του Μάριου Γεωργίου στον τελικό του Μονόζυγου, δήλωσε στη δημοσιογραφική ομάδα της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής ότι είναι «συγκινημένος για την υπερπροσπάθεια του Μάριου».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top