ΕΛΛΑΔΑ

Λειψυδρία: Συναγερμός σε νησιά, τουριστικές περιοχή και Νευροκόπι

Λειψυδρία: Συναγερμός σε νησιά, τουριστικές περιοχή και Νευροκόπι

Οι μειωμένες βροχοπτώσεις και η αύξηση του τουρισμού φαίνεται πως είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που πολλές περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα λειψυδρίας. O επόμενος μήνας, όπου και αναμένονται ακόμα περισσότεροι επισκέπτες στα ελληνικά νησιά, προκαλεί έντονη ανησυχία τόσο στις τοπικές αρχές όσο και στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πέρα από τη μείωση των βροχοπτώσεων που καταγράφεται και ανέρχεται περίπου στο 30% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, το πρόβλημα της λειψυδρίας ενισχύει και η αύξηση των νέων επενδύσεων – όπως καταλύματα με πισίνες για τις οποίες ξοδεύεται πολύ νερό.

Ηδη, 14 δήμοι της χώρας έχουν κηρυχθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ αυτών είναι πέντε δήμοι της Κρήτης, η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, ο Δήμος Σάμης στην Κεφαλλονιά, καθώς και περιοχές στην Κόρινθο, στην Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη.

Οπως εξήγησε στον Ελεύθερο Τύπο ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, «με εξαίρεση κάποιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, στην Ηπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, το διάστημα Οκτώβριου – Απριλίου οι βροχές ήταν αρκετά μειωμένες. Αντίστοιχα, δεν είχαμε και πολλές χιονοπτώσεις, που θέλουμε να έχουμε γιατί όταν λιώνουν την άνοιξη τα χιόνια τροφοδοτούν τους υδροφόρους ορίζοντες και έτσι είναι καλύτερος τρόπος να μαζέψεις νερό από το να βρέξει πολύ, που μεγάλο μέρος του χάνεται στη θάλασσα».

Για το Αιγαίο συγκεκριμένα, η τελευταία καλή χρονιά ήταν το 2019, καθώς καταγράφηκαν πολλές βροχές. «Εκτοτε οι βροχοπτώσεις ήταν κάτω από τον μέσο όρο. Ειδικά στις Κυκλάδες, όπου η περίοδος που βρέχει είναι μόλις 5-6 μήνες, αρκούν δύο κακές χρονιές για να παρουσιαστεί θέμα», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

Η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά αυτή την περίοδο με την αύξηση του τουρισμού και σε πολλές των περιπτώσεων την αλόγιστη χρήση του νερού που γίνεται πιέζει τα ήδη περιορισμένα αποθέματα. Σύμφωνα με τα όσα είπε στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος της Σερίφου Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, «σε αυτή τη φάση δεν έχουμε διακοπή υδροδότησης, ωστόσο τα αποθέματα του νερού λιγοστεύουν, υπάρχει αυξημένη ζήτηση λόγω τουρισμού, οπότε ο επόμενος μήνας θα είναι τουλάχιστον δύσκολος».

Η Σέριφος εξυπηρετεί τις ανάγκες της από γεωτρήσεις, πηγές, πηγάδια και από το φράγμα του νησιού, το οποίο όμως έχει λίγο νερό ακόμα μέσα. Πρόβλημα σαν το φετινό, όπως αναφέρει ο δήμαρχος, είχε να εμφανιστεί στο νησί εδώ και 20 χρόνια.

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στη Σίφνο. Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» η δήμαρχος Μαρία Ναδάλη, «γίνονται προσπάθειες για να μην είναι δύσκολοι οι επόμενοι μήνες».

Οπως είπε, το νησί σήμερα εξυπηρετείται συνολικά από τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «υπάρχει μια ανησυχία από τη δημοτική αρχή, καθώς εκτιμούμε ότι οι καταναλώσεις στο διάστημα Ιουλίου – Οκτωβρίου ενδέχεται να ανέλθουν σε ένα νούμερο που θα είναι παραπάνω από τη δυνατότητα παραγωγής».

