ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σέρβος ΥΠΕΞ: «Η Κύπρος μπορεί να υπολογίζει πλήρως στη σερβική υποστήριξη»

Σέρβος ΥΠΕΞ: «Η Κύπρος μπορεί να υπολογίζει πλήρως στη σερβική υποστήριξη»

Η Κύπρος είναι μια χώρα που μπορεί να υπολογίζει στο 100% της σερβικής υποστήριξης σε όλα τα βασικά εθνικά της θέματα, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Marko Duric, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο, ο οποίος επεσήμανε από πλευράς του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας εκφράζοντας ανησυχία όσον αφορά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και τις μονομερείς ενέργειες της Πρίστινας.

Ο κ. Duric προσερχόμενος στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπέγραψε το Βιβλίο των Επισκεπτών, ενώ ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Κόμπο. Μετά την συνάντησή τους οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις. 

O Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν μια ευκαιρία για να επιβεβαιωθούν οι άριστες σχέσεις Κύπρου-Σερβίας. Συμπλήρωσε ότι ο ισχυρός χαρακτήρας της ιστορικής διμερούς σχέσης συνδέθηκε με την αποφασιστικότητα να συνεχιστεί πολιτικά η περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση της συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η άμυνα, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, οι επενδύσεις και η έρευνα. Ανέφερε ότι η επίσκεψη του Σέρβου Υπουργού έρχεται ως η πρώτη συνέχεια της τρίτης διακυβερνητικής συνόδου κορυφής Σερβίας-Κύπρου που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι τον Νοέμβριο του 2023.

Ο κ. Κόμπος είπε ότι ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό εκφράζοντας τη βαθιά εκτίμηση της Κύπρου για τη στάση αρχών που τηρεί η Σερβία σε σχέση με το θέμα αυτό. «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις για μια βιώσιμη και διαρκή λύση στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται στα εν λόγω ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν θα κινηθούμε εκτός αυτού του πλαισίου», επεσήμανε ο κ. Κόμπος.

Παράλληλα, επανέλαβε την υποστήριξη της Κύπρου στη διαδικασία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, μια διαδικασία, που όπως ανέφερε, είναι παράλληλη με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να παράσχει οποιαδήποτε τεχνική υποστήριξη στη Σερβία χρειαστεί. «Χαιρετίζουμε επίσης και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες της Σερβίας να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα διευρύνουν την πορεία προς την επίτευξη της πλήρους ένταξης», είπε.

Ο κ. Κόμπος επανέλαβε τη θέση αρχών της Κύπρου έναντι της Σερβίας, η οποία βασίζεται, όπως είπε, στις αρχές του διεθνούς δικαίου σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα και το σεβασμό της κυριαρχίας λέγοντας ότι «υποστηρίζουμε το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας που διευκολύνεται από την ΕΕ και χαιρετίζουμε τη συνεπή και εποικοδομητική δέσμευση της Σερβίας, η οποία δυστυχώς δεν βρίσκει ανταπόκριση».

Ως εκ τούτου, συνέχισε, «εξέφρασα την ανησυχία μας όσον αφορά πρώτον, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και δεύτερον, τις μονομερείς και άκρως παρεμποδιστικές ενέργειες της Πρίστινας».

Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κύπρος και η Σερβία έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι είναι αξιόπιστοι φίλοι και προβλέψιμοι εταίροι, ιδίως σε περιόδους αβεβαιότητας.

«Να είστε βέβαιοι ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού, αναπτύσσοντας αυτή τη σχέση για να εξερευνήσουμε πλήρως όλες τις αναξιοποίητες δυνατότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν», είπε προσθέτοντας ότι προσβλέπει στην τέταρτη διακυβερνητική σύνοδο κορυφής μεταξύ των δύο χωρών, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία.

Από πλευράς του ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Κύπρος και η Σερβία συνδέονται μεταξύ τους με πολυάριθμους ιστορικούς και σημερινούς δεσμούς λέγοντας ότι «καθώς όπως λέγεται, ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται. Λοιπόν, για τη Σερβία και την Κύπρο αυτό ισχύει εδώ και πολλές γενιές».