Σύμφωνα με την κ. Ναδάλη, «πριν από περίπου έναν μήνα είχαμε μια απρόβλεπτη βλάβη στη μεγάλη μονάδα αφαλάτωσης και αυτό μας δημιούργησε οξύ πρόβλημα σε δύο οικισμούς».

Σε κάθε περίπτωση, η Σίφνος, όπως και η Σέριφος δίνουν οδηγίες στους κατοίκους προκειμένου να μην προχωρούν σε αλόγιστη χρήσημ αλλά αντίθετα να καταναλώνουν με σύνεση.

 ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ ΣΤΗ ΣΕΡΙΦΟ

Αναφερόμενος στις ενέργειες του δήμου, ο δήμαρχος της Σερίφου Κωνσταντίνος Ρεβίνθης για τον επόμενο μήνα που αναμένεται δύσκολος σημείωσε πως «έχουμε μπει σε μια διαδικασία παροχής νερού πλέον από μονάδα αφαλατώσεως 600 κυβικών, πήραμε τις σχετικές εγκρίσεις και τις άδειες που χρειάζονται και από την επόμενη βδομάδα θα τη λειτουργούμε».

ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ Η ΣΙΦΝΟΣ

Στη Σίφνο, όπως λέει η δήμαρχος του νησιού, Μαρία Ναδάλη, σε αυτή τη φάση οι δημοτικές αρχές βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ομως, η δήμαρχος σπεύδει να εκτιμήσει ότι «δεν πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε τελικά σε τόσο άσχημη κατάσταση γιατί έχει γίνει αρκετή δουλειά τους προηγούμενους μήνες». 

Τα σχέδια του υπουργείου

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά νησιά με τη χρήση αφαλάτωσης σε συνδυασμό με παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΝ Θεόδωρο Σκυλακάκη, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο περιλαμβάνει την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά, φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμίευση και μονάδες αφαλάτωσης που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρεύματος και γλυκού νερού για ύδρευση και άρδευση.

Η αντλησιοταμίευση θα χρησιμοποιείται τόσο για παραγωγή ενέργειας με υδροηλεκτρικούς στροβίλους όσο και ως αποθήκη ενέργειας, καθώς τις ώρες που η ζήτηση ενέργειας θα είναι χαμηλή και η παραγωγή από αιολικά και φωτοβολταϊκά υπερβαίνει την κατανάλωση, η περίσσια ενέργεια θα χρησιμοποιείται για την επιστροφή του νερού στον ανάντη ταμιευτήρα προκειμένου να ξαναχρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ρεύματος.

Στέρεψαν οι περισσότερες πηγές στην Ανατολική Μακεδονία

Δύσκολες καταστάσεις βιώνουν οι κάτοικοι της Ανατολικής Μακεδονίας εξαιτίας της λειψυδρίας, με τους φορείς να καταβάλλουν δραματικές προσπάθειες προκειμένου να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για πόσιμο και καθαρό νερό. Σε περιοχές όπως στον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου το οξύτατο πρόβλημα της λειψυδρίας αντιμετωπίζεται με διακοπές στην υδροδότηση.

Την ίδια ώρα, οι δήμοι ζητούν άδειες για διάνοιξη νέων αρδευτικών γεωτρήσεων, ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους και με το δεδομένο ότι φέτος η ΔΕΗ ελευθέρωσε από το φράγμα του Θησαυρού μόλις 70 εκατομμύρια κυβικά νερού για άρδευση, όταν το 2021 είχε ελευθερώσει για τον ίδιο σκοπό 168 εκατομμύρια!

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, την ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση συμπληρώνουν θλιβερές εικόνες όπως αυτή του εμβληματικού και μοναδικής ομορφιάς πάρκου των πηγών της Αγίας Βαρβάρας, στο κέντρο της Δράμας, όπου οι πηγές στέρεψαν, με αποτέλεσμα η δημοτική αρχή να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μεταφοράς των υδρόβιων πουλιών που διαβιούν στις λίμνες του. Ταυτόχρονα, ορισμένοι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) δεν διαθέτουν πλέον καθόλου νερό για οικολογική παροχή. Είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Δράμα, που την περασμένη Κυριακή μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, με πρωτοβουλία του οικείου ποιμενάρχη κ. Δωρόθεου, αναπέμφθηκε δέηση σε όλους τους ναούς!

Με το θερμόμετρο να φτάνει στον ορεινότερο οικισμό της ακριτικής Δράμας ακόμα και τους 38 βαθμούς, ο δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου Λευτέρης Ταμπουρίδης έκανε λόγο για πρωτοφανή «κακοκαιρία», που ποτέ άλλοτε δεν γνώρισε η περιοχή. «Για το Νευροκόπι το φυσιολογικό είναι το χειμώνα να έχει μισό μέτρο χιόνι και το καλοκαίρι η θερμοκρασία να είναι κάτω από τους 30 βαθμούς. Το χειμώνα είχαμε πολύ κρύο, καθόλου χιόνια και ελάχιστες βροχές, ενώ το καλοκαίρι το θερμόμετρο σκαρφάλωσε στους 38 βαθμούς. Για εμάς εδώ επάνω, αυτό που βιώνουμε είναι κακοκαιρία», τόνισε. Οπως είπε, η δημοτική αρχή αναγκάζεται να διακόπτει την ύδρευση στη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να γεμίσουν οι ταμιευτήρες ώστε να παρέχει ξανά το νερό την επόμενη μέρα.

Σε πολλούς οικισμούς στον Δήμο Προσοτσάνης μεταφέρεται νερό με υδροφόρες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων, καθώς οι πηγές από τις οποίες υδροδοτούνταν οι περιοχές αυτές έχουν στερέψει. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι κοινότητες που βρίσκονται προς τη μεριά του Μενοίκιου όρους και του Φαλακρού», τόνισε ο δήμαρχος Προσοτσάνης, Θόδωρος Αθανασιάδης.

Με ακτογραμμή 65 χιλιομέτρων και παραλιακό μέτωπο που τους καλοκαιρινούς μήνες «βουλιάζει» από τουρίστες, ο Δήμος Παγγαίου αναμετράται με τις αντοχές του. Το πρόβλημα της έλλειψης νερού είναι υπαρκτό και όπως τόνισε ο δήμαρχος Φίλιππος Αναστασιάδης, «η προνοητικότητά μας για τη δημιουργία υποδομών που θα εξασφαλίζουν πόσιμο νερό απομάκρυναν μέχρι στιγμής τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς νερό πολλές περιοχές. Αν όμως συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και τον επόμενο χειμώνα, τότε πραγματικά θα φτάσουμε σε αδιέξοδο». Σύμφωνα με τον ίδιο, για την υδροδότηση τουριστικών περιοχών όπως η Ν. Ηρακλείτσα και η Ν. Πέραμος, ανατολικά της πόλης της Καβάλας μεταφέρεται νερό με δίκτυο ύδρευσης 45 χλμ. μακριά.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Φόρεσαν χειροπέδες σε 32χρονη για τα 40 κιλά κάνναβης και οπλισμό στη Λεμεσό

• Ακύρωση πτήσεων: Σε πόσες μέρες πρέπει να πάρετε τα λεφτά σας πίσω – Τι συμβαίνει με καθυστερήσεις και πτώχευση αεροπορικής

• Τίτλοι τέλους για την «Προίκα του Μωρού» - Γιατί «μπήκε» σε αναστολή

• Το κυπριακό και οι σχέσεις των συγκυβερνώντων κομμάτων με τον Νίκο Χριστοδουλίδη

• Μιχάλης Χατζηγιάννης: Αυτή είναι η νέα επαγγελματική του δραστηριότητα



Το κυπριακό και οι σχέσεις των συγκυβερνώντων κομμάτων με τον Νίκο Χριστοδουλίδη

Το κυπριακό και οι σχέσεις των συγκυβερνώντων κομμάτων με τον Νίκο Χριστοδουλίδη

Οι εκδηλώσεις καταδίκης των κομμάτων κατά του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, έφεραν στο προσκήνιο τη διγλωσσία η οποία υπάρχει ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες στηρίζουν την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top