Δήλωσε ότι η Κύπρος είναι μια χώρα που μπορεί να υπολογίζει στο 100% της σερβικής υποστήριξης σε όλα τα βασικά εθνικά της θέματα. «Γνωρίζουμε ότι μόλις πριν από μια εβδομάδα γιορτάσατε τη θλιβερή επέτειο της κατοχής μέρους του νησιού και στεκόμαστε 100% δίπλα σας και δίπλα από τον κυπριακό λαό στον αγώνα σας». Συμπλήρωσε ότι εάν υπάρχει ένα έθνος στον κόσμο που καταλαβαίνει 100% πώς αισθάνεται ο λαός της Κύπρου, αυτό είναι ο λαός της Σερβίας.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Σερβίας, όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. «Ανταποκρινόμαστε εξίσου. Βλέπουμε τη χώρα σας ως μία και αδιαίρετη και σας υποστηρίζουμε πλήρως σε όλες τις διαπραγματεύσεις που διεξάγετε», σημείωσε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Κύπρο για την υποστήριξη της Σερβίας στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως είπε, «αυτό αποτελεί στρατηγικό στόχο της Σερβίας». Η Σερβία, συνέχισε ο κ. Duric αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, εξηγώντας ότι περισσότερο από το 65% των εξαγωγών κατευθύνεται στην ΕΕ.

«Θέλουμε να έχουμε μια πλήρη θέση στο ευρωπαϊκό τραπέζι, καθώς πιστεύουμε ότι με την οικονομία μας, με την ικανότητά μας ως κοινωνία, μπορούμε να προσφέρουμε μια πολύτιμη συμβολή στο ευρωπαϊκό σχέδιο», είπε.

Απευθυνόμενος προς τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών είπε «μπορείτε να είστε βέβαιος, αγαπητέ φίλε, ότι θα συνεχίσουμε να αποτελούμε παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων και ότι μπορείτε να βασίζεστε στη συνεχή υποστήριξή μας και ότι θα επεκτείνουμε τη συνεργασία μας, όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και στον τομέα της άμυνας, στον εκπαιδευτικό τομέα, στον τομέα του τουρισμού, και με έναν πολύ ολοκληρωμένο τρόπο».

Πρόσθεσε ότι οι εργασίες για τη διακυβερνητική συνεργασία θα συνεχιστούν, λέγοντας ότι «σχεδιάζουμε να έχουμε περισσότερες διακυβερνητικές συναντήσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όπου θα καθορίσουμε ένα πλήρες και ολοκληρωμένο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη ορισμένων από τους στόχους».

Δήλωσε ακόμη ότι η συνεργασία Κύπρου και Σερβίας εκτείνεται και στον οικονομικό τομέα υπογραμμίζοντας ότι «οι τουριστικές βιομηχανίες των χωρών μας είναι πάντα αλληλένδετες και θέλουμε να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερους Σέρβους τουρίστες να έρχονται στην Κύπρο τα επόμενα χρόνια». Ταυτόχρονα, κάλεσε τους Κύπριους να επισκεφθούν το Βελιγράδι. 

Μετά το πέρας των δηλώσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών, είχε προγραμματισθεί ξενάγηση του κ. Duric  στο Κυπριακό Μουσείο από την Υφυπουργό Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου.

Το μεσημέρι ο Σέρβος Υπουργός έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μας έκανε να δακρύσουμε με τα λόγια του ο Μάριος που ανέβηκε το Σταυροβούνι γονατιστός - Εξηγεί τους λόγους σε νέα ανάρτηση του

• Τραγωδία στα Τέμπη: Ποινική δίωξη για κακούργημα στην πρόεδρο της ΡΑΣ

• Τροχαίο ατύχημα στην Εύβοια - Σύγκρουση φορτηγού με τρένο - Δείτε βίντεο

• Απίστευτη ταλαιπωρία για επιβάτες στο αεροδρόμιο Λάρνακας – Πάνω από 9 ώρες η καθυστέρηση – Πότε θα αναχωρήσει η πτήση

• Επίθεση σε κάμερες: Συνελέγησαν τεκμήρια - Ψάχνουν σύνδεση με πορεία φιλάθλων



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Σύντομα εξελίξεις στο Κυπριακό, είμαστε πανέτοιμοι»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Σύντομα εξελίξεις στο Κυπριακό, είμαστε πανέτοιμοι»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τους αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό, κατά την οποία τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και άλλα θέματα που αφορούν πολιτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top